Το διεθνές «Φόρουμ της Αττάλειας» στη Τουρκία αξιοποίησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να αποστείλει το πολιτικό σινιάλο της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων ως προϋπόθεσης για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία είχε σειρές επαφών στο φόρουμ που οργανώνει κάθε χρόνο το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ένα timing μάλιστα πριν την δεύτερη έλευση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν, στη Κύπρο την επόμενη εβδομάδα.

Σειρά επαφών

Στο ίδιο φόρουμ, ο «υπουργός Εξωτερικών» της λεγόμενης ΤΔΒΚ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με υπουργούς Εξωτερικών που ήταν παρόντες στην Αττάλεια. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Ζαν Μαρί Τραορέ, τον υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν, Τζέιμς Πίτια Μόργκαν και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ. Στο ίδιο μοτίβο αφρικανικών κρατών και ρωσόφωνων κρατών του Καυκάσου κινήθηκε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός της «ΤΔΒΚ», Ουνάλ Ουστέλ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Μπουρούντι, Γκερβαί Ντιρακομπούτσα (σ.σ. αναφέρθηκε πως 400 πολίτες του Μπουρούντι σπουδάζουν στα Κατεχόμενα) καθώς και με αξιωματούχους των κυβερνώντων κομμάτων της Τουρκίας (AKP) και του Αζερμπαϊτζάν -Ζαφέρ Σαρικάγια και Ταχίρ Μπουγκάντοφ, αντίστοιχα.

Σε όλες τις συναντήσεις κυριάρχησαν τα αφηγήματα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» και της «άρσης του απομονωτισμού των Τουρκοκυπρίων» ενώ η τουρκοκυπριακή ηγεσία επανέλαβε τα περί κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεσης για την άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών στο Κυπριακό καθώς και της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό.

 

Έκλεισε μάτι ξανά στη Ρωσία

Το μοτίβο των σχέσεων Ρωσίας-«ΤΔΒΚ» για το οποίο ο Τατάρ κλείνει συνεχώς το μάτι σύμφωνα και με παλιότερες δηλώσεις του επαναλήφθηκε και στο «Φόρουμ της Αττάλειας». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συνάντηση με τον Rustam Minnikhanov ηγέτη της αυτόνομης περιοχής της Ρωσίας, Ταταρστάν. Με τον Minnikhanov, ταταρικής εθνοτικής καταγωγής και σε ονομαστικό κατάλογο κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε «τους ιστορικούς δεσμούς Τατάρων και Τουρκοκυπρίων» ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος αξιωματούχος αποτελεί ουσιαστικά τον πιο υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας -δεδομένης της συνταγματικής αυτονομίας που διαθέτουν γεωγραφικές περιοχές της Ρωσίας (σ.σ. η πόλη Καζάν είναι η πρωτεύουσα του Ταταρστάν) που συναντάται με Τουρκοκύπριο «αξιωματούχο» τα τελευταία χρόνια. Η συνάντηση μάλιστα έγινε κατά την διάρκεια της διενέργειας εκλογικής διαδικασίας στα Κατεχόμενα για τους Ρώσους υπηκόους που διαμένουν μόνιμα εκεί -και που ψηφίζουν πρόωρα για τις επερχόμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές (σ.σ. 15 με 17 Μαρτίου στην ρωσική επικράτεια).

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.