Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φάκελος κινητά στα σχολεία – Οι προεκτάσεις και οι αντιδράσεις

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σε δύο βδομάδες το νομοσχέδιο που προνοεί την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί, μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΟΕΛΜΕΚ και των περισσότερων κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, ενώ ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει τη διαβούλευση και εντός των επόμενων ημερών θα τοποθετηθεί και επίσημα στην Ολομέλεια. Από την άλλη κατά της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται η ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών) καθώς θεωρεί πως με την απαγόρευση χρήσης των κινητών δεν επιλύεται οποιαδήποτε πρόβλημα. Για το ζήτημα της απαγόρευσης ο σχολικός ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής αναλύει στην «Κ» τα θετικά και τα αρνητικά του εν λόγω μέτρου.

Σημειώνεται ότι το κινητό στη Δημοτική Εκπαίδευση απαγορεύεται, ενώ στη Μέση Εκπαίδευση επιτρέπεται κατά τις ώρες του διαλείμματος.

Υπ. Παδείας: Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να έχουμε έγκριση της εισήγησής μας

Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε πως σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν παγκόσμια, αλλά και στην Κύπρο, κατά το διάλειμμα δημιουργούνται ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν κατάχρηση του κινητού και οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Η κα Μιχαηλίδου τόνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους πως αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο είναι η ψυχική τους υγεία, εκτός από τη σωματική που έχει να κάνει με τις ζαλάδες, με πονοκεφάλους που έχουν παρουσιαστεί, που έχουν αναφερθεί, λέγοντας πως σημαντικά στοχεία είναι η απομόνωση, η αποξένωση, η διασύνδεση της χρήσης με χαμηλά μαθησιακά αποτελέσματα. «Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να παρέμβουμε», πρόσθεσε. Τα κριτήριά τους, είπε η υπουργός Παιδείας, είναι καθαρά παιδαγωγικά, «άρα τα επιχειρήματά μας στηρίζονται στο ότι θέλουμε ένα σχολείο υγιές, ένα σχολείο μακριά από εξαρτήσεις, ένα σχολείο, το οποίο να δημιουργεί ευκαιρίες στα παιδιά να μιλούν, να συζητούν, να έχουν δημιουργικές ασχολίες κατά την ώρα του διαλείμματος», προσθέτοντας ότι και το διάλειμμα είναι σχολικός χρόνος, που μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά. «Συνεπώς, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να έχουμε έγκριση της εισήγησής μας, η οποία είναι ισορροπημένη, δεν αφορά σε πλήρη απαγόρευση, αφορά στη μεταφορά του κινητού, απενεργοποιημένου, στην τσάντα, αφορά στο να έχουμε θυρίδες στα σχολεία μας», σημείωσε.

Θετικοί Μυλωνάς – ΟΕΛΜΕΚ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος θεωρούν θετική την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου. Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»  και στην Οριάνα Παπαντωνίου, πως συμφωνεί απόλυτα, λέγοντας: «αν ήταν δυνατό, όσο λιγότερο τα παιδιά έχουν επαφή με τον κόσμο του διαδικτύου, κατά την ταπεινή μου άποψη από αυτά που έχω διαβάσει, έχω ακούσει και έχω συζητήσει με επιστημονικό προσωπικό λένε λιγότερο χρόνο εξού και διαφορές χώρες όπως Σκανδιναβία, Γαλλία, Ιταλία περιορίζουν τον χρόνο χρήσης των έξυπνων συσκευών». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Ταλιαδώρος, μιλώντας στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», τονίζοντας πως η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας είναι κάτι καλύτερο από αυτό που ισχύει σήμερα. «Εγώ νιώθω ότι εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά, πρέπει να της μάθουμε κάποια όρια και οι 5 ώρες το πρωί είναι για άλλο σκοπό. Το νομοσχέδιο θα αξιολογηθεί και εύχομαι να μη χρειαστεί πολύ σύντομα να τροποποιηθεί», κατέληξε ο κ. Ταλιαδώρος.

Όχι ΑΚΕΛ – Επιφυλάσσεται σε μέτρα η ΠΣΕΜ

Το ΑΚΕΛ μέσω του Χρίστου Χριστόφια τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας κατά της εν λόγω πρότασης δηλώνοντας πως ως ΑΚΕΛ εξαρχής κατέθεσε τη διαφωνία του, «θεωρούμε ότι το σχολείο έχει πρώτιστα ρόλο παιδαγωγικό να παίξει για να μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε με σωστό τρόπο τα παιδιά μας, να κάνουν σωστή χρήση της τεχνολογίας, των κινητών τηλεφώνων στον βαθμό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει». Συνεχίζοντας ο βουλευτής είπε ότι θεωρούν πως με την απαγόρευση απλώς «θα εντείνουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας στα σχολεία. Θα μετατρέψουμε τους εκπαιδευτικούς την ώρα των διαλειμμάτων σε αστυνομικούς που θα επιθεωρούν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων αντί να δώσουμε έμφαση με την εισαγωγή και άλλων τέτοιων προγραμμάτων στα αναλυτικά προγράμματα της εκπαίδευσης με τρόπο που οι μαθητές και οι μαθήτριες να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τεχνολογία», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, η ΠΣΕΜ θεωρεί πως με την απαγόρευση χρήσης των κινητών δεν επιλύεται οποιαδήποτε πρόβλημα, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά προς το υπουργείο Παιδείας. Η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, Ευρυδίκη Χριστοφίδη, σε δηλώσεις της στην «Κ» ανέφερε «εμείς γενικά είμαστε ενάντια στην επέκταση της απαγόρευσης τις ώρες των διαλειμμάτων, για σειρά λόγων. Καταρχάς, η απαγόρευση για τους συγκεκριμένους λόγους που επικαλούνται, δεν επιλύει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι αιτίες που προκαλούν τον εκφοβισμό ή η λάθος χρήση κινητών τηλεφώνων π.χ. ο τζόγος, δεν έχουν ωράριο. Όποτε το μόνο που πετυχαίνει το Υπουργείο είναι να κρύβει το πρόβλημα κάτω από χαλάκι και να μην ασχολείται με την ουσία του, αλλά ούτε και με την αποτελεσματική λύση του». Σύμφωνα με την Ευρυδίκη Χριστοφίδη η απαγόρευση μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ καθηγητών και μαθητών ενώ ενισχύει όχι μόνο το κλίμα αστυνόμευσης που ήδη επικρατεί στα σχολεία αλλά δημιουργεί και νέες εστίες σύγκρουσης ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Θα παίζουμε κρυφτό μέσα στα σχολεία τώρα και για κινητά. Προκαλεί αναστάτωση, χωρίς το όφελος να αξίζει τον κόπο», τόνισε η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, αναφέροντας «επιφυλασσόμαστε για κάθε μέτρο».

Τα θετικά και τα αρνητικά του μέτρου

«Η συζήτηση σχετικά με την κατάργηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία εγείρει παράλληλα διαχρονικά σημαντικές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις» είπε στην «Κ» ο σχολικός ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιδρά σε διαφορετικούς τομείς της ανάπτυξης των εφήβων, προσφέροντας τόσο οφέλη όσο και προκλήσεις.

Τα κινητά ταποτελούν πηγή αποπροσανατολισμού

Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή ένας από τους βασικούς λόγους για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων είναι η μείωση των περισπασμών που προκαλούν στη μαθησιακή διαδικασία. Τα κινητά ταποτελούν πηγή αποπροσανατολισμού, καθώς οι μαθητές συχνά τα χρησιμοποιούν για μη εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια. Η απομάκρυνση αυτών των περισπασμών μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνοντας την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και την κατανόηση του μαθησιακού υλικού. Παράλληλα, η κατάργησή τους μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying), ένα φαινόμενο που ενισχύεται από την αδιάλειπτη πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία.
Το σχολικό περιβάλλον γίνεται έτσι πιο ασφαλές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση θετικού ψυχολογικού κλίματος. Επιπλέον, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας την άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών. Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, όπου μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής των εφήβων εκτυλίσσεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, η φυσική αλληλεπίδραση προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, η περιορισμένη χρήση των κινητών ενδέχεται να βοηθήσει στην προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών, αφού η συνεχής έκθεση στα κοινωνικά μέσα και η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή δημιουργούν συχνά άγχος και ανταγωνισμό μεταξύ των εφήβων. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή «αποσύνδεσης» από αυτή την ψηφιακή πίεση, παρέχοντας στους μαθητές την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν και να επικεντρωθούν στη μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη.

«Θεωρούν ότι περιορίζουν την ελευθερία τους»

Από την άλλη ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να επιφέρει και αρνητικές επιπτώσεις  τόσο στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όσο και στον τρόπο αντίδρασης από πλευράς των εφήβων. Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής στην ψηφιακή εποχή, τα κινητά αποτελούν σημαντικά εργαλεία εκπαίδευσης, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες. Η απομάκρυνση αυτών των εργαλείων από το σχολικό περιβάλλον μπορεί να περιορίσει την ευκαιρία των μαθητών να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο. Επιπρόσθετα, αποτελούν μέσο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και των γονέων, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η απαγόρευση της χρήσης τους ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία, τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς. Μια ακόμα σημαντική πτυχή σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, που πρέπει να εξεταστεί είναι η πιθανή αντίδραση των μαθητών στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης της αυτονομίας τους και συχνά αντιδρούν σε κανονισμούς που θεωρούν ότι περιορίζουν την ελευθερία τους. Η απαγόρευση των κινητών μπορεί να θεωρηθεί ως καταπιεστική από τους μαθητές, οδηγώντας σε σύγκρουση με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτή η ένταση ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το σχολικό κλίμα, αυξάνοντας τη δυσαρέσκεια και τη μη συμμόρφωση των μαθητών. Τέλος, μπορεί να περιορίσει τη συμμετοχή των μαθητών στις ψηφιακές κοινότητες και στις διαδικτυακές τους σχέσεις, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Η απομάκρυνση από αυτά τα δίκτυα μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα αποξένωσης ή αποκλεισμού για ορισμένους μαθητές, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αβέρωφ για ΑΤΑ: Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και η Κυβέρνηση το αγνοεί

Avatar photo

Published

on

Κριτική προς τη στάση της Κυβέρνησης σχετικά με το αδιέξοδο που παρατηρείται εδώ και μήνες για την ΑΤΑ άσκησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη. Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις του για την εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει:

«Έχω εκφράσει αναλυτικά τη θέση μου για την ΑΤΑ με εκτενές άρθρο μου πριν από μερικές εβδομάδες… Δυστυχώς, παρακολουθούμε εδώ και μήνες τις ατέρμονες συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Εάν ο στόχος είναι πράγματι η αναπλήρωση του εισοδήματος λόγω της διάβρωσης από τον πληθωρισμό, χωρίς τη μετακύλιση του κόστους από τους επιχειρηματίες στον καταναλωτή, τότε θα το ξαναπώ: γιατί δεν χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το εργαλείο της φοροελάφρυνσης; Είτε προς τους εργαζόμενους (ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα μετά τους φόρους), είτε προς τους εργοδότες (χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος).

Η εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής πρέπει να στηρίζεται σε απλή λογική και ρεαλισμό, που οδηγούν σε καθαρές λύσεις.

ΥΓ. Λίγο-πολύ, το ανέφερε πρόσφατα ο ΠτΔ, αλλά αξίζει να υπενθυμίσω ότι το θέμα αφορά εργοδότες και εργαζόμενους και εμείς, ως Κυβέρνηση, μεσολαβούμε για την εξεύρεση λύσης… Φοβάμαι όμως ότι διαφεύγει της Κυβέρνησης ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα και ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων ΑΤΑ είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο».

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα συνάντηση 3+1 με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) αναμένεται να πραγματοποιηθεί έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (The Partnership for Transatlantic Energy Cooperation/P-TEC), η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου, με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η συνάντηση του σχήματος 3+1 έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, καθώς στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν, εκτός από τον οικοδεσπότη Σταύρο Παπασταύρου, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, καθώς και οι ομόλογοί του από το Ισραήλ, Ελι Κοέν, και την Κυπριακή Δημοκρατία, Γιώργος Παπαναστασίου. Η εκδήλωση θα αποτελέσει, παράλληλα, την πρώτη δημόσια εμφάνιση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ενώ παρόντες θα είναι και δύο ακόμη εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης — ο υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ Ρήγας.
Εφόσον τελικά ενεργοποιηθεί το σχήμα σε επίπεδο 3+1 (οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως πληροφορείται η «Κ»), Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν πολλά να συζητήσουν με την αμερικανική πλευρά, καθώς όλες προσβλέπουν στην υποστήριξη και την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για την προώθηση κοινών ενεργειακών έργων.

Είναι γνωστό ότι για τους Αμερικανούς προτεραιότητα αποτελεί ο Κάθετος Διάδρομος προς την Ουκρανία, αλλά και, γενικότερα, η ενίσχυση της διάθεσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αμερικανικής προέλευσης, κάτι που διευκολύνεται από κράτη της περιοχής, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ένα έργο που συνδέει και τις τρεις χώρες είναι το Great Sea Interconnector (GSI), το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Το έργο, ωστόσο, έχει «παγώσει» λόγω των διαφορών μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας σχετικά με την κατανομή ευθυνών και κόστους, αλλά και εξαιτίας της σταθερής αντίδρασης της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να παρεμβαίνει στο συγκεκριμένο πεδίο.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ φαίνεται να επιδιώκουν την υποστήριξη σειράς ενεργειακών έργων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη διεύρυνση του αποτυπώματος των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών. Αναμένεται, λοιπόν, με ενδιαφέρον να φανεί κατά πόσο οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να εκφράσουν τη βούληση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για ειλικρινείς συζητήσεις και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες αποτελούν σταθερούς υποστηρικτές του Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), ενός φιλόδοξου σχεδίου που προωθείται από τις ΗΠΑ και συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να αποτελέσει, εκτός απροόπτου, κεντρικό θέμα των συζητήσεων μεταξύ των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας. Ο IMEC διαθέτει έντονη γεωπολιτική διάσταση, καθώς θεωρείται αντίβαρο στη διείσδυση της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, και επομένως έχει σημαντικό στρατηγικό χαρακτήρα για την Ουάσιγκτον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, επισκέφθηκε την Ινδία, όπου είχε ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ομόλογό του, Δρα Σ. Τζαϊσανκάρ, για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Νέου Δελχί, Λευκωσίας και Αθήνας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ επιδιώκουν εδώ και μήνες την αναζωογόνηση του σχήματος 3+1 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο η Ουάσιγκτον δείχνει προτίμηση σε τεχνοκρατικά σχήματα, όπως αυτό της ενέργειας, τα οποία εστιάζουν στην οικονομική συνεργασία και δεν εκπέμπουν έντονα πολιτικά μηνύματα για την περιοχή. Παράλληλα, η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για τον επόμενο γύρο στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής.

Continue Reading

IBNA

Fidan: Η Άγκυρα διαμορφώνει τη νέα γεωπολιτική της στρατηγική από τη Γάζα έως την Ευρώπη

Avatar photo

Published

on

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, παρουσίασε το αποτύπωμα της τουρκικής διπλωματίας σε τρία κομβικά μέτωπα — Γάζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ — τονίζοντας πως ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι να παραμείνει καθοριστικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Εσθονό ομόλογό του, Margus Tsahkna, ο Fidan υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν θα αφήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο κενό» στις προσπάθειες για διατήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα και προώθηση ενός βιώσιμου πλαισίου ειρήνης. Όπως ανέφερε, ο Benjamin Netanyahu «αναζητά προσχήματα» για παραβίαση της εκεχειρίας, τονίζοντας πως η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση για «διαρκή ειρήνη» και περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πολυμερή διάσκεψη στις 3 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ινδονησίας, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Ιορδανίας, Πακιστάν και Αιγύπτου. Η πρωτοβουλία, όπως είπε, αποτελεί συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη μεταξύ αρχηγών κρατών και του Donald Trump, δημιουργώντας «βάση» για ένα ιστορικό σχέδιο ειρήνης στη Γάζα. Παράλληλα, κατήγγειλε πως το Ισραήλ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Fidan γνωστοποίησε ότι συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει οριστεί ο πρέσβης Mehmet Güllüoğlu, με τη στήριξη της AFAD και της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη φάση του σχεδίου, που αφορά τη συγκρότηση Διεθνούς Δύναμης Σταθερότητας, με στόχο πιθανή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Friedrich Merz «μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις» στις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ, επισημαίνοντας την επαναβεβαίωση της βούλησης τόσο του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan όσο και του Merz υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ο Fidan τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος παραμένει η ένταξη στην ΕΕ, ζητώντας επανεκκίνηση των διαλόγων υψηλού επιπέδου, πρόοδο στην απελευθέρωση θεωρήσεων και επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης.

Παράλληλα, πρότεινε κοινή συζήτηση μεταξύ Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΕΕ και Νορβηγίας για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία η Τουρκία να έχει ουσιαστικό ρόλο στον μηχανισμό SAFE (European Security Action Program), χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμο παράγοντα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, σημείωσε πως η Τουρκία παραμένει ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της στην ανατολική πτέρυγα και προανήγγειλε ότι το 2026 θα αναλάβει αποστολή στο πρόγραμμα Baltic Air Policing. Παράλληλα, υπενθύμισε την αναβάθμιση της τουρκικής συμμετοχής σε πρωτοβουλίες διασυνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε σχέση με τη Συρία, ο Fidan ζήτησε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της 10ης Μαρτίου, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας, κάνοντας λόγο για στοχευμένα έργα στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και της ενέργειας. Τέλος, για τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Άγκυρας υπέρ μιας «δίκαιης και βιώσιμης» διπλωματικής λύσης.

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia