Μειωτική τάση του αριθμού καπνιστών καταδεικνύει η 2η Παγκύπρια έρευνα για το κάπνισμα που διεξήγαγε η Marc για λογαριασμό της PHILIP MORRIS CYPRUS, στην οποία συμμετείχαν 801 νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία και η επιστήμη αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή εναλλακτικών του τσιγάρου προϊόντων καπνού.

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις Κύπριους (30,1%) συνεχίζει να καπνίζει (ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 2022 κατά 1.2%), παρά το γεγονός ότι 9 στους 10 (86,6%) ανησυχούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους. Την ίδια στιγμή, 8 στους 10 (79.8%) καπνιστές δηλώνουν ως βασικό κίνητρο για τη διακοπή του, τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία και την φυσική κατάστασή τους. Αναφορικά με τα εναλλακτικά προϊόντα το 86.3% των ερωτηθέντων (αυξημένο κατά 1.9% σε σχέση με την περσινή έρευνα) δηλώνει ότι η τεχνολογία και η επιστήμη πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την επιλογή τους.

Πέραν της υγείας, σημαντικές εμφανίζονται να είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, 6 στους 10 (61.1%) μη καπνιστές ανέφεραν πως ενοχλούνται από την καπνιστική συνήθεια του/της συντρόφου τους, ενώ σχεδόν το 64,9% από αυτούς το θεωρούν ως μια ξεπερασμένη συνήθεια με τον καπνό (21.9%), την οσμή στο χώρο (20.1%), την αναπνοή του καπνιστή (17.8%) και τη μυρωδιά στα ρούχα (15.1) να αποτελούν τους πιο ενοχλητικούς παράγοντες.

Παρόλα αυτά η έρευνα αναδεικνύει μία σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης των καπνιστών σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Μόλις 1 στους 5 (21,8%) καπνιστές δηλώνει πλήρως ενημερωμένος σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 (80,9%) δηλώνουν ότι θα πρέπει να τυγχάνουν επαρκούς ενημέρωσης και πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί του καπνίσματος. Το 37% (αυξημένο κατά 4.6% σε σχέση με πέρσι) του συνόλου του πληθυσμού δηλώνουν ότι ενημερώνονται για αυτά τα προϊόντα από φίλους και γνωστούς.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της PHILIP MORRIS CYPRUS, δήλωσε: «Εντείνουμε τις προσπάθειες για μία Κύπρο απαλλαγμένη από το τσιγάρο μέχρι το 2030. Με όχημα την επιστήμη και οδηγό την τεχνολογία, οι άνθρωποι της PHILIP MORRIS CYPRUS εργαζόμαστε καθημερινά γι’ αυτόν τον στόχο αλλά δεν μπορούμε να τον πετύχουμε μόνοι μας. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας και των ρυθμιστικών αρχών, μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση όσων καταδεικνύει περίτρανα η έρευνα της MARC: Tο τσιγάρο ανήκει στα μουσεία».

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.