Η Πενταμερής ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα, με «άτυπη» συναίνεση να συνεχίσει τις προσπάθειες της η κα Λουτ. Οι Τούρκοι δεν αποδέχονται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του Γκούτερες. Οι χθεσινές παρεμβάσεις προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έφεραν αποτέλεσμα, καθώς ο Γκούτερες άλλαξε στάση και ύφος. Στις πρώτες συναντήσεις παρουσιάστηκε σκληρός προς την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Από χθες το βράδυ άλλαξε στάση.
Οι Τούρκοι επιμένουν στο έγγραφο τους. Ο Γκούτερες δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεχίσει τις προσπάθειες. Οι Βρετανοί πήγαν προετοιμασμένοι με «γεφυρωτικές προτάσεις», αλλά στο τέλος κατάλαβαν ότι δεν τους σήκωνε το κλίμα που δημιούργησε η Τουρκία. Καθοδήγησαν οι Βρετανοί τον Γκουτέρες, αλλά στην εξέλιξη της συνάντησης ο Γκούτερες διαπίστωσε ότι υπάρχουν και αλλά μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν μπορεί να υπερβεί τους όρους εντολής του.
Είναι πολλά τα μαθήματα αυτής της συνάντησης. Το βασικό είναι ότι τώρα δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός όπως γίνεται πάντα μετά από κρίσιμες συναντήσεις. Πρέπει να αναδειχθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο των κατοχικών δεδομένων και πέρα από τη διαδικασία των συνομιλιών. Χρόνος υπάρχει πάντα όταν ξέρεις πως να τον διαχειριστείς και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβεις.
Vouli TV