Την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν και την απόγνωση που βιώνουν σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, εξέφρασαν έξι επαγγελματικοί Σύνδεσμοι από κλάδους που εκπροσωπούν το 1/5 των εργαζομένων της Κύπρου.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιόκτητων Κέντρων Αναψυχής (ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α), Σύνδεσμος Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου (Σ.Επ.Α.Ε.Κ.) και Σύνδεσμος Εστιατορίων Ταχείας Εξυπηρέτησης Κύπρου ένωσαν τις φωνές τους, απευθύνοντας ηχηρό μήνυμα με ξεκάθαρο αποδέκτη τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση.

Παρόλο που ο Γιάννης Παναγιώτου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να κάνουν ακόμα λίγη υπομονή, εντούτοις οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, με τον χρόνο να εξαντλείται επικίνδυνα και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν να προκαλεί τρόμο.

«Δώστε χθες οδηγίες για άμβλυνση του τεράστιου αυτού προβλήματος για να μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες. Πολλές φορές αναφερθήκατε σε υγιείς εργαζόμενους για υγιή κοινωνία και είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, όμως κ. Υπουργέ για να υπάρξουν υγιείς εργαζόμενοι και κοινωνία πρέπει να υπάρξουν πρώτα και υγιείς επιχειρήσεις», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωσης, μετά το πέρας συνέντευξης Τύπου, αναμένοντας από την κυβέρνηση όπως έστω και τώρα αντιληφθεί την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση άμεσων λύσεων πριν την έναρξη της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Χόρτασαν από διαβεβαιώσεις
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι η σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, με τεράστιο κόστος για την οικονομία, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις και οι εξαγγελίες από πλευράς του υπουργού Εργασίας δεν φτάνουν πια.

«Χορτάσαμε από διαβεβαιώσεις, ανακοινώσεις και εξαγγελίες και καλείται ο ίδιος ο υπουργός να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Θα πρέπει χθες να δώσει οδηγίες για απλοποίηση των διαδικασιών απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες και τήρηση του χρονοδιαγράμματος για λήψη απάντησης εντός έξι εβδομάδων», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου εργοδοτούνται πέριξ των 75.000 προσώπων. ενώ στους κλάδους των ξενοδοχείων και εστίασης πέριξ των 43000. Συνεπώς, οι εν λόγω κλάδοι εκπροσωπούν το 1/5 των εργαζομένων της χώρας, ενώ παράλληλα, η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ ξεπερνά το 50%.

«Κάθε μέρα που περνά τα προβλήματα στις επιχειρήσεις μας λόγω της έλλειψης προσωπικού διογκώνονται. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνεργοι Κύπριοι ή/και κοινοτικοί και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Παράλληλα, η ανάπτυξη στους δύο κλάδους μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο», υπογραμμίζουν οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση για αλλαγή του διατάγματος σε σχέση με την απασχόληση αιτητών ασύλου επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός και πλάνο για το πως θα γινόταν αντικατάσταση των 15.000 αιτητών ασύλου που εργάζονταν σε διάφορες ειδικότητες και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητούν την ορθότητα της απόφασης αλλά εκφράζουν ανησυχία για το κενό που δημιουργείται και το οποίο είναι τεράστιο.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι η σοβαρή υποστελέχωση των επιχειρήσεων με όλες τις αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και της οικονομίας του τόπου ευρύτερα. «Ας ληφθεί υπόψιν ότι το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και τα κέντρα αναψυχής διανύουν τον πιο εμπορικό τους μήνα, ενώ επέρχεται προσεχώς η τουριστική περίοδος», εξηγούν σχετικά.

Μονόδρομος η απασχόληση ξένου δυναμικού
Η ένταξη ξένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες είναι αναγκαία και μονόδρομος όπως έχουν αναγνωρίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, λόγω της έλλειψης ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, αν και δυστυχώς, η διαδικασία αδειοδότησης είναι πολύπλοκη, δαιδαλώδης και χρονοβόρα.

«Παρά τις πρόνοιες για απάντηση στα αιτήματα για αδειοδότηση ξένου προσωπικού εντός ενός μήνα από την υποβολή των αιτήσεων, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει χθες ο ίδιος ο Υπουργός να δώσει οδηγίες για απλοποίηση, ευελιξία και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

Σήμερα με τις καλύτερες συνθήκες χρειάζονται περί των 5– 6 μηνών για να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες για ξένο προσωπικό σε μια περίοδο που αρκετές Ξενοδοχειακές Μονάδες είναι κλειστές», επισημαίνουν οι έξι επαγγελματικοί σύνδεσμοι, εξηγώντας ότι ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί την περαιτέρω καθυστέρηση που θα δημιουργηθεί στην εξέταση των αιτημάτων, λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου και των αυξημένων αιτημάτων που θα υπάρξουν.

Πηγή: INB

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.