Το άνοιγμα και ο σχεδιαζόμενος εποικισμός της πόλης, όχι μόνο παραβιάζουν τα σχετικά με την Αμμόχωστο Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά ακόμη χειρότερα ενταφιάζουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, κατά τις σημερινές εργασίες του 1ου μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης κατά την οποία ο Εισηγητής για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», Ιταλός βουλευτής, Piero Fassino ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του στην Αθήνα και την επικείμενη επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Όπως σημειώνεται ο κ. Λουκαΐδης αντέκρουσε τα επιχειρήματα που προέβαλε Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος προερχόμενος από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, περί ανοίγματος για ανάπτυξη της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου και την αξίωση λύσης «δυο κρατών» στην Κύπρο, αναφέροντας ότι αντίθετα, το άνοιγμα και ο σχεδιαζόμενος εποικισμός της πόλης, όχι μόνο παραβιάζουν τα σχετικά με την Αμμόχωστο Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά ακόμη χειρότερα ενταφιάζουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η Έκθεση για την Αμμόχωστο του κ. Fassino να είναι υποβοηθητική ώστε να αποτραπούν τα τετελεσμένα που η Τουρκία δημιουργεί στην Αμμόχωστο και να ενισχυθεί η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας εξάλλου, ενέκριναν την πραγματοποίηση δεύτερης επίσκεψης εργασίας του κ. Fassino στην Κύπρο για να καταγράψει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.