ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Δεν υπάρχει λύση χωρίς τις τουρκικές εγγυήσεις», δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου
«Η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας αποτελεί κόκκινη γραμμή», τόνισε ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υπογραμμίζοντας πως καμία λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή ή ρεαλιστική χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό περιοδικό Timeturk, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η προοπτική ομοσπονδιακής λύσης έχει πλέον εξαντληθεί, αποδίδοντας την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά στην «αδιάλλακτη στάση» της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη· μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα λειτουργεί «υπό την πολιτική πίεση του ελληνοκυπριακού–ελληνικού διδύμου» και κάλεσε τη Δύση να «τερματίσει τις πολιτικές απομόνωσης της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διορθώσει αυτό το ιστορικό λάθος και να αναγνωρίσει τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», σημείωσε, παρουσιάζοντας το ψευδοκράτος ως «δημοκρατικό κράτος δικαίου».
Παράλληλα, εξέφρασε δημόσια ευχαριστίες προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως οι εκκλήσεις του στα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Ως παράδειγμα ανέφερε τη συμμετοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, αλλά και τις πρόσφατες επαφές με χώρες του ισλαμικού κόσμου.
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι καμία συμφωνία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για «μονομερείς ενέργειες» και «παραγνώριση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», προειδοποιώντας ότι η αυξανόμενη παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από το νησί «απειλεί την ειρήνη». «Η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας είναι κόκκινη γραμμή», επανέλαβε, προσθέτοντας πως καμία φόρμουλα λύσης χωρίς την Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ρεαλιστική ούτε βιώσιμη.
Τέλος, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στις αδικίες» και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται «τα δικαιώματά τους» σε συνεργασία με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Υπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ
Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις για συμμετοχή σε προεπιλογική διαδικασία, με σκοπό τη διεκδίκηση θέσης στις Στρατιωτικές Ακαδημίες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας των ΗΠΑ (United States Military Academy at West Point – USMA, United States Naval Academy – USNA, United States Air Force Academy – USAFA).
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρήστος Πιερής, ανέφερε ότι «έχουν διατεθεί τρεις θέσεις από τις ΗΠΑ, μία για κάθε σχολή», προσθέτοντας ότι «ως Υπουργείο Άμυνας, καλούμαστε να προκρίνουμε έξι υποψήφιους για κάθε σχολή, οι οποίοι στη συνέχεια θα διαγωνιστούν με υποψηφίους από άλλες χώρες για την εξασφάλιση των συγκεκριμένων θέσεων». Σχετικά με τη διάρκεια της φοίτησης, ο κ. Πιερής σημείωσε ότι αυτή είναι τετραετής, ενώ οι αποφοιτήσαντες θα φέρουν τους ίδιους βαθμούς με αντίστοιχες σχολές στην Ελλάδα και θα ενταχθούν στην Εθνική Φρουρά με τους βαθμούς Ανθυπολοχαγού, Σημαιοφόρου και Ανθυποσμηναγού.
Σε ερώτηση για το αν υποψήφιοι που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις και στη Σχολή Ευελπίδων θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των σχολών των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν το Πάσχα».
Το έντυπο της αίτησης, μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει να υποβάλλεται αυτοπροσώπως στο Υπουργείο Άμυνας ή στα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία μέχρι και τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2025, ώρα 13:00. Αιτήσεις που υποβληθούν εκπρόθεσμα δεν θα ληφθούν υπόψη. Λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο προσέλευσης των υποψηφίων σε κάθε εξέταση ή δοκιμασία θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μέσω νέας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Βουλευτικές Εκλογές 2026
ΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
Ο βουλευτής Λάρνακας, κ. Ανδρέας Αποστόλου, ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο την επίσημη συνεργασία του με το ΔΗΚΟ για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2026, ως αριστίνδην υποψήφιος. Αναφέρθηκε στους τρεις όρους που έθεσε και έγιναν αποδεκτοί από το Δημοκρατικό Κόμμα, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία, αλλά και στην οπτική του για τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της σχέσης του με την ΕΔΕΚ.
Αρχικά, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι είχε προσεγγιστεί και από άλλα κόμματα, τόσο κοινοβουλευτικά όσο και μη, η απόφαση να ενταχθεί στο ΔΗΚΟ ήταν μια «συνειδητή πολιτική επιλογή» με στόχο τη διατήρηση του κεντρώου χώρου. Όπως εξήγησε, για να συμφωνήσει με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, έθεσε τρεις συγκεκριμένους όρους.
Ο πρώτος όρος αφορούσε το δικαίωμά του να συμμετέχει ενεργά στα κοινοβουλευτικά ζητήματα, στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος, καθώς και στις πολιτικές που υιοθετεί το κόμμα. Ο δεύτερος όρος προέβλεπε την απουσία οποιονδήποτε περιορισμών, ώστε να μπορεί να θέσει τον εαυτό του στις εσωκομματικές διαδικασίες, εφόσον οι πολίτες τον εκλέξουν. Ο τρίτος όρος προέβλεπε ότι, σε περίπτωση εκλογής του στη νέα Βουλή, θα συζητηθεί με το κόμμα η συμμετοχή του στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία του με τις πολιτικές θέσεις του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «στα περισσότερα θέματα υπάρχει ταύτιση, όχι όμως σε όλα, όπως δεν υπήρχε πλήρης συμφωνία ούτε με την ΕΔΕΚ. Αυτή είναι η ουσία της συνεργασίας». Πρόσθεσε ότι ορισμένοι βουλευτές του ΔΗΚΟ έχουν τη φιλοσοφία και την επιχειρηματολογία που έχει και ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των θεμάτων παρουσιάζει πολιτική σύγκλιση, ενώ παραμένουν και διαφορές, όπως συνέβαινε και με την ΕΔΕΚ, π.χ. σε ψηφοφορίες που αφορούν το ΓεΣΥ.
«Με κατηγόρησαν για πολλά και λέχθηκαν πολλά»
Απαντώντας σε κατηγορίες που δέχθηκε και εξηγώντας τους λόγους της διακοπής της συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό προς τα στελέχη και τους φίλους της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι απέφυγε να απαντήσει σε θέματα «χωρίς καμία βάση». Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή που έλαβε, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον του για τις εκλογές του κόμματος προέκυπτε από το έργο που είχε παραγάγει στη Βουλή, θεωρώντας ότι μια θέση στη νέα ηγεσία θα μπορούσε να μετατρέψει τις πολιτικές που στήριζε στη Βουλή σε πολιτικές του κόμματος.
Σημείωσε ακόμη ότι «άλλος συναγωνιστής που είχε εγγραφεί στα μητρώα του κόμματος μετά από εμένα, του δόθηκε το δικαίωμα να συμμετάσχει», αφήνοντας αιχμή για την υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη. Κατέληξε λέγοντας: «Με κατηγόρησαν για πολλά και λέχθηκαν πολλά. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό προς τους φίλους και τα στελέχη της ΕΔΕΚ. Μια πολύ μικρή ομάδα ήταν που με απέκλεισε από το κόμμα».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μήνυμα Χριστοδουλίδη από Θεσσαλονίκη: «Θα πράξουμε το παν για την επανένωση της Κύπρου»
«Όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή, Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να επανενώσουμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Αποτελεί ύψιστη τιμή να εκπροσωπώ τον κυπριακό ελληνισμό, τον λαό της Κύπρου, στην επίσημη δοξολογία για τον Άγιο Δημήτριο, καθώς και για την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας: «Σε μια τόσο σημαντική ημέρα, αποφασίσαμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να τιμήσουμε τον Πολιούχο Άγιο, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, εγκαινιάζοντας την πρώτη Έδρα Κυπριακών Σπουδών εκτός Κύπρου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα συνδέονται με κοινούς αγώνες, υπενθυμίζοντας πως «η πλειονότητα των Κυπρίων που έπεσαν εκτός Κύπρου, θυσιάστηκαν εδώ, στα ευλογημένα χώματα της Μακεδονίας».
Τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και στόχους, και μέσα από συνεχή συντονισμό εργάζονται για την επίτευξή τους, με ύψιστο σκοπό «την απελευθέρωση της Κύπρου και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής».
«Πενήντα ένα χρόνια μετά, εδάφη της Κύπρου —ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού— εξακολουθούν να τελούν υπό κατοχή. Και όσο αυτή η παράνομη κατάσταση διατηρείται, Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πράξουμε το παν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καταλήγοντας με ευχές: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Θεσσαλονικείς, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
-
Βουλευτικές Εκλογές 202642 minutes agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ24 minutes agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΤραμπ: «Ο Ερντογάν μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
-
Off the Record6 hours agoΜεταναστευτικό ώρα μηδέν
-
Off the Record7 hours agoΑκόμη πανηγυρίζουν για Ερχουρμάν
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks ago«Η ηγεσία του Άλμα καθαρή σαν χιόνι» –Μιχαηλίδης διαλύει φήμες και σενάρια
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Think Tank3 weeks agoΗ Ελλάδα, η Τουρκία και το χαμένο ρεύμα της ισχύος

