ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η επόμενη μέρα στη Γάζα: Πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο Τραμπ αν η Χαμάς συμφωνήσει
Μέσα στη δίνη του πολέμου, το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα εμφανίζεται ως η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια χάραξης μιας διαδρομής εξόδου. Οι πολιτικές μετατοπίσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ προσδίδουν βαρύτητα, ωστόσο η ασυμμετρία του πλαισίου και οι επιχειρησιακές δυσκολίες απειλούν να μετατρέψουν την προσδοκία σε εύθραυστο πείραμα.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της στάσης της Χαμάς. Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν διάθεση αποδοχής, με την οργάνωση να ζητά ωστόσο αλλαγές αναφορικά με τον αφοπλισμό της και την επιτάχυνση της ισραηλινής αποχώρησης. Το σχέδιο περιλαμβάνει 20 σημεία: προβλέπει σχεδόν άμεση απελευθέρωση ομήρων, αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς με αντάλλαγμα αμνηστία ή εξορία και δημιουργία τεχνοκρατικής διοίκησης στην οποία δεν θα έχει συμμετοχή η οργάνωση.
Η νέα αυτή διοίκηση θα τελεί υπό την εποπτεία ενός διεθνούς «Συμβουλίου της Ειρήνης» με επικεφαλής τον ίδιο τον Τραμπ. Ο ισραηλινός στρατός θα αποσύρεται σταδιακά, παραδίδοντας την ασφάλεια σε διεθνείς δυνάμεις και σε μια νέα παλαιστινιακή αστυνομία που θα έχει περάσει αυστηρό έλεγχο. Σε βάθος χρόνου, το σχέδιο προβλέπει ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και –θεωρητικά– ένα μονοπάτι προς την κρατική υπόσταση.
Οι μετατοπίσεις των βασικών παικτών
Η στροφή της Ουάσινγκτον είναι αξιοσημείωτη. Μέχρι τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ έκλεινε το μάτι σε ακραίες φωνές που μιλούσαν για «εκκαθάριση» της Γάζας και εγκατάσταση εποίκων, ουσιαστικά υιοθετώντας την ιδέα εθνοκάθαρσης με τον μανδύα μιας «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής».
Σήμερα, έπειτα από τη ρήξη με τον Νετανιάχου μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Κατάρ, διακηρύσσει ότι «το Ισραήλ δεν θα καταλάβει ούτε θα προσαρτήσει τη Γάζα», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών.
Αλλαγή στάσης παρατηρείται και στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, που μέχρι πρότινος μιλούσε για «πόλεμο χωρίς τέλος», πλέον στηρίζει το σχέδιο, θεωρώντας ότι εξυπηρετεί τους βασικούς στόχους: επιστροφή ομήρων και απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία. Παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, σχεδόν τρία τέταρτα των Ισραηλινών δηλώνουν υπέρ της πρότασης.
Η διεθνής δυναμική
Οκτώ μουσουλμανικές χώρες –μεταξύ τους και βασικές αραβικές δυνάμεις καθώς και η Τουρκία– συντάσσονται με την πρόταση, την οποία στηρίζουν επίσης η ΕΕ και η πλειονότητα των κρατών-μελών της.
Η στήριξη αυτή δεν περιορίζεται σε πολιτικές δηλώσεις· εξασφαλίζει και την οικονομική στήριξη για την υπόσχεση ταχείας ανοικοδόμησης, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η νέα διοίκηση να κερδίσει νομιμοποίηση. Κάποιες αραβικές χώρες μάλιστα δηλώνουν διατεθειμένες να αποστείλουν δυνάμεις σταθεροποίησης, κάτι που παλαιότερα απέφευγαν.
Η πρόβλεψη για ένα διεθνές σχήμα υπό τον Τραμπ, με τη συμμετοχή προσώπων όπως ο Τόνι Μπλερ, είναι πρωτόγνωρη. Δεν υπάρχει προηγούμενο θεσμικού πλαισίου με κανόνες, εντολή και μηχανισμούς λογοδοσίας, όπως στις αποστολές του ΟΗΕ. Πρόκειται για πείραμα που συνδυάζει υψηλές φιλοδοξίες με τεράστιους κινδύνους.
Τα αγκάθια της υλοποίησης
Παρά τις δημόσιες εκφράσεις αισιοδοξίας, τα εμπόδια είναι πολλά. Η ταχεία ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης αποτελεί τεράστια πρόκληση: δεν υπάρχει έτοιμο απόθεμα εξειδικευμένου προσωπικού ούτε σαφές πλαίσιο λειτουργίας. Αν στο μεσοδιάστημα παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, υπάρχει ο κίνδυνος η διεθνής αποστολή να θεωρηθεί απλώς συνέχεια της κατοχής.
Ακόμη πιο δύσκολος είναι ο αφοπλισμός της Χαμάς. Σε άλλες συγκρούσεις, η διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης και επανένταξης μαχητών διήρκεσε χρόνια· εδώ ζητείται να ολοκληρωθεί άμεσα, χωρίς ξεκάθαρους μηχανισμούς εποπτείας. Ακόμη κι αν επιτευχθεί, η Χαμάς δεν θα εξαφανιστεί πολιτικά – αν αποκλειστεί πλήρως από το νέο πλαίσιο, ο κίνδυνος επιστροφής στη βία παραμένει.
Η διακυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα. Η δημιουργία τεχνοκρατικής διοίκησης με συμμετοχή Παλαιστινίων και ξένων ειδικών φαίνεται θεωρητικά εύκολη, αλλά η Γάζα χρειάζεται άμεση αποκατάσταση βασικών υποδομών και υπηρεσιών. Αν οι πολίτες δεν δουν χειροπιαστή βελτίωση στην καθημερινότητα, η νέα αρχή θα χάσει γρήγορα την εμπιστοσύνη τους.
Τέλος, η υπόσχεση δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση συνοδεύεται από τον κίνδυνο διαφθοράς και κατασπατάλησης πόρων. Χωρίς αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαφάνειας, υπάρχει ο φόβος ότι η ανοικοδόμηση θα εξελιχθεί σε προσοδοφόρα ευκαιρία για λίγους και απογοήτευση για τους πολλούς.
Μεταξύ ρεαλισμού και αισιοδοξίας
Τα εμπόδια είναι σαφή: η Χαμάς μπορεί να απορρίψει το σχέδιο, ο Νετανιάχου ή η ίδια η οργάνωση να το υπονομεύσουν, η ανοικοδόμηση να αποτύχει ή το νέο σχήμα να παγιωθεί επ’ αόριστον. Κυρίως, η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που η συζήτηση για λύση δύο κρατών μοιάζει σήμερα απίθανη.
Ωστόσο, σε έναν πόλεμο που βυθίζει εκατομμύρια ανθρώπους στην απόγνωση, η πρόταση αυτή αποτελεί το μοναδικό υπαρκτό μονοπάτι εξόδου. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα ασκήσει ο Τραμπ στο Ισραήλ και οι αραβικές χώρες –μαζί με την Τουρκία– στη Χαμάς. Η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή μια Γάζα υπό συνεχή κατοχή, χάος ή την επιστροφή της Χαμάς, είναι εξίσου ζοφερή.
Σε αυτή τη συγκυρία, το σχέδιο Τραμπ δεν συνιστά ούτε πανάκεια ούτε αυταπάτη. Είναι απλώς η πιο ρεαλιστική διαδρομή για να τερματιστεί ένας πόλεμος που έχει ήδη διαρκέσει υπερβολικά και έχει κοστίσει ανυπολόγιστα.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
-
EKLOGES20263 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics4 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis4 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

