ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατηγικές κινήσεις γύρω από την υπόθεση Σύκα: ο ΔΗΣΥ αναμένει τις προσφυγές και προχωρά προς επικύρωση της απόφασης
Σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι πολιτικής και νομικής στρατηγικής εξελίσσεται η υπόθεση του Νίκου Σύκα, τόσο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και για την πλευρά της υπεράσπισης του βουλευτή. Η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές έχει ανοίξει έναν κύκλο κινήσεων και αντιδράσεων, με την πλευρά Σύκα να προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τον ΔΗΣΥ να δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στα επόμενα βήματά του.
Από πλευράς Πινδάρου διαμηνύεται ότι έχουν αξιολογηθεί όλα τα δεδομένα και πως αναμένουν πλέον τις ενέργειες του βουλευτή, αλλά και το κατά πόσο τελικά θα υλοποιηθούν οι εξαγγελθείσες νομικές κινήσεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν παγώνει τις εσωτερικές του διαδικασίες και συνεχίζει τον σχεδιασμό του, επιδιώκοντας να κλείσει την εκκρεμότητα που αφορά την εκλογική μάχη στη Λεμεσό.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, κατά την οποία θα τεθεί προς επικύρωση η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για διαγραφή του Νίκου Σύκα από το ψηφοδέλτιο της επαρχίας Λεμεσού, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.
Εφόσον η απόφαση επιβεβαιωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί άμεσα η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μιχαηλίδη. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ φέρεται να έχει εξασφαλίσει σχετική νομική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία —σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματος— τη θέση καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών των εσωκομματικών εκλογών. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή και νυν διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Μιχαηλίδης αναμένεται, εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα, να παρουσιαστεί επίσημα την ίδια ημέρα μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους του κόμματος. Στην εκδήλωση προγραμματίζεται να παρευρεθούν η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αναμονή κινήσεων από την πλευρά Σύκα
Την ίδια στιγμή, από την υπεράσπιση του Νίκου Σύκα δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για κατάθεση αγωγής, παρά τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για άμεσες νομικές ενέργειες.
Δεν αποκλείεται η πλευρά του βουλευτή να αναμένει πρώτα τις αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, προτού καθορίσει τη δική της στρατηγική. Από πλευράς κόμματος, πάντως, επιμένουν ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν προσφέρεται για δικαστική αξιολόγηση.
Ο δικηγόρος κ. Πουργουρίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έκανε λόγο για αποφάσεις που, κατά την άποψή του, παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να λαμβάνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση χωρίς να ακουστεί προηγουμένως ο ίδιος ο καταγγελλόμενος, σημειώνοντας ότι κάθε πρόσωπο τεκμαίρεται αθώο και ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώνονται τελικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει τη λειτουργία Επιτροπής Δεοντολογίας, στην οποία —κατά την άποψή του— θα έπρεπε να ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, με ακρόαση όλων των εμπλεκομένων, πριν ληφθούν αποφάσεις με τόσο βαρύ πολιτικό κόστος.
«Μιλάμε για μια εξοντωτική απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος κατά πόσο μια απλή καταγγελία αρκεί για να οδηγηθεί ένας υποψήφιος σε πολιτική καρατόμηση, προσθέτοντας ότι, αν οι ψηφοφόροι δεν συμμερίζονται αυτή την αυστηρότητα, τότε προκύπτει σοβαρό ζήτημα πολιτικής αναντιστοιχίας.
Ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία
Στο μεταξύ, ο φάκελος της ποινικής διερεύνησης διαβιβάστηκε πριν από λίγες ημέρες από το ΤΑΕ Λεμεσού στη Νομική Υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων τόσο στην Αθήνα —όπου φέρεται να σημειώθηκε ο καταγγελλόμενος ξυλοδαρμός της συντρόφου του βουλευτή— όσο και στην Κύπρο.
Τα αδικήματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την Αστυνομία, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και απειλή. Πλέον, εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα να αξιολογήσει το υλικό και να αποφασίσει κατά πόσο στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.
Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη ανακριτικής κατάθεσης από τον Νίκο Σύκα είχε προηγηθεί άρση της βουλευτικής του ασυλίας, μέσω διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
#exAformis
#ExAformis – Δήμος Λατσιών–Γερίου: Σχέδιο, έργα και η επόμενη μέρα | Σάββατο 02/05 στις 7μμ
Η δημοτική διακυβέρνηση στο επίκεντρο, σε μια συζήτηση με ουσία και ξεκάθαρες τοποθετήσεις.
Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ο Δήμαρχος Λατσιών–Γερίου Χρίστος Πιτταράς, ο Αντιδήμαρχος Λατσιών Κυπριανός Φιλίππου και ο Αντιδήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ανοίγοντας τα χαρτιά τους για τα έργα που προχωρούν, τις προκλήσεις που παραμένουν και το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου.
👉 Στο τραπέζι τέθηκαν όλα:
• Η καθημερινότητα των πολιτών
• Οι υποδομές και τα έργα που αλλάζουν την πόλη
• Τα προβλήματα που ζητούν άμεσες λύσεις
• Οι αποφάσεις που καθορίζουν το αύριο
Μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς περιστροφές — εκεί όπου η τοπική αυτοδιοίκηση συναντά την πραγματικότητα των πολιτών.
📺 Δείτε ολόκληρη την εκπομπή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Πέμπτη 30/04 στις 7μμ
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Νεόφυτος Ζαμπάς (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Δημήτρης Παπαδημήτρης (ΕΛΑΜ, Πάφος) και Θέα Νικολάου (ΔΗΠΑ, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση.
• Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς στην Κύπρο, με αφορμή και τις αποκαλύψεις του Μακάριου Δρουσιώτη για την υπόθεση Σαντή. Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν ως προς το κατά πόσο οι χειρισμοί έγιναν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον ή επηρεάστηκαν από πολιτικές σκοπιμότητες.
• Τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Κύπρο, καθώς και το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, με αναφορές στο τεκμήριο της αθωότητας και στη σημασία της διασφάλισής του.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο των ΜΜΕ, με τους συμμετέχοντες να σχολιάζουν κατά πόσο συμβάλλουν σε ένα κλίμα τοξικότητας και υπερβολής, επηρεάζοντας τη δημόσια αντίληψη και οδηγώντας σε ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.
• Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της παρουσίας του FBI στην Κύπρο, με τους καλεσμένους να εκφράζουν απόψεις για το αν αυτό συνιστά ένδειξη αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί ευαίσθητες υποθέσεις.
• Το μεταναστευτικό αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα, με τους υποψηφίους να εκφράζουν τις θέσεις τους, καταγράφοντας τόσο συγκλίσεις όσο και διαφοροποιήσεις στις προσεγγίσεις τους.
• Τέλος, αναφορά έγινε σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εξεύρεση στέγης και στη δημιουργία οικογένειας.
Η συζήτηση ανέδειξε τις πολλαπλές προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας, αλλά και το εύρος των πολιτικών προσεγγίσεων ενόψει των εκλογών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιντάν κατά Κύπρου και ΕΕ – Νέες αιχμές από την Άγκυρα για τον ευρωπαϊκό ρόλο της Λευκωσίας
Με σαφείς αιχμές που παραπέμπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε, σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ότι «μια χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου» μπορεί να εμποδίζει μια μεγάλη στρατηγική προοπτική για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Αναντολού”, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αυστριακή ομόλογό του, Μπεάτε Μάινλ-Ράισινγκερ, ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι όταν η Ευρώπη και η Τουρκία έρχονται μαζί, προκύπτει ένας πληθυσμός 500 εκατομμυρίων και ότι αυτός ο πληθυσμός έχει πολλούς τομείς στους οποίους μπορεί να συνεργαστεί.
«Ενώ θα μπορούσε να επιτευχθούν κοινά παραδοτέα σε όλους αυτούς τους τομείς με έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων, μια χώρα με λιγότερο από 1 εκατομμύριο πληθυσμό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να το εμποδίζει αυτό και κανείς να μην μπορεί να πει τίποτα”.
Ανέφερε πως αυτό δημιουργεί “αδιέξοδο” και πως “αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσει η ίδια η Ευρώπη στο εσωτερικό της”.
Ο κ. Φιντάν επανέφερε με έντονο τρόπο το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Όπως υποστήριξε, η Άγκυρα δεν ζητεί ένταξη χωρίς όρους, αλλά –κατά τον ίδιο– το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ΕΕ δεν δηλώνει ξεκάθαρα πως θα αποδεχθεί την Τουρκία ως μέλος εφόσον πληροί τα κριτήρια.
«Δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική βούληση που να υπαγορεύει πως όταν η Τουρκία καλύψει τις προϋποθέσεις, θα γίνει μέλος», ανέφερε.
Έθεσε το ερώτημα «τι άλλο περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση;», επικαλούμενος τον ρόλο της Τουρκίας σε κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο όγκος εμπορίου Τουρκίας–ΕΕ προσεγγίζει τα 250 δισ. δολάρια, εκτιμώντας ότι με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης μπορεί να φτάσει τα 500 δισ. δολάρια.
Υπογράμμισε ότι, παρά τις δυσκολίες σε θεσμικό επίπεδο, οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν ισχυρές σε τομείς όπως άμυνα, ασφάλεια, οικονομία και ενέργεια.
Ο Φιντάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις μεταξύ Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και θεωρεί κρίσιμη την παράταση της εκεχειρίας.
Εκτίμησε ότι η επίλυση των διαφορών μέσα σε δύο εβδομάδες «μπορεί να μην είναι εφικτή» και ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες παρατάσεις.
Πρόσθεσε ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, ιδίως σε ό,τι αφορά την παγίωση της εκεχειρίας, τη βούληση των πλευρών για ειρήνη και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.
Εξέφρασε, επίσης, εμπιστοσύνη στον ρόλο του Πακιστάν ως διαμεσολαβητή, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία.
Ο κ. Φιντάν είπε, ακόμη, ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με σημαντικές υποδομές και δυνατότητες που, όπως ανέφερε, μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
«Υπάρχει τεράστιο δυναμικό συνεργασίας. Το μόνο που μένει είναι να καθίσουμε, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
-
Off the Record4 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 days agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
voulitv3 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ


