Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία για εκβιασμό κατά Φαίδωνα Φαίδωνος: πολεοδομική άδεια, «απόσυρε για να πάρεις» και αρχειοθέτηση

Avatar photo

Published

on

Καταγγελία για εκβιασμό σε βάρος του Φαίδωνα Φαίδωνος: «Χωρίς απόσυρση, δεν παίρνεις άδεια» – Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ο εν αργία δήμαρχος διαψεύδει

Πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Πάφου, κατά την περίοδο δημαρχίας Φαίδωνα Φαίδωνος, βρέθηκαν να απασχολούν μέχρι και την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, μέσα από επώνυμη καταγγελία δημότη, ο οποίος επικαλέστηκε ισχυρισμούς περί έκνομων ενεργειών από τον εν αργία δήμαρχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης όπως καταγράφονται, ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι ο κ. Φαίδωνος, παρουσία μαρτύρων τους οποίους κατονομάζει, του μετέφερε ότι δεν θα του παραδοθεί η εγκεκριμένη πολεοδομική άδεια για συγκεκριμένο υποστατικό, εάν προηγουμένως δεν απέσυρε παλαιότερη καταγγελία που είχε υποβάλει σε βάρος του. Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πολίτης προσέφυγε στην Αστυνομία και ζήτησε διερεύνηση.

Τι έγινε στη συνέχεια: διαβίβαση φακέλου και ταξινόμηση ως «Μη Αστυνομικής Φύσεως»

Αστυνομικές πηγές με γνώση των χειρισμών αναφέρουν ότι η υπόθεση θεωρείται πλέον κλειστή. Όπως σημειώνεται, μετά την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία. Κατόπιν εσωτερικής αξιολόγησης του διαθέσιμου μαρτυρικού υλικού, οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν να ταξινομηθεί ως «Μη Αστυνομικής Φύσεως», με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει περαιτέρω διαδικασία ποινικής διερεύνησης.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ζητήθηκαν θέσεις από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την κατάληξη της υπόθεσης, καθώς αφορά θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος που συνδέεται με αιρετό αξιωματούχο, με την ένδειξη ότι θα δοθεί σχετική απάντηση σε μεταγενέστερο χρόνο.


Το ιστορικό της διαμάχης: τουρκοκυπριακό υποστατικό και καταγγελία για παρέμβαση

Η υπόθεση, σε αδρές γραμμές, αφορά τουρκοκυπριακό υποστατικό που παραχωρήθηκε σε δημότη της Πάφου, ο οποίος είναι πρόσφυγας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στις αρχές του 2021 ο δήμαρχος με συνεργείο μετέβη στο σημείο και πως, όπως ισχυρίζεται, διαπίστωσε επιτόπου παράνομη επέμβαση στο υποστατικό που νόμιμα κατείχε, καθώς και καταστροφή περιουσίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι αφαιρέθηκαν πόρτες από το κτήριο, με αποτέλεσμα –κατά τους ισχυρισμούς του– σημαντική οικονομική ζημιά.

Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι σε επιτόπια συνάντηση ο κ. Φαίδωνος επικαλέστηκε ως στόχο τον εξωραϊσμό της περιοχής και ότι δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Η πρώτη καταγγελία (Φεβρουάριος 2021)

Ο πολίτης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που επικαλείται, προχώρησε στις 10/2/2021 σε καταγγελία στην Αστυνομία, αναφέροντας παράνομη επέμβαση και καταστροφή περιουσίας. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, για την καταγγελία είχαν λάβει γνώση ανώτεροι αξιωματικοί, καθώς και η τότε ηγεσία του Σώματος.


Η πολεοδομική άδεια και οι ισχυρισμοί για καθυστέρηση

Κεντρικό σημείο στην αφήγηση του καταγγέλλοντος αποτελεί το ζήτημα της πολεοδομικής άδειας για το εν λόγω υποστατικό. Όπως υποστηρίζει, παρά το ότι ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και υπήρξε έγκριση, η διαβίβαση/παράδοση της άδειας καθυστερούσε αδικαιολόγητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι υπέβαλε αίτηση στις 23/4/2021, η οποία εγκρίθηκε από την πολεοδομική επιτροπή στις 20/10/2021 και στη συνέχεια από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/12/2021. Παρ’ όλα αυτά, κατά τους ισχυρισμούς του, ακόμη και δύο χρόνια μετά την υποβολή δεν είχε παραλάβει την άδεια.

Το κρίσιμο επεισόδιο του 2023 και η καταγγελία για εκβιασμό

Το σημείο καμπής –σύμφωνα πάντα με την καταγγελία– τοποθετείται την άνοιξη του 2023. Ο δημότης αποδίδει στον κ. Φαίδωνος εκβιαστική συμπεριφορά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίζεται, του μεταφέρθηκε ότι για να παραλάβει την άδειά του θα πρέπει να αποσύρει την καταγγελία του 2021.

Αυτή ακριβώς η αναφορά αποτέλεσε –όπως προκύπτει– τον πυρήνα της δεύτερης καταγγελίας προς την Αστυνομία, η οποία στη συνέχεια ταξινομήθηκε ως «Μη Αστυνομικής Φύσεως».


Επιστολές προς υπηρεσίες και απάντηση για το υποστατικό

Για την ύπαρξη των θέσεων του παραπονούμενου, γίνεται αναφορά σε σειρά επιστολών προς διάφορους αποδέκτες: τον εν αργία δήμαρχο, την Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Επίσης, καταγράφεται ότι υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων που αφορούν την πορεία της αίτησης για την πολεοδομική άδεια.

Στο πλαίσιο της αλληλογραφίας, γίνεται μνεία και σε γραπτή απάντηση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, με ημερομηνία 10/2/2022, με την οποία –όπως καταγράφεται– ενημερώνεται ο πολίτης ότι η Υπηρεσία δεν προτίθεται να κατεδαφίσει το υποστατικό που εκμισθώνει ούτε εξετάζει σχετικό αίτημα του Δήμου Πάφου για παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου.


Η απάντηση Φαίδωνος: «Απορρίπτω πλήρως – δεν υπήρχε κανένα συμφέρον»

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος απορρίπτει τους ισχυρισμούς του δημότη. Σε τοποθέτησή του, αναγνωρίζει ότι μετέβη στο σημείο με συνεργείο, όμως υποστηρίζει πως ο σκοπός δεν ήταν παρέμβαση στην οικοδομή του υποστατικού, αλλά η κατεδάφιση τοίχου που –κατά τη θέση του– είχε ανεγερθεί αυθαίρετα, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη προέκταση μετά το 1975», η οποία αλλοίωνε την αρχιτεκτονική και τη γεωμετρία της αυλής.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία περί εκβιασμού, ο εν αργία δήμαρχος δηλώνει κατηγορηματικά ότι την απορρίπτει. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η πολεοδομική άδεια καθυστέρησε «1–2 μήνες» και όχι για να υπάρξει, όπως αναφέρει, οποιαδήποτε πίεση με στόχο την απόσυρση καταγγελίας.

Σε ερωτήματα που αφορούν άλλες υποθέσεις που –κατά πληροφορίες– εξετάζονται από την Αστυνομία (φερόμενα περιστατικά οικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης), αναφέρει ότι μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας δεν είχε προσεγγιστεί επίσημα και ότι δεν έχει κληθεί για ανακριτική κατάθεση. Για τους χειρισμούς του, δηλώνει ότι θα κινηθεί μέσω των δικηγόρων του.


Έλεγχοι και επιμέρους εξελίξεις: Ελεγκτική Υπηρεσία, ΧΥΤΑ και αναφορά Μιχαηλίδη

Στο ευρύτερο φόντο των δημοτικών ζητημάτων, γίνεται αναφορά σε έλεγχο που διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον κύκλο δραστηριοτήτων του Δήμου σε βάθος περίπου δεκαετίας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το επαρχιακό Τμήμα Περιβάλλοντος άρχισε να διερευνά ζήτημα που συνδέεται με τον ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε σε δημόσια ανάρτηση ότι το φθινόπωρο του 2023 διαβιβάστηκε στην Αστυνομία πολυσέλιδη επιστολή με ευρήματα οικονομικής και διαχειριστικής φύσης, μετά από καταγγελίες κατά του Δημάρχου Πάφου, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν υπήρξε ενημέρωση για την έκβαση των ερευνών. Επιπλέον, σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε ειδική έκθεση για τη διαδικασία παραχώρησης 19 τουρκοκυπριακών επαγγελματικών υποστατικών στον Δήμο Πάφου, με την απάντηση του Δημάρχου να είναι συνημμένη στην έκθεση.

Ο κ. Φαίδωνος, σχολιάζοντας το θέμα των ελέγχων, προβάλλει τη θέση ότι ο Δήμος Πάφου διαθέτει ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς μέχρι και το 2023 και επικαλείται διαχειριστικούς ελέγχους σε έργα, όπως και διακρίσεις για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια.

Άρθρα Χάρη Θεραπή

ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός

Avatar photo

Published

on

Το ΑΚΕΛ ανοίγει τον δρόμο για το 2028: Πρώτα οι συμμαχίες, μετά το πρόσωπο

Το ΑΚΕΛ περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να οριστικοποιήσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η πρόταση του κόμματος και, αμέσως μετά, ανοίγει ένας νέος κύκλος: οι επαφές για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται περισσότερο σε αυτό που δεν κάνει ακόμη το ΑΚΕΛ.

Δεν ξεκινά από το όνομα του υποψηφίου.

Ξεκινά από το πολιτικό πλαίσιο και επιχειρεί πρώτα να διαπιστώσει ποιοι μπορούν να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Μόνο τότε αναμένεται να περάσει στην εξίσωση του προσώπου που θα κληθεί να εκφράσει αυτή τη συνεργασία.

Τα βασικά σημεία

  • Το ΑΚΕΛ οριστικοποιεί το πολιτικό του πλαίσιο για τις Προεδρικές του 2028.
  • Επόμενο βήμα είναι οι επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις για πιθανές συνεργασίες.
  • Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται το Κυπριακό, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.
  • ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών.
  • Το ΑΛΜΑ, οι Οικολόγοι και άλλες δυνάμεις βρίσκονται στο ευρύτερο πεδίο των πιθανών συνομιλητών.
  • Η συζήτηση για συγκεκριμένο υποψήφιο παραμένει για μεταγενέστερο στάδιο.

Πρώτα το πλαίσιο, μετά οι συμμαχίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporter, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει με στόχο να «κλειδώσει» το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες συζητήσεις.

Η διαδικασία δεν ξεκίνησε σήμερα. Προηγήθηκε συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, ενώ το κόμμα αναμένεται να επιστρέψει στη βάση και για τη συζήτηση γύρω από τα χαρακτηριστικά —και αργότερα τα ονόματα— του υποψηφίου.

Ο οδικός χάρτης, σύμφωνα και με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου στο Philenews, έχει τρία βασικά στάδια: πολιτικό πλαίσιο, αναζήτηση συνεργασιών και στη συνέχεια επιλογή υποψηφίου.

Η σειρά μόνο τυχαία δεν είναι.

Το ΑΚΕΛ επιχειρεί να αποφύγει μια διαδικασία στην οποία θα παρουσιάσει πρώτα ένα πρόσωπο και στη συνέχεια θα αναζητήσει κόμματα που θα το ακολουθήσουν. Η επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί πρώτα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης και μέσα από αυτό να προκύψει η συζήτηση για το πρόσωπο.

Ποια θα είναι η «προοδευτική αλλαγή»;

Η έννοια της «προοδευτικής αλλαγής» βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Στο πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες θέσεις για το Κυπριακό, με αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, καθώς και θέσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Το πολιτικό στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι σαφές: να παρουσιάσει την εκλογική μάχη του 2028 όχι ως μια απλή προσπάθεια επιστροφής του κόμματος στην εξουσία, αλλά ως μια ευρύτερη πρόταση συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συγκλίσεις που θα προκύψουν στις επαφές που ακολουθούν.

Με ποιους μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ βρίσκονται εκτός του σχεδιασμού συνεργασιών που περιγράφεται στα σημερινά δημοσιεύματα. Για το ΔΗΚΟ, η εικόνα είναι περισσότερο σύνθετη: τα ρεπορτάζ καταγράφουν σημαντικές πολιτικές διαφορές, μεταξύ άλλων σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και σχέσεις με το Ισραήλ.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ΑΛΜΑ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούν να αναζητηθούν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές αφετηρίες ως προς το πρόσωπο και τη μορφή μιας πιθανής κοινής υποψηφιότητας. Το Reporter σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ενδεχόμενο Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν αποτελεί επιλογή για το ΑΛΜΑ, ενώ το ίδιο το κόμμα δεν αποκλείει αυτόνομη πορεία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στο ευρύτερο κάδρο των συνομιλιών εμφανίζονται επίσης οι Οικολόγοι, ενώ διαφορετικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις ως πιθανούς συνομιλητές, ανάλογα και με τη δική τους πορεία μέχρι το 2028.

Και το όνομα;

Εδώ το ΑΚΕΛ κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά.

Παρά την ονοματολογία που ήδη αναπτύσσεται στη δημόσια συζήτηση, κομματικές πηγές που επικαλείται ο Reporter επιμένουν ότι είναι νωρίς για επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις. Η βάση του κόμματος αναμένεται να έχει λόγο και στην κατάθεση εισηγήσεων, ενώ η ουσιαστική συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα ενδέχεται να μεταφερθεί ακόμη και στο νέο έτος.

Και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της στρατηγικής.

Το ΑΚΕΛ θέλει αυτή τη φορά να βρει πρώτα τη συμμαχία και μετά τον άνθρωπο που μπορεί να τη στεγάσει πολιτικά.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δυνητικοί σύμμαχοι μπορούν πράγματι να συμφωνήσουν σε κοινό πολιτικό πλαίσιο — και, κυρίως, αν όταν φτάσει η ώρα του ονόματος θα εξακολουθούν όλοι να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Οι Προεδρικές του 2028 μπορεί να απέχουν ακόμη, αλλά οι κινήσεις των κομμάτων δείχνουν ότι η πολιτική προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει.

*Διευθυντής του Vouli.TV

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»

Avatar photo

Published

on

ΔΗΣΥ σε «άτακτη κατάσταση» και Παμπορίδης με… μαγικό ραβδί: «Η επιλογή μου λύνει τα προβλήματα»

  • Ο Γιώργος Παμπορίδης περιγράφει την κατάσταση στον ΔΗΣΥ ως «άτακτη» και παρουσιάζει τη δική του υποψηφιότητα ως διέξοδο.
  • Υποστηρίζει ότι η επιλογή του θα μπορούσε να λύσει «με έναν μαγικό τρόπο» προβλήματα που, όπως λέει, ταλανίζουν το κόμμα από το 2022.
  • Αβέρωφ Νεοφύτου και Παμπορίδης βρίσκονται πλέον επισήμως απέναντι ο ένας στον άλλο για το χρίσμα ενόψει του 2028.
  • Και μέσα σε όλα αυτά, ο Παμπορίδης σχολιάζει τις θέσεις Αβέρωφ για τη Ρωσία με την ατάκα ότι «στις εκλογές λέμε πελλάρες».

Ο ΔΗΣΥ ψάχνει ενότητα, ψάχνει κατεύθυνση και, αν κρίνουμε από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Γιώργου Παμπορίδη, ίσως χρειάζεται και κάτι ακόμη: λίγη… πολιτική μαγεία.

Ο διεκδικητής του χρίσματος δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα που ο ίδιος βλέπει στην Πινδάρου. Μίλησε για μια «άτακτη» κατάσταση και συνέδεσε τα σημερινά προβλήματα με όσα συμβαίνουν στο κόμμα από το 2022 και μετά.

Και κάπου εκεί ήρθε η φράση που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Ο Γιώργος Παμπορίδης υποστήριξε ότι η δική του επιλογή θα μπορούσε να λύσει «με ένα μαγικό τρόπο» τα ζητήματα που βασανίζουν τον ΔΗΣΥ, ώστε η παράταξη να στραφεί ξανά προς την κοινωνία και να επιχειρήσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της.

Μαγικός τρόπος λοιπόν.

Στην πολιτική, βέβαια, τα μαγικά ραβδιά συνήθως εμφανίζονται ευκολότερα πριν από τις κάλπες παρά μετά από αυτές.

Από το «μαγικό» στις… «πελλάρες»

Αν όμως το «μαγικό» ήταν η μία ατάκα της ημέρας, η άλλη ήταν ακόμη πιο χαρακτηριστική.

Ερωτηθείς για τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Παμπορίδης εξέφρασε σαφή διαφωνία, λέγοντας ότι μια τέτοια θέση βρίσκεται εκτός της λογικής του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Και ακολούθησε η ατάκα:

«Δείξετε λίγη κατανόηση γιατί στις εκλογές λέμε “πελλάρες”».

Μια φράση που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε μια εσωκομματική αναμέτρηση που ήδη μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο ένας απέναντι στον άλλο — και η «ενότητα» στη μέση

Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης έχουν πλέον υποβάλει επίσημα τις υποψηφιότητές τους και η βάση του ΔΗΣΥ καλείται στις 28 Νοεμβρίου να επιλέξει ποιος θα πάρει το κομματικό χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση περί ενότητας συνεχίζεται.

Οι δύο διεκδικητές βρέθηκαν μάλιστα πλάι-πλάι στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, σε μια εικόνα με εμφανή πολιτικό συμβολισμό, την ώρα που δημοσιεύματα περιγράφουν βαρύ κλίμα και συνεχιζόμενη εσωστρέφεια στο συναγερμικό στρατόπεδο.

Η αντίφαση είναι δύσκολο να αγνοηθεί: από τη μία, όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας. Από την άλλη, η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Παμπορίδης: «Δεν είμαι μέρος της κρίσης»

Ο Γιώργος Παμπορίδης επιχείρησε παράλληλα να κρατήσει αποστάσεις από τις εσωκομματικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών.

Δήλωσε ότι δεν είχε ανάμειξη στην κρίση ενότητας του κόμματος και παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως επιλογή που μπορεί να βοηθήσει τον ΔΗΣΥ να αφήσει πίσω του τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα της δικής του υποψηφιότητας.

Απέναντί του, όμως, βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένας πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ που επιστρέφει στη μάχη διεκδικώντας το χρίσμα και επιχειρώντας να πείσει τη βάση ότι η δική του πολιτική πρόταση είναι εκείνη που πρέπει να εκπροσωπήσει την παράταξη στις προεδρικές εκλογές.

Η κάλπη θα λύσει το ένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα;

Στις 28 Νοεμβρίου ο ΔΗΣΥ θα γνωρίζει ποιος από τους δύο θα έχει πάρει το χρίσμα.

Αυτό είναι το εύκολο μέρος: κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει.

Το δυσκολότερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις 29 Νοεμβρίου.

Διότι η εσωκομματική κάλπη μπορεί να επιλέξει υποψήφιο για το 2028. Δεν μπορεί από μόνη της να εξαφανίσει τις διαφωνίες, τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά τραύματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.

Και κάπως έτσι, ο «μαγικός τρόπος» του Γιώργου Παμπορίδη αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Γιατί το πραγματικό στοίχημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Είναι εάν, όταν τελειώσει η μάχη για το χρίσμα, θα υπάρχει πράγματι τρόπος —μαγικός ή μη— να μπουν ξανά όλοι κάτω από την ίδια κομματική στέγη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

Avatar photo

Published

on

Η «ενότητα» στον Δημοκρατικό Συναγερμό φαίνεται να περνά μια ακόμη δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν διαρροές, πηγαδάκια ή πολιτικοί χρησμοί. Ο Χάρης Γεωργιάδης το έγραψε, το υπέγραψε και το έστειλε στην Αννίτα Δημητρίου: αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου πάρει το χρίσμα για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Και κάπως έτσι, η πολυσυζητημένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ένας ΔΗΣΥ που αφήνει πίσω του τις πληγές του 2023 αποκτά ένα μικρό… τεχνικό πρόβλημα.

Η πρίζα της «ενότητας» φαίνεται να βγήκε από τον τοίχο.

Το μήνυμα Χάρη δεν σηκώνει πολλές παρερμηνείες

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε επισήμως την πρόεδρο του κόμματος ότι, εάν η εσωκομματική διαδικασία αναδείξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2028, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία στήριξής του.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Στην επιστολή του αποδίδει το πολιτικό σκηνικό που προηγήθηκε σε συνθήκες πίεσης και κάνει λόγο ακόμη και για «απροκάλυπτο πολιτικό εκβιασμό», συνδέοντας την εκτίμησή του με το ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας που, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρούσε ανοικτό ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλώς για:

«Δεν προτιμώ τον συγκεκριμένο υποψήφιο».

Πρόκειται για πολύ βαθύτερη πολιτική διαφοροποίηση.

Το καλύτερο; «Θα σεβαστώ την πλειοψηφία, αλλά…»

Και εδώ βρίσκεται ίσως το πολιτικά πιο ενδιαφέρον σημείο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναγνωρίζει ότι ο Αβέρωφ μπορεί να αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας των μελών.

Αλλά ξεκαθαρίζει ότι, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί πολιτικό του καθήκον να διαφοροποιηθεί.

Δηλαδή:

Τα μέλη αποφασίζουν.

Το αποτέλεσμα γίνεται σεβαστό.

Αλλά η προεκλογική εκστρατεία… βλέπουμε.

Καλώς ήρθατε στην κυπριακή εκδοχή της κομματικής ενότητας.

Και τώρα, ποιος ακριβώς θα ενώσει ποιον;

Το πρόβλημα πλέον για την Πινδάρου δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα.

Είναι τι θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Διότι αν ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος δηλώνει προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εκστρατεία ενός συγκεκριμένου υποψηφίου, τότε το πραγματικό ερώτημα ξεπερνά την προσωπική αντιπαράθεση.

Μπορεί ο ΔΗΣΥ να βγει από αυτή τη διαδικασία ως μία παράταξη ή θα βγει ως άθροισμα στρατοπέδων;

Ήδη οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των μελών και ότι τέτοιες κινήσεις μεγαλώνουν την εσωστρέφεια.

Με απλά λόγια:

Πριν ακόμη επιλεγεί ο υποψήφιος, άρχισε η συζήτηση για το ποιοι θα αρνηθούν να τον στηρίξουν.

Εξαιρετική αφετηρία για μια παράταξη που θέλει να μιλά για συσπείρωση.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο λέγεται 2023

Και φυσικά υπάρχει κάτι που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Οι Προεδρικές του 2023.

Ο ΔΗΣΥ πέρασε τότε μια από τις σοβαρότερες εσωτερικές κρίσεις της ιστορίας του. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης φροντίζει μάλιστα στην επιστολή του να υπενθυμίσει ότι τότε στήριξε πλήρως την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις που υπήρχαν για την εκλογική της προοπτική.

Γι’ αυτό και επιμένει ότι η σημερινή του διαφοροποίηση δεν αφορά την «εκλεξιμότητα» του Αβέρωφ.

Αφορά πολιτικές θέσεις, διαδικασίες και αρχές.

Αυτό κάνει τη σύγκρουση πολιτικά σοβαρότερη.

Διότι άλλο είναι να λες «δεν πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει».

Και άλλο να λες ουσιαστικά:

«Ακόμη κι αν τον επιλέξει το κόμμα μου, εγώ δεν μπορώ να κάνω εκστρατεία για να εκλεγεί».

Και μέσα σε όλα αυτά… Γλαύκος Κληρίδης

Υπάρχει και η λεπτομέρεια με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Χάρης Γεωργιάδης έθεσε στη διάθεση της Αννίτας Δημητρίου την παραίτησή του από την προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αποστασιοποιείται από τον ΔΗΣΥ.

Άρα έχουμε ένα εξαιρετικά κυπριακό πολιτικό σχήμα:

Δεν φεύγω από το κόμμα.

Πιστεύω στο κόμμα.

Στηρίζω το κόμμα.

Αλλά εάν το κόμμα επιλέξει τον συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα τον στηρίξω στην προεκλογική.

Και, παρεμπιπτόντως, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας.

Αν αυτό δεν είναι πολιτικό μήνυμα με κεφαλαία γράμματα, τότε τι είναι;

Η μάχη πλέον δεν είναι μόνο Αβέρωφ – Παμπορίδη

Η εξέλιξη αλλάζει και την πολιτική διάσταση της εσωκομματικής διαδικασίας.

Με τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Παμπορίδη να βρίσκονται στο προσκήνιο, η συζήτηση δεν αφορά πλέον απλώς δύο πρόσωπα. Η δημόσια παρέμβαση Γεωργιάδη μεταφέρει τη σύγκρουση στο ερώτημα για την κατεύθυνση και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Και εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.

Γιατί οι εσωκομματικές εκλογές κάποτε τελειώνουν.

Οι δηλώσεις όμως μένουν.

Οι επιστολές επίσης.

Και όταν έρθει η ώρα της οικογενειακής φωτογραφίας με τον νικητή, κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει πώς ακριβώς θα χωρέσουν όλοι στο ίδιο κάδρο.

Η Πινδάρου ήθελε εκλογή υποψηφίου. Μπορεί να πάρει και ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η παρέμβαση Χάρη Γεωργιάδη κάνει ένα πράγμα απολύτως σαφές:

Η διαδικασία επιλογής υποψηφίου του ΔΗΣΥ δεν είναι απλώς μια ψηφοφορία για το ποιος θα διεκδικήσει την Προεδρία το 2028.

Εξελίσσεται παράλληλα σε συζήτηση για το ποιος εκφράζει τον ΔΗΣΥ, ποια πολιτική γραμμή θεωρείται συνέχεια της παράδοσής του και –κυρίως– πόσο πραγματικά ενωμένη είναι η παράταξη μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων.

Ο Αβέρωφ ζητά την ψήφο της βάσης.

Ο Παμπορίδης διεκδικεί το χρίσμα.

Ο Χάρης βάζει κόκκινη γραμμή.

Η Αννίτα καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες.

Και η Πινδάρου;

Η Πινδάρου μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερο τραπέζι.

Γιατί μέχρι το 2028 θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ποιος θα καθίσει δίπλα σε ποιον.

Και μετά βλέπουμε για την Προεδρία.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record46 minutes ago

Οι Κύπριοι μαθητές διαβάζουν αλλά δεν καταλαβαίνουν…

Άρθρα Χάρη Θεραπή1 day ago

ΑΚΕΛ: Στήνει το μέτωπο για το 2028 – Ποιοι χωρούν και ποιοι μένουν εκτός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 day ago

Αλλάζει τους υπολογισμούς της Άγκυρας ο πόλεμος με το Ιράν;

Off the Record2 days ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όνειρο ζωής η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 days ago

Ο Παμπορίδης βγάζει το «μαγικό ραβδί» και προειδοποιεί: «Θα ξηλωθεί το τρικό»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ5 days ago

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days ago

Ιράν, τράπεζες και LNG: Το γεωπολιτικό ντόμινο που φτάνει μέχρι τις κορυφές της εξουσίας

Άρθρα Χάρη Θεραπή6 days ago

Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 days ago

ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028

Off the Record1 week ago

Η ανάπτυξη ως κοινή υπόθεση – Πέντε χρόνια Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης

Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks ago

Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;

Off the Record3 weeks ago

Ο Μεσσίας ορμώμενος από την Αργάκα θα σώσει την Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 days ago

ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028

Off the Record2 weeks ago

Ελλάδα – Τουρκία: Ισχυρή αποτροπή, αποφασιστική απάντηση και ο στρατηγικός ρόλος του Ισραήλ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ5 days ago

Χάρης Γεωργιάδης: «Όχι» σε προεκλογική με Αβέρωφ – Νέα ένταση στον ΔΗΣΥ

Άρθρα Χάρη Θεραπή6 days ago

Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές

Off the Record1 week ago

Η ανάπτυξη ως κοινή υπόθεση – Πέντε χρόνια Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ανάπτυξης

Off the Record1 week ago

Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει από την Ινδία

Off the Record2 days ago

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όνειρο ζωής η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days ago

Ιράν, τράπεζες και LNG: Το γεωπολιτικό ντόμινο που φτάνει μέχρι τις κορυφές της εξουσίας

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia