ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κερδίζει έδαφος η περίπτωση Γιώργου Παμπορίδη για ΑΚΕΛ.
Κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη για να αποτελέσει τον εκλεχτό του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2023. Η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ το περασμένο Σάββατο φαίνεται να στρώνει το χαλί για τον Γ. Παμπορίδη. Αποκλείστηκαν ονομαστικά οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μετέπειτα εξελίξεις.
Ιδιαίτερα για τον δεύτερο δεν γίνεται αναφορά στην ιδιότητά του ως τέως Υπουργού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και γενικότερα αποφεύχθηκε η γενίκευση του αποκλεισμού στην ιδιότητα. Αυτό δεν αφήνει εκτός κάδρου τον Γιώργο Παμπορίδη ως πιθανού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Αντίθετα, του ανοίγουν την πόρτα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κατά τη συζήτηση στην ΚΕ του ΑΚΕΛ υπήρξαν και έντονες τοποθετήσεις κατά μιας ενδεχόμενης υποστήριξης υποψηφιότητας Παμπορίδη, γεγονός που καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη η ηγεσία του κόμματος.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί, έχει κατατεθεί πρόταση, όπως προαποκλειστουν από τον διάλογο της συνεργασίας με κόμματα της αντιπολίτευσης για υποψήφιοι οι αρχηγοί κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ βγάζει από τη συζήτηση το όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ως πιθανού κοινού υποψηφίου των δύο κομμάτων. Εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα στον διάλογο που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι μετά το τέλος των επαφών θα πάει και συγκεκριμένη πρόταση προς τις κομματικές ομάδες βάσης στο πλαίσιο του διαλόγου όπως προβλέπεται από την κομματική διαδικασία. Στόχος του κόμματος, όπως καθορίστηκε μετά τη χθεσινή συνεδρία, είναι να έχει υποψήφιο πριν από το Πάσχα.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του χθες ανέφερε πως «επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η διαπίστωση του κόμματος ότι η Κύπρος χρειάζεται μία προοδευτική αλλαγή» και να «απαλλαγεί από τη διακυβέρνηση του Συναγερμού».
Πηγή : philenews
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record6 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record6 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο

