Η επάνοδος της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία σηματοδοτεί, ίσως, την πιο κρίσιμη καμπή από την ημέρα διορισμού της τον περασμένο Ιανουάριο και θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, αν θα υπάρξει τελικά διέξοδος στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο, επτά ετών, των συνομιλιών του Κυπριακού. Η Κολομβιανή διπλωμάτης θα παραμείνει στη Κύπρο για μια εβδομάδα -έως τις 14 Μαΐου- και αρχίζει αμέσως δουλειά, την Τετάρτη 8 Μαΐου, ξεκινώντας από δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες (σ.σ. το πρωί της Τετάρτης στις 10 π.μ. με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κι ακολούθως, στα κατεχόμενα, στις 12 π.μ. με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ).

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Ολγκίν το τελευταίο δίμηνο επισκέφθηκε τις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο), ενώ το τελευταίο εικοσαήμερο ολοκλήρωσε και μια μίνι-περιοδεία σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες -ενώ αφίχθηκε στη Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία, όπου επανήλθε έχοντας μάλιστα συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Προς το παρόν, ενώ έχει συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό ΠΘ, Ρίσι Σούνακ, δεν έχει -στο επίπεδο της Άγκυρας- δει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς θα κινηθεί

Εκτός από τους δύο ηγέτες η κ. Ολγκίν -όπως ανακοινώθηκε επίσημα και από τον ΟΗΕ- θα πλαισιώσει την παρουσία της, για τρίτη φορά, στη Κύπρο με ένα ευρύ φάσμα συναντήσεων, μεταξύ άλλων, με συνομιλητές και από τις δύο πλευρές τόσο από επιχειρηματικούς κύκλους όσο και από την Κοινωνία των Πολιτών καθώς κι από οργανωμένα σύνολα ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων). Όπως πληροφορείται η «Κ» από πηγές με γνώση των πραγμάτων η κ. Ολγκίν -με εμπειρία από την ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας- δίνει έμφαση στην αποστολή της τόσο σε διάφορες δυναμικές της κοινωνίας όσο και στα οργανωμένα -κατά μήκος της πράσινης γραμμής- επιχειρηματικά σύνολα για σκοπούς υποβοήθησης της διαδικασίας για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών. Πτυχή που θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτική για περαιτέρω εμβάθυνση ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) -πέραν της δέσμης που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά με 14 μέτρα-δέσμη.

Τι να αναμένουμε

Η πρώτη επίσκεψη της κ. Ολγκίν στη Κύπρο ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και στη δεύτερη δεν κατέστη εφικτό να δει τους δύο ηγέτες σε μια πλατφόρμα κοινής συνάντησης τύπου «τριμερούς». Αυτή την φορά η κ. Ολκγίν θέλει να προτείνει μια «τριμερή» συνάντησή της με τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ και κάτι τέτοιο προέρχεται και από τις επαφές που έχτισε προπαρασκευαστικά στην διπλωματία «πήγαινε-έλα» των τελευταίων εβδομάδων όπου πέραν της στήριξης της ΕΕ είχε και επαφές της τελευταίας στιγμής με την Άγκυρα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η κ. Ολγκίν θα ήθελε κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κοινής συνάντησης με τους δύο ηγέτες με τρόπο που:

• Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια εξέλιξη -εξέλιξη που περιλαμβάνει και το πράσινο φως από την Άγκυρα

• Η συνάντηση θα ήταν επιτυχής ώστε να αμβλύνει τις εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηριακές θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει προοπτική για την συνέχεια και τέλος

• Να εξυπηρετεί τα χρονοδιαγράμματα των όρων εντολής της, δεδομένου ότι ο προσεχής Σεπτέμβριος και το πώς το Κυπριακό εντάσσεται πάντα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να επιτρέπει τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.