ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η Πολωνία ετοιμάζεται για πόλεμο
Η Πολωνία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες της και επενδύοντας στη στρατιωτική εκπαίδευση του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πρόσφατα ένα φιλόδοξο σχέδιο εκπαίδευσης των Πολωνών, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Αυξανόμενη ανησυχία και στρατιωτική προετοιμασία
Η Πολωνία έχει ιστορικά υπάρξει θύμα επιθέσεων και κατοχής, γεγονός που καθιστά την ασφάλεια της χώρας ζήτημα ύψιστης σημασίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 επιτάχυνε την αμυντική της στρατηγική, οδηγώντας την κυβέρνηση στην απόφαση να επενδύσει το 4,7% του ΑΕΠ στις ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά νέου στρατιωτικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση των υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Πολωνία σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τον στρατό της, φτάνοντας τις 500.000 στρατιώτες, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εκπαιδεύσει εκατομμύρια εφέδρους. Ο στρατηγός Βίσλαβ Κούκουλα δήλωσε ότι η γεωγραφική θέση της χώρας, ως γειτονική με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.
Εθελοντική στρατιωτική εκπαίδευση για όλους
Ο πρωθυπουργός Τουσκ τόνισε στο κοινοβούλιο ότι το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα είναι εθελοντικό. Στόχος είναι κάθε ενήλικος Πολωνός να αποκτήσει βασικές στρατιωτικές γνώσεις, ενώ και οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει προγράμματα για πολίτες χωρίς προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, επικεντρωμένα στην πολιτική άμυνα, τις πρώτες βοήθειες και τις βασικές στρατιωτικές δεξιότητες. Παράλληλα, θα υπάρξουν εξειδικευμένα προγράμματα για όσους έχουν ήδη στρατιωτική εμπειρία, καλύπτοντας θέματα όπως η χρήση πυροβόλων όπλων και η ιατρική φροντίδα σε εμπόλεμες συνθήκες. Το αρχικό πλάνο είναι η εκπαίδευση 100.000 ατόμων μέχρι το τέλος του 2026. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης οικονομικά κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή αποζημιώσεις για τους συμμετέχοντες και τους εργοδότες τους, ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή.
Κίνδυνοι και προκλήσεις
Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Πολωνία μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί επαρκώς. Ο στρατηγός Leon Komornicki προειδοποίησε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει έναν τεράστιο στρατό και ότι μια επίθεση στα κράτη της Βαλτικής θα μπορούσε να συμβεί μέσα στο επόμενο έτος. Ορισμένοι αξιωματικοί θεωρούν ότι το σχέδιο του Τουσκ είναι ανεπαρκές και καθυστερημένο. Ο πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, Jarosław Kraszewski, υποστήριξε ότι η εκπαίδευση 100.000 ατόμων ετησίως είναι πολύ μικρό μέγεθος και ότι η χώρα θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατολόγησή της.
Διχασμένη κοινή γνώμη
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ιδέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης έχει λαϊκή υποστήριξη, αλλά δεν απολαμβάνει απόλυτης αποδοχής. Περίπου το 39% των Πολωνών δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν, ενώ δύο στους τρεις θα παρέμεναν στη χώρα σε περίπτωση πολέμου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει μια «νοοτροπία ετοιμότητας», παρέχοντας γνώσεις που θα είναι χρήσιμες τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης, όπως η κυβερνοασφάλεια και η ιατρική εκπαίδευση. Ο υπουργός Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν θα υποχρεωθεί να γίνει στρατιώτης, αλλά όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε μια κρίση.
Η Πολωνία βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να θωρακίσει την ασφάλειά της, σε μια Ευρώπη όπου η σταθερότητα δεν είναι πλέον δεδομένη.
Πηγή: skai.gr
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Μετά από 65 χρόνια, η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρέτισε την Παρασκευή την απόφαση της Νορβηγίας να ανοίξει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εξαγωγή αμυντικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «σημαντικό βήμα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».
«Χαιρετίζω θερμά την απόφαση της Νορβηγίας, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, να ανοίξει αιτήσεις για την εξαγωγή υλικού που σχετίζεται με την άμυνα, καθώς και διπλής χρήσης υλικού για στρατιωτική χρήση στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Νορβηγίας», ανέφερε ο Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο «Χ».
Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η Νορβηγία αίρει το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου, που ίσχυε για 65 ολόκληρα χρόνια.
Την απόφαση της Νορβηγικής Κυβέρνησης να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η άρση του εμπάργκο, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από το 1959, συνιστά εξέλιξη ιδιαίτερης πολιτικής και διπλωματικής σημασίας, καθώς τερματίζει ένα περιοριστικό καθεστώς που παρέμενε σε ισχύ για πάνω από έξι δεκαετίες. Το εμπάργκο είχε επιβληθεί στο πλαίσιο γενικής πολιτικής της Νορβηγίας να μην εξάγει οπλισμό σε χώρες όπου επικρατεί πόλεμος, απειλή πολέμου ή εσωτερική σύρραξη.
«Η απόφαση της Νορβηγικής Κυβέρνησης να αναθεωρήσει το πλαίσιο εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού προς την Κύπρο αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου, αλλά και ως παράγοντα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η ίδια πηγή.
Πρόκειται, πρόσθεσε, για αποτέλεσμα συντονισμένων διπλωματικών ενεργειών και συνεχούς διαλόγου που έχει αναπτύξει η Λευκωσία με το Όσλο, με στόχο την αποκατάσταση ισότιμης μεταχείρισης της Κύπρου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διατλαντικών συνεργασιών.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και σε ευρύτερους τομείς που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Κύπρος και Νορβηγία συνεργάζονται ήδη σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού και διεθνούς τους ρόλου, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Εκρηκτική άνοδος των γερμανικών εξοπλισμών εν μέσω διεθνών εντάσεων
Η γερμανική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε πορεία πρωτοφανούς ανάπτυξης, καθώς η Rheinmetall καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων και νέων συμβολαίων. Οι παραγγελίες της εταιρείας ξεπερνούν ήδη τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος Άρμιν Πάπεργκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα γίνουμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις πωλήσεις όπλων». Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, με την ετήσια αύξηση να αναμένεται να φθάσει το 30%. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18%, φτάνοντας τα 835 εκατομμύρια ευρώ. Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη πολεμική κινητοποίηση που συντελείται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λεγόμενης «ρωσικής απειλής».
Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων της Γερμανίας εξακολουθεί να αποκομίζει τεράστια οφέλη από την άνοδο των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ». Η παγκόσμια αστάθεια και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε θεαματική αύξηση των εσόδων της Rheinmetall. Ιδιαίτερα στον τομέα των πυρομαχικών, αναμένονται συμβάσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει έως και 1,5 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού ετησίως από το 2027. Μόλις στα τέλη Αυγούστου, εγκαινίασε ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κάτω Σαξονία, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής πυρομαχικών της Ευρώπης.
Επέκταση στη ναυπηγική βιομηχανία
Η Rheinmetall δεν περιορίζεται πλέον στην παραγωγή τεθωρακισμένων και πυρομαχικών, αλλά σχεδιάζει να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Για τον σκοπό αυτό, προχωρά στην εξαγορά του στρατιωτικού τμήματος του ομίλου Lürssen με έδρα τη Βρέμη.
«Με τα έργα που έχουμε σε εξέλιξη, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε βασικό παράγοντα σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς – στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα και ακόμη και στο διάστημα», δήλωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, επισημαίνοντας πως η εταιρεία βρίσκεται «σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και επίτευξης των φιλόδοξων ετήσιων στόχων της».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δυτική βιομηχανία όπλων έχει επιδοθεί σε αγώνα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Η Rheinmetall επιδιώκει στρατηγικές συμμαχίες με άλλες αμυντικές εταιρείες, ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με την ιταλική Leonardo για την παραγωγή αρμάτων μάχης μέσω κοινοπραξίας.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του στρατιωτικού τμήματος φορτηγών της Iveco, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται και με τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin στην κατασκευή εξαρτημάτων αεροσκαφών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επιπλέον, οι δύο πλευρές προχωρούν σε κοινή παραγωγή πυραύλων.
Εργοστάσια στην Ανατολική Ευρώπη
Η Rheinmetall προχωρά και στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου πυρομαχικών για βαρύ πυροβολικό στη Λιθουανία, σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα. Το εργοστάσιο, το οποίο θα καλύπτει έκταση ίση με περισσότερα από 300 γήπεδα ποδοσφαίρου, αναμένεται να λειτουργήσει το 2026, με σταδιακή αύξηση της παραγωγής από το 2027. «Η εγκατάσταση αυτή θα έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για τη Λιθουανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Πάπεργκερ.
Η ευρωπαϊκή ήπειρος φαίνεται να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η αμυντική βιομηχανία έχει εξελιχθεί σε κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η νέα εποχή επανεξοπλισμού που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σταδιακή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ευρώπη έχουν επανακαθορίσει τις προτεραιότητες των κρατών.
Από το Λονδίνο έως τη Βαρσοβία, από το Βερολίνο έως τη Ρώμη, οι κυβερνήσεις έχουν ξανανακαλύψει τη στρατιωτική επένδυση ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής. Και μέσα σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, ένα όνομα ξεχωρίζει: η Rheinmetall, ο γερμανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας, που έχει μετατραπεί στο απόλυτο σύμβολο της πολεμικής αναγέννησης της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
MILITAIRE
Γαλλική Αξιολόγηση: Η Τουρκία Σηκώνει «Σημαία» στις Παγκόσμιες Εξαγωγές Όπλων
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε την ταχεία άνοδο της Τουρκίας στην παγκόσμια αγορά όπλων, υπογραμμίζοντας την πρωτοφανή αύξηση των εξαγωγών που αποδίδεται στις πωλήσεις drones και στις συνεχείς επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, σύμφωνα με τις πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις του προς το κοινοβούλιο.
Οι πληροφορίες του 2024 για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων ανέφεραν ότι η Τουρκία «συνεχίζει να επενδύει μαζικά στην ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας», σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές της «έφτασαν σε νέο ρεκόρ το 2024 με αύξηση περίπου 80% σε σύγκριση με το 2023, υποστηριζόμενες σε μεγάλο βαθμό από διάφορες συμβάσεις εξαγωγής drones».
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής ανήλθαν συνολικά σε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης — μια αύξηση που τοποθετεί τη χώρα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο. «Η Τουρκία βρίσκεται σε παρόμοια δυναμική με τη Νότια Κορέα», ανέφεραν οι γαλλικές πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας την απόδοση της Άγκυρας ως «μία από τις πιο εντυπωσιακές προόδους που καταγράφηκαν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων παγκόσμιων εξαγωγέων την τελευταία δεκαετία».
Αναφέροντας στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι η Τουρκία κατέλαβε την 11η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού κατά την περίοδο 2020-2024, με τις πωλήσεις να αυξάνονται πάνω από 100% σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019. Το μερίδιο της Τουρκίας στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από περίπου 0,8% σε 1,7%.
Οι εξαγωγές όπλων της Γαλλίας έφτασαν τα 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ (22,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε νέες παραγγελίες το 2024, το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο ποσό που έχει καταγραφεί μετά το 2022. Οι ευρωπαίοι πελάτες αντιπροσώπευαν περίπου το 60% αυτών των παραγγελιών, αντανακλώντας την αυξανόμενη περιφερειακή ζήτηση μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς — οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία — αντιπροσώπευαν περίπου το 72% των μεταφορών όπλων μεταξύ 2020 και 2024. Ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ και της Γαλλίας αυξήθηκαν, οι αποστολές από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γερμανία μειώθηκαν.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 week agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis2 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis2 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 days agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ2 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν

