Συνέχεια στο σήριαλ για τις αναθέσεις των δημοσίων συγκοινωνιών Κύπρου έχουμε από χθες, μετά από ρεπορτάζ της τηελόρασης του ΣΙΓΜΑ  όπου μονομερώς παρουσίασε τις θέσεις της εταιρείας CPT (ισπανικών συμφερόντων).

Δυναμική απάντηση σήμερα από την εταιρεία Υπεραστικών Λεωφορείων Κύπρου (Κυπριακών συμφερόντων) όπου καταγγέλει προσπάθεια εξαναγκασμού του υπουργείου μεταφορών και της νομικής υπηρεσίας για να παρανομήσουν!

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της εταιρείας η οποία στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

30/4/2021

Η Εταιρεία Υπεραστικών  Λεωφορείων Κύπρου, μετά το ψεσινό ρεπορτάζ και τις αναφορές για τις συμβάσεις των δημοσίων συγκοινωνιών από διευθυντικό στέλεχος της CPT και τις καταγγελίες του για δήθεν «κατακύρωση της προσφοράς των υπεραστικών διαδρομών και για δήθεν χαμηλότερη προσφορά» νιώθουμε έντονα την ανάγκη να ανασκευάσουμε τις ανακρίβειες που έχουν δημοσιοποιηθεί και για τις οποίες δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να το πράξουμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ.

Καταγγέλλουμε την  προσπάθεια για εξαναγκασμό  του Υπουργείου Μεταφορών και της Νομικής Υπηρεσίας να ενεργήσουν παράνομα και σε αντίθεση με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, με μοναδικό σκοπό να ευνοηθούν τα συμφέροντα της εν λόγω εταιρείας. Το Δικαστήριο, με σειρά αποφάσεων του, έκρινε ότι, οι προσφορές της εν λόγω εταιρείας κρίθηκαν ως μη πληρούσες ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού για τις δημόσιες μεταφορές με λεωφορεία για την περίοδο 2020-2030. Δηλαδή άκυρες.

Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση των δημοσίων συγκοινωνιών για την επαρχία Αμμοχώστου, το Δικαστήριο έκρινε ότι η προσφορά της CPT ήταν άκυρη, απόφαση που επικυρώθηκε επίσης από το Δικαστήριο που απέρριψε προσφυγή της ίδιας -ξένων συμφερόντων- εταιρείας.

Επίσης, για αποκατάσταση αδιαμφισβήτητων γεγονότων, πρέπει να αναφερθεί ότι, το Δικαστήριο έκρινε επίσης άκυρη την προσφορά της CPT για τις υπεραστικές διαδρομές. Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ρητά την «λανθασμένη ύπαρξη εφέσεων εκ μέρους της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα προτρέπει την αναθέτουσα αρχή να προχωρήσει στη διαδικασία επαναξιολόγησης».

Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται από εκπροσώπους της CPT αποτελεί προσπάθεια για να θολώσουν τα νερά. Σε έφεση που υπέβαλε η εν λόγω εταιρεία, σε σχέση με την ανάθεση της σύμβασης στο Δικαστήριο, ο ισχυρισμός ότι «δικαιώθηκε», είναι επίσης παραπλανητικός. Η απόφαση αφορά τις διαδικασίες του Υπουργείου και σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει το δεδικασμένο: Η προσφορά της CPT είναι επίσημα και με βούλα του Δικαστηρίου άκυρη. Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται αποτελεί μεθοδευμένη προσπάθεια παραπλάνησης.

Επίσης, οι δηλώσεις του διευθυντή της CPT στο συγκεκριμένο ΜΜΕ και οι αναφορές για «φθηνότερη  προσφορά της εταιρείας του» είναι πρόδηλα παραπλανητική και ψευδής. Υποτιμούν την νοημοσύνη του Κύπριου πολίτη, κάτι που αποδεικνύεται από την συνολική συμπεριφορά των εκπροσώπων της ίδιας ξένης εταιρείας. Για παράδειγμα, στα υπεραστικά δρομολόγια, η προσφορά της Intercity προβλέπει στόλο με 20 περισσότερα λεωφορεία – αξίας €2,5 εκατ. – απ’ ότι η ακυρωθείσα προσφορά της CPT.

Με γνώση και εμπειρία δεκαετίας στις υπεραστικές συγκοινωνίες της Κύπρου, κρίνουμε ότι η προσθήκη ακόμα 20 λεωφορείων στον ολοκαίνουργιο υπερσύγχρονο στόλο που θα προσφέρουμε στους επιβάτες, είναι απαραίτητη για την αύξηση δρομολογίων και της ποιότητας των υπεραστικών δρομολογίων. Η πρόταση της CPT προβλέπει μείωση στόλου και υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των επιβατών – αυτό ονομάζουν χαμηλότερη προσφορά. Επίσης, η πρότασή μας προβλέπει νέες θέσεις εργασίας και εργασιακή ειρήνη μέχρι και το 2031, αντί απολύσεων και εργασιακών κρίσεων που παρακολούθησε ο κύπριος πολίτης από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της CPT – κάτι που η ίδια ονομάζει «χαμηλότερη προσφορά».

Συνεντεύξεις εκπροσώπων της εταιρείας CPT , στις οποίες αναφέρουν ότι, έφεραν λεωφορεία που βρίσκονται στο λιμάνι για να αναλάβουν την σύμβαση των υπεραστικών λεωφορείων, αποκαλύπτουν ακόμα ένα σκάνδαλο που χρήζει διερεύνησης: Ποιοι τους βεβαίωσαν ότι θα τους κατακυρωθεί η εν λόγω σύμβαση και έφεραν 45 (σαράντα πέντε) λεωφορεία πριν την υπογράψουν, ενώ μάλιστα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η προσφορά τους είναι άκυρη;

Σε ποια άλλη περίπτωση δημοσίων προσφορών, ένας προσφοροδότης προχωρά σε υλοποίηση έργου πριν του κατακυρωθεί η προσφορά και ενώ έχει κριθεί από το Δικαστήριο ως άκυρος;

Αντί της διερεύνησης του σκανδάλου αυτού, οι εκπρόσωποι της CPT το χρησιμοποιούν για να ασκήσουν πιέσεις στο Υπουργείο Μεταφορών και την Νομική Υπηρεσία ώστε να παρανομήσουν κατακυρώνοντας τους τον διαγωνισμό.

Η CPT, έχει αποδείξει ότι μοναδικός σκοπός της επιθετικής εισβολής της στην Κύπρο, είναι η εξόντωση των κύπριων λεωφορειούχων, ώστε να μην έχουν ανταγωνισμό στην επιβολή του πραγματικού τους σκοπού που είναι η ελαχιστοποίηση των εξόδων τους και η μεγιστοποίηση του κέρδους τους από την Κύπρο, χωρίς καμία πραγματική έγνοια για την ποιότητα και την εξέλιξη των δημοσίων συγκοινωνιών στην Κύπρο.

Παρά την προσπάθεια παραπλάνησης εκ μέρους των εκπροσώπων της CPT, τα πραγματικά δεδομένα είναι εμφανή και πρώτα θύματα, ας μην ξεχνάμε, ήταν η ασφάλεια και οι εργαζόμενοι.

Σεβόμενοι τις Άγιες μέρες του Πάσχα, δεν θα συνεχίσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος. Σε συνεννόηση με την Συντονιστική Επιτροπή Εταιρειών Λεωφορείων Κύπρου, θα επανέλθουμε την ερχόμενη εβδομάδα με παράθεση των αναλυτικών στοιχείων και οικονομικών δεδομένων για αποκατάσταση της αλήθειας. Η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε με το επιβατικό κοινό της Κύπρου τα τελευταία 11 χρόνια είναι η ασπίδα προστασίας μας.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

—————————————— ΤΕΛΟΣ —————————————————————-

Γραφείο Τύπου
Υπεραστικά Λεωφορεία Κύπρου
Τηλ. 96 364010

Vouli TV