MILITAIRE
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία: ανάμεσα στη ρητορική, την προπαγάνδα και την πραγματικότητα– Πώς το αφηγούνται τα τουρκικά μέσα
Την τελευταία δεκαετία, η Άγκυρα καλλιεργεί μια φιλόδοξη αφήγηση: ότι μετατρέπεται σε παγκόσμια δύναμη στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας. Από τα drones μέχρι τα άρματα μάχης, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη, τα φιλοκυβερνητικά μέσα παρουσιάζουν μια Τουρκία που σπάει την εξάρτηση από το εξωτερικό και εισέρχεται σε μια νέα εποχή αυτάρκειας. Πίσω, όμως, από τις εντυπωσιακές ομιλίες, τα λαμπερά σποτ και τις προσεκτικά σκηνοθετημένες τελετές, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: πολλά προγράμματα που προβλήθηκαν ως «εθνικά και εγχώρια» παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από ξένα εξαρτήματα, περιορίζονται από διεθνείς κυρώσεις ή παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις. Το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και στην πραγματικότητα έχει μετατρέψει την αμυντική βιομηχανία σε βασικό εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο μύθος του «εθνικού και αυτόχθονος»
Το σύνθημα «yerli ve milli» («εγχώριο και εθνικό») έχει αναδειχθεί σε κεντρικό μότο του κυβερνώντος κόμματος για κάθε νέο τεχνολογικό έργο. Ωστόσο, πίσω από το επικοινωνιακό αυτό περιτύλιγμα, οι περισσότερες πλατφόρμες που παρουσιάζονται δεν είναι εξ ολοκλήρου τουρκικής σχεδίασης ή κατασκευής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επιθετικό ελικόπτερο ATAK, το οποίο προβάλλεται ως δείγμα τουρκικής μηχανικής υπεροχής, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζεται στο ιταλικό AgustaWestland A129 και χρησιμοποιεί κρίσιμους κινητήρες εισαγωγής. Όταν οι εξαγωγικοί περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ, η παραγωγή βρέθηκε αντιμέτωπη με εμπόδια.
Αντίστοιχα, το «εθνικό αυτοκίνητο» TOGG στηρίζεται σε ξένες σχεδιαστικές λύσεις, εισαγόμενα εξαρτήματα και διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού. Το πρόγραμμα του άρματος μάχης Altay, που ανακοινώθηκε ήδη από το 2008, αντιμετωπίζει συνεχείς αναβολές λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλου κινητήρα και συστήματος μετάδοσης. Οι προσπάθειες συνεργασίας με τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα προσέκρουσαν σε πολιτικά εμπόδια και εμπάργκο, με αποτέλεσμα πάνω από δέκα χρόνια μετά να μην έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή.
Ακόμη πιο φιλόδοξη ήταν η παρουσίαση του KAAN, του μαχητικού πέμπτης γενιάς που ο Ερντογάν πρόβαλε ως αντίπαλο του αμερικανικού F-35. Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η Τουρκία αδυνατεί να εξασφαλίσει κινητήρες από τις ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων CAATSA, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αφήγημα περί ανεξαρτησίας. Το πρόγραμμα παραμένει δέσμιο της ανάγκης για αμερικανική ή ευρωπαϊκή τεχνολογία.
Η δυναστεία των drones: Μπαϊρακτάρ και Ερντογάν
Το πιο αναγνωρίσιμο «σήμα κατατεθέν» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι αναμφίβολα τα drones Μπαϊρακτάρ της Baykar, εταιρείας που ανήκει στον γαμπρό του προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Τα UAV αυτά έχουν όντως χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα σε συγκρούσεις σε Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ουκρανία, αποκτώντας διεθνή φήμη ως φθηνά αλλά αποτελεσματικά μέσα.
Ωστόσο, και εδώ η εικόνα της «αυτάρκειας» είναι παραπλανητική. Αρχικά τα drones βασίζονταν σε καναδικά και δυτικά οπτικά και κινητήρες, που στη συνέχεια τέθηκαν υπό καθεστώς εμπάργκο λόγω καταγγελιών για χρήση τους σε ενεργές συγκρούσεις. Η Τουρκία έσπευσε να βρει εγχώριους προμηθευτές, αλλά η αξιοπιστία και η ποιότητα των νέων εξαρτημάτων παραμένουν αμφισβητήσιμες. Σημαντικότερη όμως από την τεχνολογία είναι η πολιτική διάσταση: ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μετατραπεί σε «έμπορο» των drones, προωθώντας τα προσωπικά σε περιοδείες σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία. Έτσι, τα UAV έχουν αναχθεί σε εργαλείο διπλωματίας, προπαγάνδας και εξαγωγικού εμπορίου που ενισχύει την εύθραυστη τουρκική οικονομία.
Προπαγάνδα έναντι ουσιαστικής ικανότητας
Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει να παρουσιάζει αυτά τα προγράμματα ως κορυφαία διεθνώς; Η απάντηση σχετίζεται κυρίως με το εσωτερικό ακροατήριο.
Η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική αστάθεια, αυταρχικές τάσεις και αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα «μεγάλα επιτεύγματα» της αμυντικής βιομηχανίας λειτουργούν τόσο ως αντιπερισπασμός όσο και ως όχημα καλλιέργειας εθνικιστικής υπερηφάνειας. Η κρατική τηλεόραση προβάλλει συνεχώς τον Ερντογάν σε πιλοτήρια, δίπλα σε άρματα μάχης ή να επαινεί μηχανικούς, ενισχύοντας την εικόνα ισχύος. Στην ουσία, η βιομηχανία αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο για πολιτική επιβίωση παρά για την ανάπτυξη πραγματικής στρατιωτικής ισχύος.
Ένα μέλλον γεμάτο αβεβαιότητα
Η Τουρκία έχει αναμφίβολα σημειώσει πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς, ιδίως στα UAV και σε ορισμένα πυραυλικά συστήματα. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί περί παγκόσμιας πρωτοπορίας παραμένουν υπερβολικοί. Κρίσιμα συστήματα, όπως κινητήρες τζετ, μονάδες ισχύος αρμάτων και προηγμένα αεροηλεκτρονικά, εξακολουθούν να εξαρτώνται από ξένους προμηθευτές, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις περιορίζουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση. Χωρίς σοβαρή επένδυση στην επιστημονική έρευνα, ανεξάρτητη βιομηχανική βάση και διαφανείς συνεργασίες, τα τουρκικά προγράμματα θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Συνολικά, η αποκαλούμενη «αμυντική επανάσταση» της Τουρκίας αφορά λιγότερο την τεχνολογική πρόοδο και περισσότερο την πολιτική. Πρόκειται για μια προσεκτικά σκηνοθετημένη εικόνα, σχεδιασμένη να ενισχύσει το κύρος της χώρας διεθνώς και να εδραιώσει την εξουσία του προέδρου στο εσωτερικό.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
MILITAIRE
Ρωσικές καταγγελίες για στρατιωτική ενίσχυση του NATO στην Αρκτική
MILITAIRE
Η «Γροιλανδία» του Τραμπ ανοίγει την όρεξη της Άγκυρας για το Καστελλόριζο
MILITAIRE
Κάτι φαίνεται να διαφεύγει στον Τραμπ από όσα έγραψε ο Θουκυδίδης
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 επανέφερε στο επίκεντρο μια αντίληψη για τη διεθνή πολιτική που παραπέμπει έντονα στις ιδέες του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Θουκυδίδη. Η γνωστή ρήση του από την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου ότι «οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υπομένουν ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους» μοιάζει να αντικατοπτρίζεται στη ρητορική και στις επιλογές πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.
Ο θουκυδίδειος ρεαλισμός στην πράξη…
Ο Θουκυδίδης παρουσίασε έναν κόσμο όπου η ισχύς αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα των διεθνών σχέσεων. Στον περίφημο «Μηλιακό Διάλογο», οι Αθηναίοι θεμελιώνουν την επιθετική τους στάση στην άποψη ότι η ανθρώπινη φύση επιβάλλει την επικράτηση του ισχυρού. Αυτή η ωμή αποδοχή της δύναμης φαίνεται να διατρέχει και τη στάση του Τραμπ απέναντι στη διεθνή σκηνή. Η αμερικανική πολιτική υπό την ηγεσία του χαρακτηρίζεται από αποφάσεις που θέτουν σε πρώτη μοίρα τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς ιδιαίτερες ηθικές ωραιοποιήσεις. Το δόγμα «America First» εκφράζει τη θουκυδίδεια αντίληψη ότι κάθε κράτος οφείλει να προτάσσει την προστασία των δικών του επιδιώξεων. Όπως οι Αθηναίοι δεν επικαλέστηκαν ηθικές υποχρεώσεις απέναντι στους Μηλίους, έτσι και ο Τραμπ αποφεύγει συστηματικά τη γλώσσα περί αξιακής παγκόσμιας ηγεσίας.
Η παγίδα του Θουκυδίδη και η Κίνα
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Graham Allison ανέπτυξε τη θεωρία της «Παγίδας του Θουκυδίδη», σύμφωνα με την οποία όταν μια ανερχόμενη δύναμη απειλεί να αντικαταστήσει μια κατεστημένη, η σύγκρουση καθίσταται σχεδόν αναπόφευκτη. Αυτό ακριβώς είχε περιγράψει ο Θουκυδίδης αναφορικά με την Αθήνα και τη Σπάρτη: η άνοδος της αθηναϊκής ισχύος γέννησε φόβο στη Σπάρτη, οδηγώντας τελικά στον πόλεμο.
Ο Τραμπ φαίνεται να διαβλέπει αυτόν τον κίνδυνο στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα. Οι δασμοί, οι περιορισμοί στην τεχνολογία και η σκληρή διπλωματική ρητορική συνθέτουν μια στρατηγική που στοχεύει στη διατήρηση της αμερικανικής υπεροχής. Αντί για λόγο συνεργασίας και κοινών αξιών, επιλέγεται η ανοιχτή αντιπαράθεση και η διαπραγμάτευση από θέση ισχύος.
Συμμαχίες ως συναλλαγές
Ένα ακόμη στοιχείο της θουκυδίδειας οπτικής είναι η θεώρηση των συμμαχιών ως σχέσεων συμφέροντος και όχι ως ηθικών δεσμεύσεων. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας από τους εταίρους μεγαλύτερη συμμετοχή στις αμυντικές δαπάνες. Αυτή η «συναλλακτική» διπλωματία αναδεικνύει την άποψη ότι οι συμμαχίες οφείλουν να αποφέρουν απτά οφέλη και όχι να βασίζονται σε αφηρημένες αρχές.
Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, οι Αθηναίοι μετέτρεψαν τη Δηλιακή Συμμαχία από ένωση ισότιμων πόλεων σε αυτοκρατορικό μηχανισμό, επιβάλλοντας φόρους στους συμμάχους τους. Αν και ο Τραμπ δεν κινείται σε τόσο ακραία κατεύθυνση, η επιμονή του στη «δίκαιη κατανομή του κόστους» εκφράζει παρόμοια λογική: οι συμμαχίες πρέπει να υπηρετούν απτά τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο φόβος, η τιμή και το συμφέρον
Ο Θουκυδίδης προσδιόρισε τρία βασικά κίνητρα της διεθνούς πολιτικής: τον φόβο, την τιμή και το συμφέρον. Η πολιτική του Τραμπ μοιάζει να κινείται και στα τρία επίπεδα. Ο φόβος απώλειας της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας, η επιδίωξη σεβασμού στη διεθνή σκηνή και η αδιάλλακτη υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων συνθέτουν ένα μοτίβο που ο αρχαίος ιστορικός θα αναγνώριζε άμεσα.
Η συχνή αναφορά του Τραμπ στην ανάγκη να γίνει η Αμερική «ξανά σεβαστή» παραπέμπει στην έννοια της τιμής, κεντρική στην αρχαιοελληνική σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η έμφαση συνδυάζεται με την ωμή επιδίωξη υλικών συμφερόντων.
Τα όρια του ρεαλισμού
Ωστόσο, ο θουκυδίδειος ρεαλισμός δεν είναι πανάκεια. Ο ίδιος ο Θουκυδίδης κατέδειξε πως η υπέρμετρη εμπιστοσύνη στη δύναμη και η παραμέληση ηθικών περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Η Αθήνα τελικά ηττήθηκε, εν μέρει λόγω αλαζονείας και υπερέκτασης που γεννήθηκαν από την αίσθηση ανωτερότητας.
Για τις ΗΠΑ επί Τραμπ, το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο μια καθαρά ρεαλιστική στρατηγική μπορεί να διατηρήσει την ισχύ τους σε έναν πολυπολικό κόσμο. Οι διεθνείς θεσμοί, οι συμμαχίες αξιών και το soft power διαθέτουν σημασία ακόμη και από ρεαλιστική σκοπιά. Η πλήρης απαξίωσή τους ενδέχεται να αποδυναμώσει μακροπρόθεσμα την ίδια την ισχύ που επιδιώκεται να διαφυλαχθεί.
Η θουκυδίδεια ανάγνωση της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ προσφέρει μια ωμή αλλά ειλικρινή εικόνα της λειτουργίας της δύναμης στις διεθνείς σχέσεις. Ωστόσο, όπως διδάσκει η τραγική εμπειρία της Αθήνας, η ανεξέλεγκτη επιδίωξη ισχύος χωρίς μέτρο και αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Θουκυδίδης δεν υπήρξε μόνο ρεαλιστής, αλλά και στοχαστής που προειδοποιούσε για την ύβρη που συχνά συνοδεύει την εξουσία.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Think Tank3 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record3 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΤο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βράβευσε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη για τον αδιάκοπο αγώνα του κατά της διαφθοράς

