MILITAIRE
Η ΕΕ θυσιάζει τα όρια συνταξιοδότησης για να χρηματοδοτήσει τη νέα Βέρμαχτ
Μετά τη Γαλλία, και η Γερμανία οδηγείται πλέον στη δίνη της «Οικονομίας Πολέμου» που προωθεί η ευρωπαϊκή ελίτ με στόχο τη στήριξη της Ουκρανίας. Το Βερολίνο ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι προχωρά σε εκτεταμένο επανεξοπλισμό, με σχέδιο επένδυσης ύψους περίπου 83 δισ. ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα έως το τέλος του 2026 (capital.gr, 23/9/2025).
Η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με τη Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ της 8ης Ιουλίου 2025 για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας (eur-lex.europa.eu, 20/8/2025). Με το έγγραφο αυτό, δόθηκε επίσημα το «πράσινο φως» για τον εξοπλιστικό σχεδιασμό, συνοδευόμενο όμως από παράλληλη προτροπή για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ώστε να καλυφθούν τα οικονομικά βάρη που συνεπάγεται η νέα πολεμική στρατηγική.
Στο εν λόγω κείμενο, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι συνέπειές του αποτελούν πρόκληση για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι «η Επιτροπή συνέστησε στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν την εθνική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με συντονισμένο τρόπο, ώστε να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΕ για ταχεία και ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών».
Ακολούθως, το Συμβούλιο στρέφει την προσοχή του στα δημοσιονομικά μεγέθη της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε από 2,5% του ΑΕΠ το 2023 σε 2,8% το 2024».
Το βάρος πέφτει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο θεωρείται κύρια αιτία των γερμανικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι «η δημογραφική γήρανση και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιβαρύνουν τον δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων, απειλούν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και θέτουν υπό αμφισβήτηση την επάρκεια των συντάξεων». Προσθέτει μάλιστα: «Ως αποτέλεσμα, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, οι μεταφορές από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα ξεπερνούσαν σταθερά τα 100 δισ. ευρώ (περίπου το 25% των συνολικών δαπανών), περιορίζοντας το περιθώριο για πιο παραγωγικές επενδύσεις».
Σαν να μην έφτανε αυτό, το Συμβούλιο αφήνει να εννοηθεί ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η πολεμική οικονομία.
Ενώ το συνταξιοδοτικό μπαίνει στο στόχαστρο, το Συμβούλιο συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της «οικονομίας πολέμου».
Συγκεκριμένα, «συνιστά στη Γερμανία να λάβει μέτρα το 2025 και το 2026 για να ενισχύσει τις συνολικές δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια», ενώ ταυτόχρονα απαιτεί «να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 6ης Μαρτίου 2025». Το Βερολίνο καλείται επίσης να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να παραμείνει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Τέλος, το Συμβούλιο προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από τη Γερμανία «να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, διατηρώντας ταυτόχρονα την επάρκεια των συντάξεων, μεταξύ άλλων με την προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου και τη μείωση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση».
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
MILITAIRE
Οι 4+1 παίκτες της γεωπολιτικής παρτίδας και ο γερμανικός κίνδυνος για την Ευρώπη-Θ.Ιγνατιάδης
Με εργαλείο την Ιστορία, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, επικεφαλής της Ελληνορωσικής Λέσχης ΔΙΑΛΟΓΟΣ, επιχειρεί να εξηγήσει όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Πολλά απ’ αυτά είναι εξαιρετικά παράδοξα για όλους εμάς. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις τη στάση των ευρωπαίων ηγετών που επιμένουν στον πόλεμο ,όταν ΗΠΑ και Ρωσία δεν κρύβουν ότι βρίσκονται σε φάση προσέγγισης που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το Βερολίνο, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες. Ποιοι είναι οι τέσσερις παίκτες που κάθονται στο τραπέζι της μεγάλης γεωπολιτικής παρτίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και ποιος είναι αυτός που διακαώς επιθυμεί να γίνει ο πέμπτος; Μήπως η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όχι για τον ρωσικό αλλά για τον γερμανικό κίνδυνο; Το Βερολίνο βρήκε την ευκαιρία για να επανεξοπλιστεί! Από κοντά και η Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Γ. Εγκολφόπουλος: Η συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου αποδομεί τη Γαλάζια Πατρίδα-MILITAIRE.gr (VIDEO)
Ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος μιλάει και αναλύει στο κανάλι της Ναυτεμπορικής
MILITAIRE
Γερμανός ΥΠΕΞ ζητά στενότερη αμυντική συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας μετά τη συνάντηση με Φιντάν
Στενότερη αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, «έναν σημαντικό γεωστρατηγικό εταίρο», μέσω του προγράμματος SAFE, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε την ανάγκη «να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ένταξη μίας χώρας εξακολουθεί να υπάγεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η ΕΕ «παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας», εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τη «στασιμότητα» στις διαπραγματεύσεις.
«Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε βασικό γεωστρατηγικό εταίρο σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Γιόχαν Βάντεφουλ, αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στην Ουκρανία και στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» με την ΕΕ. «Είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας να ενισχυθεί η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου παραμένουν μη διαπραγματεύσιμα και δεσμευτικά για την ένταξη.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ ως εταίρος του ΝΑΤΟ, θα έχει έναν αξιόπιστο και φιλικό σύμμαχο στη Γερμανία, αλλά τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας να δείξει την πρόθεσή της να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει την Τουρκία και να ενδυναμώσει τον δίαυλο επικοινωνίας».
Ο Βάντεφουλ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ και πρέπει να ενταχθεί στα νέα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόγραμμα SAFE της ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτό στην Τουρκία και στη Βρετανία ως σημαντικούς εταίρους του ΝΑΤΟ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε «εποικοδομητικές συνομιλίες για αυτό το θέμα».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, υπήρξε πάντα σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διμερή σχέση σε νέο επίπεδο, με έμφαση στην ασφάλεια. Η στενή σχέση Γερμανίας – Τουρκίας ενισχύεται και λόγω της νέας γεωστρατηγικής πραγματικότητας, τόνισε ο Βάντεφουλ.
Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι η ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία και ότι τα κριτήρια ένταξης δεν αποτελούν εμπόδιο. «Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευση της Άγκυρας για τη «στασιμότητα» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Όπου δεν υπάρχουν προβλήματα, θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20265 days agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
#exAformis2 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Off the Record2 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…


