Μία ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση με τίτλο «Η Ανατολική Μεσόγειος στην Εποχή Τραμπ» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τις Εκδόσεις Hippasus, με χορηγό επικοινωνίας και ζωντανής μετάδοσης την πολιτική τηλεόραση του Vouli.TV.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ένας ηγέτης γνωστός για τον απρόβλεπτο και συχνά ανατρεπτικό του χαρακτήρα.

Το «απρόβλεπτο» ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

Στην εισήγησή του, ο πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων αναφέρθηκε στον παράγοντα του απρόβλεπτου που χαρακτήρισε τη διπλωματία των ΗΠΑ υπό την ηγεσία Τραμπ. Τόσο ο ίδιος όσο και οι πανεπιστημιακοί ομιλητές, οι καθηγητές Κοντός και Τζιάρρας, υπογράμμισαν πως η στάση του πρώην Αμερικανού προέδρου δημιούργησε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, ειδικά για τις μικρότερες χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος. Όπως ειπώθηκε με χιούμορ: «Ίσως τελικά να είναι καλύτερα να μην ασχοληθεί μαζί μας!».

Νέες ισορροπίες και οι ρόλοι των περιφερειακών δυνάμεων

Σε ερώτηση προς τον Δρ. Παύλου, τέθηκε το ζήτημα των αλλαγών στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Ο ίδιος εξήγησε πως η Ανατολική Μεσόγειος εισήλθε σε μια νέα φάση γεωστρατηγικής σημασίας, κυρίως λόγω της ενέργειας, των θαλάσσιων οριοθετήσεων και των περιφερειακών συμμαχιών.

Η Τουρκία επιδιώκει έναν πιο ενεργό και επεκτατικό ρόλο, πολλές φορές εκτός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ ενισχύει τους δεσμούς του με την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ η Αίγυπτος, υπό την ηγεσία Σίσι, παρουσιάζεται ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Η Κύπρος, από την πλευρά της, προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της μέσω τριμερών συνεργασιών και συμμετοχής σε ενεργειακές και αμυντικές συμφωνίες.

Η εκδήλωση ανέδειξε τις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις της νέας εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για πολυδιάστατη διπλωματία, ψυχραιμία και στρατηγικό σχεδιασμό.

Το θέμα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής του Exaformis. 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα: