Connect with us

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η επαναλειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 διχάζει την κυβέρνηση Τραμπ

Avatar photo

Published

on

Η επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 φέρνει στην επιφάνεια βαθιές διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς κύκλοι της Ουάσιγκτον εξετάζουν την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας Politico, φέρεται να προωθείται από τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μόσχα, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος προτείνει την αξιοποίηση του αγωγού ως εργαλείο επίτευξης ειρήνης στην Ουκρανία.

Ο Γουίτκοφ, που έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις μαζί του και να έχει ζητήσει από την ομάδα του την πλήρη καταγραφή των ενεργειακών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Παρά την κατηγορηματική διάψευση από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, πηγές επιμένουν ότι εντός της κυβέρνησης Τραμπ διεξάγεται έντονη συζήτηση για την άρση των κυρώσεων, ενδεχόμενο που προσκρούει στην αντίσταση του Ρούμπιο και άλλων αξιωματούχων.

Ο Nord Stream 2 παραμένει σε ημι-λειτουργική κατάσταση μετά το σαμποτάζ του Σεπτεμβρίου 2022, όταν καταστράφηκαν τρεις από τους τέσσερις σωλήνες των Nord Stream 1 και 2. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποδοθεί επίσημα ευθύνες, δημοσιογραφικές έρευνες – όπως εκείνη του Σέιμουρ Χερς – εμπλέκουν τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ενώ άλλοι Γερμανοί ερευνητές κατηγορούν την Ουκρανία. Το Κίεβο, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.

Η επαναλειτουργία του Nord Stream 2, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο ζήτημα γεωπολιτικής στρατηγικής, αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο Αμερικανός επενδυτής Στίβεν Λιντς και η εταιρεία του, Monte Valley Partners, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για την εξαγορά του αγωγού. Ο Λιντς, γνωστός για τις επενδύσεις του σε πρώην ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ζητά άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ώστε να υλοποιήσει τη συμφωνία. Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ακόμη και ο Ματίας Γουόρνιγκ, πρώην CEO της Nord Stream 2 AG και φίλος του Πούτιν, έχει εμπλακεί στις διαβουλεύσεις με επενδυτές για να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον.

Καθοριστικό ρόλο για την πιθανή επαναλειτουργία του αγωγού θα διαδραματίσει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία θα πρέπει επίσης να εκδώσει σχετική άδεια. Παρά την πολιτική στήριξη στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπάρχουν δυνάμεις στους κόλπους του CDU/CSU και του SPD που υποστηρίζουν την επιστροφή του φθηνού ρωσικού αερίου.

Η επαναφορά της Ρωσίας ως κύριου προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τους Αμερικανούς παραγωγούς LNG. Όπως σημειώνει ο Λοράν Ρουσέσκας της S&P Global, μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε δραματικά τη ζήτηση για αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, υπονομεύοντας τις εξαγωγικές στρατηγικές των ΗΠΑ.

Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου φέρεται να αφορά την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία. Πρόκειται για ένα σενάριο που απορρίπτεται από την Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον προχωρήσει η επενδυτική και ενεργειακή συνεννόηση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Continue Reading

MILITAIRE

Σχέδιο πολέμου 100 ημερών από τις ΗΠΑ – Στο τραπέζι η συμμετοχή των Κούρδων

Avatar photo

Published

on

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο την αποστολή επιπλέον αξιωματικών στρατιωτικών πληροφοριών στην έδρα της στην Τάμπα της Φλόριντα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων για ακόμη 100 ημέρες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, δυτικές πηγές σημειώνουν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής των Κούρδων στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οι Κούρδοι έχουν ήδη ζητήσει στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για πιθανή συνδρομή της CIA στην προμήθεια οπλισμού. Την ίδια στιγμή, Ιρακινοί ηγέτες στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ.

Στόχος των κινήσεων αυτών φαίνεται να είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ενδεχόμενη εξέγερση των Ιρανών πολιτών εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» στα ανοικτά της Πάφου

Avatar photo

Published

on

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ανάφλεξης – και η διατύπωση αυτή δεν αποτελεί υπερβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν σφοδρά πλήγματα κατά της Τεχεράνης, το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο, ενώ η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικά και μη επανδρωμένα χτυπήματα σε στόχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αμερικανικές πρεσβείες, προξενεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται πλέον πιθανοί στόχοι, οι ΗΠΑ προχωρούν στην απομάκρυνση διπλωματικού προσωπικού από διάφορες χώρες της περιοχής. Παρόμοια οδηγία εκδόθηκε και για την Κύπρο, όπου κατέπλευσαν οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και δύο ζεύγη μαχητικών F-16. Παράλληλα, η Γαλλία ενισχύει την παρουσία της στη Μεγαλόνησο με την αποστολή φρεγάτας και μαχητικών Rafale.

Την ίδια ώρα, ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο έπληξε ξενοδοχείο στο προάστιο Χαζμία, ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται και στην Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται σήμερα τελετές αποχαιρετισμού για τον Αλί Χαμενεΐ. Την προηγούμενη ημέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέδειξε ως νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας τον γιο του, Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Υπό τη δική του καθοδήγηση σημειώθηκαν τα πρόσφατα πλήγματα στο αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι καθώς και σε στρατιωτική βάση στο Κατάρ, τη μεγαλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη αναστάτωση, ενώ το πρωί της Τετάρτης τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν έντονες απώλειες. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

MILITAIRE

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

Avatar photo

Published

on

Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν γύρω από το Ιράν σημαντικό όγκο στρατιωτικών δυνάμεων, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης τις προσεχείς ημέρες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «μια επιβλητική αρμάδα», χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό που είχε επιλέξει και πριν από την επίθεση του Ιανουαρίου κατά της Βενεζουέλας. Ωστόσο, η δύναμη που έχει πλέον αναπτυχθεί απέναντι στο Ιράν είναι αισθητά μεγαλύτερη και παραπέμπει σε επιχείρηση με προοπτική μεγαλύτερης διάρκειας.

Το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών πλοίων έχει μετασταθμεύσει στη βόρεια Αραβική Θάλασσα. Από την Ασία κατέφθασε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά, και εδώ και ημέρες πλέει ανοιχτά του Ομάν. Το Lincoln έχει δυνατότητα μεταφοράς έως και 90 μαχητικών αεροσκαφών, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός που φέρει αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, άλλα πλοία έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο του Ομάν — το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ομάν και Ιράν που οδηγεί στον Περσικό Κόλπο — καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Στενών του Ορμούζ. Τα Στενά αποτελούν κρίσιμο κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, ενώ η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απειλήσει με αποκλεισμό τους σε περίπτωση επίθεσης. Για τον λόγο αυτό, τρία από τα πλοία που βρίσκονται πλησιέστερα στις ιρανικές ακτές έχουν αναλάβει αποστολή εξουδετέρωσης θαλάσσιων ναρκών και αντιμετώπισης υποβρυχίων απειλών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει επιπλέον αντιτορπιλικά και στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, προς την περιοχή του Ιράν κατευθύνεται και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της Βενεζουέλας και προερχόταν από την Καραϊβική Θάλασσα. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων διατηρείται σε απόσταση ασφαλείας από τις ιρανικές ακτές, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πλήγματος από πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Το Ιράν διαθέτει και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως βαλλιστικούς, οι οποίοι όμως θεωρούνται λιγότερο ακριβείς.

Στη ναυτική ισχύ προστίθεται και η αεροπορική. Οι δύο αμερικανικές βάσεις που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο είναι εκείνη του Muwaffaq Salti στην Ιορδανία και του Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία, όπου έχουν μεταφερθεί δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων F-35, F-15 και F-16. Εκτός από τα μαχητικά, έχουν αναπτυχθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper, αεροσκάφη αναγνώρισης και επιτήρησης, επιθετικά ελικόπτερα, καθώς και αεροσκάφη εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών επικοινωνιών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι μετακινήσεις σε επίπεδο επιμελητείας: έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού και άλλα μέσα απαραίτητα για τη στήριξη παρατεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για επιχείρηση μεγαλύτερης κλίμακας σε σύγκριση με εκείνη στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με εκτίμηση της The Wall Street Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν αναπτύξει τόσο ισχυρή αεροπορική παρουσία στη Μέση Ανατολή από την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οκτώ μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και δεκάδες μικρότερες εγκαταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι στην περιοχή βρίσκονται σήμερα από 30.000 έως 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Το τελευταίο διάστημα, οι αντιαεροπορικές άμυνες πολλών βάσεων έχουν ενισχυθεί με πρόσθετα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων που ενδέχεται να εκτοξευθούν από το Ιράν, ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν μερικώς εκκενωθεί.

Ένα ακόμη στοιχείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αναλυτών είναι οι κινήσεις των βομβαρδιστικών B-2, αεροσκαφών πολύ μεγάλου βεληνεκούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αξιοποιήσει κατά την επίθεσή τους εναντίον του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο. Εκτιμάται ότι, εφόσον αποφασιστεί η χρήση τους, τα B-2 θα απογειωθούν απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia