Καλεσμένος στο Εξ Αφορμής ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλοςσυζητά με τον διευθυντή του καναλιού, Χάρη Θεραπή, για την Πενταμερή, την επόμενη μέρα για το ΔΗΚΟ και για τις εκλογές.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως πρέπει να διατηρηθεί ένας πρωταγωνιστικός ρόλος στα πολιτικά δρώμενα και ένας ρυθμιστικός ρόλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα επιτρέψουν να περαστούν οι ορθές πολιτικές για τον τόπο.

Η οργή του κόσμου φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και το ΔΗΚΟ ως παραδοσιακό κόμμα κρίνεται υπεύθυνο για τη διαφθορά που παρατηρείται. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτές οι κατηγορίες είναι μια προσπάθεια απενοχοποίησης των πραγματικών υπαιτίων για τη διαφθορά. Δεν είναι το ίδιο μια κυβέρνηση που αρνείται τον έλεγχο και έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του το νησί σε αυτή τη θέση, με ένα κόμμα που απαιτεί τον έλεγχο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το βασικό πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι ότι δεν εφάρμοσε τους νόμους και απέφυγε τις ευθύνες της αλλά το σύνταγμα της Κύπρου ευνοεί τέτοιες καταστάσεις.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές δεν είναι συνδεδεμένες. Το ΔΗΚΟ δίνει μεγάλη βάση στις επερχόμενες εκλογές και θέλει να έχει τη στήριξη του κόσμου για να μπορεί να επηρεάζει τα πράγματα στη Βουλή και να υπάρχει η προοπτική της αλλαγής.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τις προτάσεις του ΔΗΚΟ για επανεκκίνηση τις οικονομίας μετά την πανδημία, όπως επιδότηση ενοικίων, λειτουργικών δαπανών, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε αυτά τα μέτρα και τα ήδη υπάρχοντα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Το ΔΗΚΟ χρειάζεται τη στήριξη των ψηφοφόρων για να μπορεί να απαιτήσει να εφαρμοστούν τα καλύτερα μέτρα που έχουν προγραμματισμένα.

Τέλος, όσον αφορά την Πενταμερή, το ΔΗΚΟ διατηρεί ξεκάθαρη θέση πιστεύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή ένα κράτος χωρίς συνομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς επεμβάσεις άλλων κρατών και χωρίς παρουσία στρατού στην Κύπρο.