ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας
Ομόφωνα με 46 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τον νόμο για τη μείωση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών από το αυξημένο κόστος. Ο νόμος υποβλήθηκε από την Κυβέρνηση σε συνέχεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω των συνεπειών της σύγκρουσης στο Ιράν.
Η ρύθμιση προβλέπει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου, με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα €18,6 εκατ., ενώ με τη λήξη της ισχύος του μέτρου θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασής του.
Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση της Κυβέρνησης για μείωση της τιμής των καυσίμων, επισημαίνοντας ωστόσο τον κίνδυνο εκμετάλλευσης του μέτρου από επιτήδειους. Κάλεσε τόσο το κοινό όσο και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να επιδείξουν αυξημένη προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μείωση θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και δεν θα απορροφηθεί από την αγορά.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας όμως την ανάγκη για ουσιαστική εποπτεία και ελέγχους. Όπως ανέφερε, οι αυξήσεις στις τιμές μετακυλίονται άμεσα, ενώ οι μειώσεις καθυστερούν. Παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει και τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η διαχείριση καυσίμων εκεί γίνεται από τον κατοχικό στρατό.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου χαρακτήρισε θετική τη μείωση, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Επεσήμανε ότι το 40%-50% της τιμής των καυσίμων αφορά φορολογία, υποστηρίζοντας ότι η μείωσή της θα μπορούσε να περιορίσει το παράνομο εμπόριο από τα κατεχόμενα και να μειώσει τις απώλειες εσόδων του κράτους, καθώς και το κόστος από τους ρύπους.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων και πολεμικών συγκρούσεων στις τιμές ενέργειας, σημειώνοντας ότι το κόστος τελικά μετακυλίεται στους πολίτες. Επανέλαβε τη θέση του κόμματος για κατάργηση της «διπλής φορολογίας» στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι η υψηλή φορολογία επιβαρύνει ιδιαίτερα την Κύπρο λόγω εξάρτησης από το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Τόνισε επίσης την ανάγκη λήψης μέτρων για αποτροπή αισχροκέρδειας, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η κυβερνητική παρέμβαση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων αισχροκέρδειας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε, η εξαγγελία της μείωσης πριν από δέκα μέρες χωρίς άμεση εφαρμογή δημιούργησε περιθώρια εκμετάλλευσης από την αγορά.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αυστηρούς ελέγχους για αποτροπή αισχροκέρδειας, τονίζοντας την ανάγκη για σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη διαχείριση τέτοιων μέτρων. Ανέφερε ότι, πέραν της οριζόντιας μείωσης, απαιτούνται και στοχευμένα μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα για τον τουριστικό τομέα και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε αντίθεση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση του μέτρου είχε ως αποτέλεσμα να απορροφηθεί ήδη η μείωση από την αγορά. Κατήγγειλε ελλιπή έλεγχο στα στοιχεία που υποβάλλουν οι εταιρείες και έκανε λόγο για υπερκέρδη και χειραγώγηση τιμών, επικαλούμενος και σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν, κάνοντας λόγο για αδράνεια των αρμόδιων αρχών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
#exAformis
#ExAformis – Δείκτης Αξιολόγησης Βουλευτών | Τρίτη 12/05 στις 5μμ
📺Σήμερα στις 5μμ στο #exAformis του Vouli.TV παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιολόγησης Βουλευτών, ενός καινοτόμου εργαλείου που καταγράφει και αναλύει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα μέσα από αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα.
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πραγματικό κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών, πέρα από συνθήματα και προεκλογικές υποσχέσεις.
🔹 Ποιες ήταν οι πιο ενεργές κοινοβουλευτικές παρουσίες;
🔹 Πώς αξιολογείται η δράση των βουλευτών;
🔹 Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη λειτουργία του κοινοβουλίου;
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Εκτελεστικό Διευθυντή του OxYGen for Democracy, Γιώργος Ησαΐα, και τον δημοσιογράφο Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξία της τεκμηριωμένης ενημέρωσης στην προεκλογική περίοδο.
📍 Σήμερα στις 5μμ στο Vouli.TV και στα ψηφιακά μέσα της Unitrust Media.
Behind Politics
Behind Politics | Επεισόδιο 5: Ρίκκος Μαππουρίδης, Τρίτη 12/05 στις 6μμ
Η λειτουργία της πολιτικής σκηνής και ο τρόπος λήψης αποφάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συζήτησης του Behind Politics, με φιλοξενούμενο τον Ρίκκο Μαππουρίδη, δικηγόρος, πρώην βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε μια εκπομπή που παρουσιάζει ο Παύλος Λιασίδης.
Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε μια ουσιαστική ανάλυση της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος, με έμφαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον βαθμό ύπαρξης διακομματικών συνεργασιών, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο κατά πόσο αυτές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης οι δυνατότητες που έχουν οι βουλευτές στην προώθηση νέων νομοθεσιών, αλλά και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν, με έμφαση στα στενά θεσμικά πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να κινηθούν.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα των εισηγητικών εκθέσεων, με αναφορές στο γιατί συχνά χάνονται στην πορεία της νομοθετικής διαδικασίας και κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος προοιμίου ενός νόμου.
Μια συζήτηση με θεσμικό και πολιτικό βάθος, που φωτίζει κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας του κοινοβουλίου και των διαδικασιών που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων, ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli TV.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 12/05 στις 7μμ
Με την προεκλογική περίοδο να κορυφώνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» βρέθηκαν τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Χάρης Θεραπής συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και έντονες τοποθετήσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Φωτεινή Χαραλάμπους (ΑΚΕΛ, Λάρνακα), Ελευθέριος Αντωνίου (ΔΗΠΑ, Λευκωσία) και Μιχάλης Καλοπαίδης (Volt, Λάρνακα), καταθέτοντας τις θέσεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εξεύρεση προσιτής κατοικίας και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος για στήριξη της στεγαστικής πολιτικής.
• Τα υψηλά επιτόκια και τη δυσκολία δανειοδότησης των νέων ζευγαριών, καθώς και τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από το αυξημένο κόστος ζωής.
• Τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους και κατά πόσο λειτουργεί ισότιμα για όλους τους πολίτες ή εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας.
• Τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη στροφή μέρους της κοινωνίας προς νεοφανή και «αντισυστημικά» κόμματα.
• Τις χαμηλές συντάξεις, τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και τη διαχείριση του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
• Τον ρόλο που μπορεί να έχει το κράτος με πιο παρεμβατική πολιτική στην οικονομία, με αναφορές στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 31/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

