Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιβολή πειθαρχικών μέτρων σε μέλη του αγήματος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), τα οποία φώναξαν συνθήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

Ο Ευρωβουλευτής και μέλος του Προεδρείου της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Γεάδης Γεάδη, απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο τιμωρίας των σπουδαστών. Σύμφωνα με τον κ. Γεάδη, η εν λόγω πειθαρχική δίωξη συνιστά «επικίνδυνη απόπειρα φίμωσης του εθνικού φρονήματος», στέλνοντας το μήνυμα ότι «όποιος δεν συμβιβάζεται με τη λήθη, θα διώκεται».

Στην επιστολή του, ο κ. Γεάδης αναφέρεται στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην απειλή του Casus Belli, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τιμωρεί στελέχη που εκφράζουν πατριωτικά αισθήματα. Ο ίδιος τονίζει πως είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται ως «απαράδεκτα» τα συναισθήματα που γεννώνται από τη συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας, ιδίως τη στιγμή που η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή.

«Πώς είναι δυνατόν να ζητούμε από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους ανθρώπους που πρώτοι θα σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε τουρκική απειλή, να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει εθνική πληγή;» διερωτάται στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής. «Η ενδεχόμενη τιμωρία αυτών των νέων ανθρώπων δεν θα είναι απλώς άδικη, αλλά θα είναι και εθνικά επιζήμια», προσθέτει.

Ο κ. Γεάδης καλεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιδείξει «σύνεση και υπευθυνότητα», προκειμένου να αποφευχθεί ένα αρνητικό προηγούμενο που θα μπορούσε να πλήξει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν την πολυτέλεια να υπονομεύουν το ηθικό εκείνων που έχουν ορκιστεί να τις προστατεύσουν».

Το ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις, με αρκετούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ελευθερία έκφρασης μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για το πώς τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν το φρόνημα των στελεχών τους. Η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα κρίνει όχι μόνο την τύχη των σπουδαστών της ΣΜΥΝ, αλλά και το μήνυμα που θα σταλεί προς το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας.