Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρώτη νύχτα χωρίς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Avatar photo

Published

on

Οι Παλαιστίνιοι έζησαν στη Λωρίδα της Γάζας μια νύχτα διαφορετική από ό,τι είχαν βιώσει τα τελευταία δύο χρόνια: μια ήσυχη νύχτα, χωρίς εκρήξεις και πτήσεις drones.

Περιγράφοντας την κατάσταση, η Χιντ Κουνταρί του Al Jazeera ανέφερε: «Το μόνο πράγμα που αιωρείται πάνω από τη Γάζα απόψε είναι η ελπίδα. Ούτε drones. Ούτε βόμβες. Ούτε πορτοκαλί ουρανός. Μόνο σιωπή, ένας ήχος τόσο σπάνιος εδώ, που σχεδόν σε κάνει να νιώθεις παράξενος».

Όπως τόνισε η Κουνταρί, αυτή ήταν η πρώτη νύχτα στη Γάζα μετά από μήνες χωρίς αεροπορικές επιδρομές, χωρίς ασθενοφόρα να διασχίζουν κατεστραμμένους δρόμους.

«Είχα δύο χρόνια να δω την αδερφή μου»
«Σήμερα, τα drones σταμάτησαν και δεν υπάρχει πλέον θόρυβος. Είμαστε ασφαλείς, τα παιδιά μας είναι ασφαλή. Βρισκόμαστε ήρεμοι με τους γιους και τις κόρες μας, σε ειρήνη», δήλωσε ένας άνδρας στο Al Jazeera. «Παρά όλο τον πόνο και τα δεινά των τελευταίων δύο χρόνων, είμαι χαρούμενη για την εκεχειρία», πρόσθεσε μια γυναίκα. «Ο φόβος μέσα μας έχει φύγει και πλέον μπορούμε να δούμε τους αγαπημένους μας, τις οικογένειες, τους γείτονες και τους φίλους που παραμένουν ζωντανοί. Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι μάχες, είμαι πραγματικά χαρούμενη. Σήμερα πήγα στην αγορά και επισκέφτηκα την αδερφή μου, την οποία δεν είχα δει εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχει πραγματική χαρά στην καρδιά μου».

Τηρείται η εκεχειρία
Στη Γάζα τηρείται η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ χθες από το Ισραήλ, με τα επόμενα βήματα της συμφωνίας να προβλέπουν την απελευθέρωση των ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα έως τη Δευτέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει «αυτή τη στιγμή» τους Ισραηλινούς ομήρους και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η συμφωνία για τη Γάζα, στην οποία συνέβαλε ως μεσολαβητής, θα τηρηθεί.

Φτάνουν οι Αμερικανοί που θα «επιβλέψουν» την εφαρμογή της συμφωνίας
Στο μεταξύ, αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να φτάνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ισραήλ για να επιβλέψουν την εκεχειρία στη Γάζα, όπως αναφέρει το ABC News. Το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους, αναφέροντας ότι η ομάδα των 200 ατόμων θα φτάσει το Σαββατοκύριακο, πετώντας από τις ΗΠΑ και άλλες βάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, έφτασε χθες στο Ισραήλ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός κοινού κέντρου ελέγχου και στη συνέχεια θα ενσωματώσουν όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας που θα αναπτυχθούν στη Γάζα, λειτουργώντας επίσης ως σύνδεσμος με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στην ομάδα θα συμμετάσχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία και πιθανώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με έδρα πιθανότατα την Αίγυπτο. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν προτίθενται να εισέλθουν αμερικανικές δυνάμεις στη Γάζα.

Επιστρέφουν χιλιάδες
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Χθες, η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι περίπου 200.000 άτομα είχαν επιστρέψει στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

ΟΗΕ: 60.000 τόνοι τροφίμων έτοιμοι για διανομή
Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, με έδρα τη Ρώμη, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει άμεσα την παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση μετά από δύο χρόνια πολέμου.

«Η στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό στη Γάζα», εξήγησε ο Μάρτιν Φρικ, αντιπρόσωπος του ΠΕΠ στη Γερμανία, Αυστρία και Λιχτενστάιν, μιλώντας στο RND.

«Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εξασφαλίζει ασφαλείς διελεύσεις συνόρων και σαφείς εγγυήσεις για τη μεταφορά βοήθειας άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Φρικ, τονίζοντας ότι κάθε ώρα είναι σημαντική.

Εξήντα χιλιάδες τόνοι τροφίμων είναι έτοιμοι για διανομή και βρίσκονται σε συνοριακά περάσματα, ενώ άλλοι 100.000 τόνοι μεταφέρονται στην περιοχή. Η ποσότητα αυτή επαρκεί για τον εφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας για τρεις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόσβαση θα είναι ασφαλής, αξιόπιστη και ανεμπόδιστη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μέσα σε έναν μήνα, το ΠΕΠ σχεδιάζει να διανείμει ψωμί, αλεύρι και δέματα με τρόφιμα σε 1,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, όπως ανέφερε ο κ. Φρικ.

Την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχουν οι αρχές του Ισραήλ, οι οποίες πρέπει να δίνουν άδεια εισόδου και να εγγυώνται την ασφάλεια των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Continue Reading

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Από τη Κύπρο στη Σομαλιλάνδη: Ο τούρκο-ισραηλινός γεωστρατηγικός ανταγωνισμός δημιουργεί νέα δεδομένα

Avatar photo

Published

on

του Πέτρου Ζαρούνα*

Η αναγνώριση της αποσχισθείσας από τη Σομαλία περιοχής της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ο ανταγωνισμός αυτός περιλαμβάνει το Αζερμπαιτζάν, τη Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, τη Γάζα, το Περσικό Κόλπο και τώρα και το Κέρας της Αφρικής στο οποίο ευρίσκεται η Σομαλιλάνδη.

Η αναγνώριση αυτή προέκυψε ως μία στρατηγική κίνηση του Ισραήλ η οποία αποβλέπει από τη μία να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούθι της Υεμένης και τη προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα στενά του Μπαμ Ελ Μαντέπ και από την άλλη να εξισορροπήσει την τουρκική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία. Η παρουσία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο καθώς επίσης και στην δημιουργία κέντρου πυραυλικών δοκιμών αλλά και διαστημικού κέντρου αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Σομαλία ευρίσκεται επί του Ισημερινού κάτι που διευκολύνει αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Η κίνηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη. Ισχυρότερα αντέδρασαν χώρες που επηρεάζονται άμεσα όπως η Σομαλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Τζιπούτι και η Σαουδική Αραβία. Το θέμα παραπέμφθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο τελικά δεν πήρε την όποια απόφαση αλλά τα 14 από τα 15 μέλη καταδίκασαν την ισραηλινή κίνηση. Συζητήθηκε επίσης κατά τη συνάντηση Νετανιάχου-Τράμπ στη Φλώριδα. Οι ΗΠΑ επιμένουν επί του παρόντος στη πολιτική για μία Σομαλία παρά τις σκέψεις που γίνονται από διάφορα κέντρα αποφάσεων εντός της χώρας για διαφοροποίηση της.

Τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν και το Κυπριακό που από τμήμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού μετατρέπεται σταδιακά σε τμήμα του τούρκο-ισραηλινού. Με τη πώληση των ισραηλινής κατασκευής πυραύλων BARAK MX στην ΚΔ και την ανάπτυξη τους στη Κύπρο η κυπριακή αεράμυνα καθίσταται σε ένα βαθμό προέκταση της ισραηλινής χάρις στο ισχυρό ραντάρ που τους συνοδεύει και της διασύνδεσης του με τα συστήματα του Ισραήλ.

Αναμένεται να ακολουθήσει η ενεργειακή σύνδεση των δύο χωρών με την υλοποίηση του τμήματος του GSI που θα συνδέσει τη Κύπρο με το Ισραήλ. Πέραν αυτού ευρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ με τις ενεργειακές υποδομές της Cyfield στο Βασιλικό. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με την Αφροδίτη να παραμένει όμηρος των Ισραηλινών λόγω της εκκρεμότητας γύρω από το κοίτασμα Ισάι που αποτελεί προέκταση της Αφροδίτης εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη δήλωση Φιντάν για πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και σε επικέντρωση στη συνεργασία στα θέματα του τουρισμού και της ενέργειας. Οι δηλώσεις της Ολγκίν για αναβολή της διευρυμένης σύσκεψης αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Φιντάν είναι ενδεικτικές των προθέσεων και της στροφής της Τουρκίας. Αντί της διεκδίκησης δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη Κύπρο μέσα από μία συνομοσπονδιακή λύση η Τουρκία φαίνεται τώρα να προσανατολίζεται στη διατήρηση του στάτους κβο και την ενίσχυση και σταθεροποίηση του μέσα από κάποια ΜΟΕ.

*Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι ο Διεθνολόγος.

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:

Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑‍🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia