Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η “Ημέρα Απελευθέρωσης” των δασμών του Τραμπ -Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσουν

Avatar photo

Published

on

 

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φέρνει μαζί της ένα νέο κύμα προστατευτισμού, που απειλεί να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία. Οι νέοι δασμοί που τίθενται σε ισχύ αποτελούν το «αγαπημένο εργαλείο» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεσμεύτηκε να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία από τον διεθνή ανταγωνισμό. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για το παγκόσμιο εμπόριο, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για απώλειες ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2025.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η νέα πολιτική επιβολής δασμών είναι μια απάντηση στην «άδικη» μεταχείριση των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο εμπόριο. Η βασική αρχή του μέτρου είναι η αμοιβαιότητα: οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν στους εμπορικούς τους εταίρους ακριβώς τους ίδιους δασμούς που επιβάλλουν εκείνοι στα αμερικανικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για εξισορρόπηση των δασμών, αλλά και για επιπλέον φορολόγηση, καθώς υπάρχουν σχέδια για την επιβολή αυτόματης «ποινής» 20% σε εισαγόμενα προϊόντα, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ πλήττει κυρίως την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περίπτωση των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν προχωρήσει σε αντίποινα, θα αντιμετωπίσει ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Επιπλέον, δασμοί θα επιβληθούν σε χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα, γεγονός που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας και της Ινδίας.

Η νέα δασμολογική πολιτική δημιουργεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, με τους δείκτες των χρηματιστηρίων να καταγράφουν πτώσεις, καθώς οι επενδυτές φοβούνται έναν νέο εμπορικό πόλεμο. Το Ινστιτούτο Bruegel εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μπορεί να συγκριθούν με τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, καθώς η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων μπορεί να επιφέρει μείωση των επενδύσεων, αύξηση του κόστους παραγωγής και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού αντίμετρων, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο εμπορικών εντάσεων. Οι Βρυξέλλες μιλούν για μια «εξαιρετικά επιθετική» πολιτική εκ μέρους των ΗΠΑ και προειδοποιούν για την πιθανότητα λήψης μέτρων που θα περιορίσουν τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Η νέα δασμολογική στρατηγική του Τραμπ αποτελεί μια σαφή απομάκρυνση από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης. Αν και η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου είναι να ενισχύσει την εθνική οικονομία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ακριβώς αντίθετο: οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος ζωής για τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με τους σημαντικότερους εταίρους των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η πολιτική θα αποδειχθεί βιώσιμη ή αν θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο ύφεσης που θα πλήξει όχι μόνο τις διεθνείς αγορές, αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή

μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ 
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική τηλεόραση του Vouli.TV παρουσιάζει τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής δημοσκόπησης της Unitrust Media Communication, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Δρ Γιάννο Χαραλαμπίδη και τον Δρ Γιάννο Κατσουρίδη σε μια τεκμηριωμένη συζήτηση για τις τάσεις της πρόθεσης ψήφου, τη σύγκριση με το 2021, την ανάγκη πολιτικής ανανέωσης και τον ρόλο των social media.

Συζητάμε:
– Ποιοι προηγούνται στην πρόθεση ψήφου;
– Τι αλλάζει σε σχέση με το 2021;
– Τι καθορίζει την επιλογή ψηφοφόρων;
– Πόσο έντονο είναι το πολιτικό ενδιαφέρον;
– Υπάρχει ανάγκη ανανέωσης;
– Πόσο επηρεάζουν τα social media;

📅 Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
🕖 19:00
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia