Τη δημιουργία ενός ασφαλούς και πλήρως επιτηρούμενου κόμβου και θαλάσσιου διάδρομου αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του οποίου θα μπορεί να αποστέλλεται βοήθεια στη Γάζα σε μεγάλους όγκους και με μεγάλη συχνότητα, προτείνει η Κύπρος, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πριν την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα θα παρουσιάσω την πρωτοβουλία της Κύπρου για έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά βοήθειας στον λαό της Γάζας» δήλωσε ο κ. Κόμπος κατά την άφιξή του στο κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Έναν ασφαλή, πλήρως επιτηρούμενο, αποκλεισμένο (quarantined) κόμβο με διάφορες επιλογές για σταδιακή παράδοση (βοήθειας) σε μεγάλους όγκους και με μεγάλη συχνότητα», εξήγησε.

Όπως είπε η προσέγγιση της Κύπρου υποστηρίζεται από τρεις παράγοντες: «Πρώτον, τη γεωγραφική εγγύτητα στη Γάζα, δεύτερον τις υπάρχουσες υποδομές στην Κύπρο και τέλος τις στρατηγικές σχέσεις με ενδιαφερόμενα μέρη – κλειδιά στην περιοχή, δημιουργώντας πολιτική εμπιστοσύνη».

«Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη της οποίας τυγχάνει η πρόταση, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως «ελπίζουμε να αυξήσουμε τη στήριξη που ήδη έχουμε».

Ανθρωπιστικές παύσεις και την επόμενη ημέρα στη Γάζα θέτει στους ΥΠΕΞ ο Μπορέλ

Στην έκκληση της ΕΕ για ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να μπορεί να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και στην ανάγκη να αρχίσει να συζητείται η επόμενη μέρα, αναφέρθηκε κατά την άφιξή του στη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Γάζα, τόνισε, «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», σε νερό, καύσιμα και φαγητό. «Αυτή η βοήθεια είναι διαθέσιμη, βρίσκεται στα σύνορα, περιμένει να μπει» υπογράμμισε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ακόμα πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για τη λύση μετά τον πόλεμο», και εκτίμησε πως οι ΥΠΕΞ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επόμενη μέρα και στο πώς θα τύχει χειρισμού η κατάσταση στη Γάζα «όχι μόνο για την ανοικοδόμησή της αλλά για να προσφέρουμε μια συνεκτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

«Η λύση στη Γάζα δεν μπορεί να είναι μια μεμονωμένη λύση» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα εξηγήσει στους ΥΠΕΞ την προσέγγιση του για το θέμα.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε πως μετά από εντατικές προσπάθειες οι 27 εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής κοινή ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ ζητά, όπως και άλλες χώρες, «να υπάρξουν αμέσως παύσεις στις εχθροπραξίες και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης των δυνατοτήτων στα συνοριακά σημεία διέλευσης και μέσω ενός ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας», όπως αναφέρεται στο κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής.

«Ξέρετε πόσο δύσκολο ήταν τις τελευταίες φορές μετά την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη όπου οι χώρες ψήφισαν με διαφορετικούς τρόπους να παρουσιάσουμε μια πλήρως ενωμένη προσέγγιση» σημείωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως οι διεργασίες για το λεκτικό της κοινής δήλωσης διήρκεσαν όλο το Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε πως στην ανακοίνωση τα 27 κράτη μέλη ζητούν από το Ισραήλ «να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για σωθούν ζωές αμάχων», καταδικάζουν την πρακτικής της Χαμάς να χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως «ασπίδες», και εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση των νοσοκομείων που επηρεάζονται από τους βομβαρδισμούς.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα ζητήσει εκεχειρία, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε πως κοινή θέση των κρατών μελών είναι οι «χωρίς καθυστέρηση παύσεις», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε πως η αναφορά αφορά πληθυντικό αριθμό παύσεων.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμα πως στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται επίσης η στήριξη στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ η Ρωσία βομβάρδισε μη στρατιωτικό πλοίο το οποίο μετέφερε σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης συνομιλία των ΥΠΕΞ με τον Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, τον πρόεδρο της επικείμενης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα έχουν επίσης συνάντηση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τους οποίους θα συζητήσουν τις πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν για τη διεύρυνση, κατά την οποία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένεται να επιμείνουν για την ανάγκη καλύτερης ευθυγράμμισης στην εξωτερική πολιτική.

«Κάποιες χώρες δεν έχουν το καλύτερο ιστορικό ευθυγράμμισης με την εξωτερική μας πολιτική και τις κυρώσεις μας» πρόσθεσε.

Λέναρτσιτς: Πρακτική δυσκολία για θαλάσσιο διάδρομο για Γάζα ο ελλιμενισμός

Το πρακτικό ζήτημα όσον αφορά την υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics) ενός θαλάσσιου διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν «εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και εκφόρτωσης» στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες θα πρέπει να δημιουργηθούν, ανέφερε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, πριν από την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λέναρτσιτς τόνισε ακόμα την ανάγκη να μεταφερθούν καύσιμα στη Γάζα, καθώς και στο ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις που θα συμφωνηθούν πρέπει να είναι συγκεκριμένες, να ανακοινώνονται εγκαίρως, και να επιτρέπουν αρκετό χρόνο για τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Ο θαλάσσιος διάδρομος, ανέφερε ο κ. Λέναρτσιτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι μια από τις πιθανές λύσεις και η ΕΕ θα στηρίξει κάθε δυνατότητα που υπάρχει.

«Το πρόβλημα όσον αφορά την υλικοτεχνική/ εφοδιαστική διάσταση (logistical problem) για τον θαλάσσιο διάδρομο είναι πως αυτή τη στιγμή στις ακτές της Γάζας δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και εκφόρτωσης» σημείωσε ο Επίτροπος, τονίζοντας πως αυτές «θα πρέπει να δημιουργηθούν».

Ο κ. Λέναρτσιτς σημείωσε πως «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και χειροτερεύει ανά ώρα», και πως οι προτεραιότητες είναι πρώτον «να επιτραπεί η είσοδος σε πολλά περισσότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια», και «να διανεμηθούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια».

Για να γίνει αυτό, τόνισε, επείγει να οριστούν, και να γίνουν σεβαστές οι ανθρωπιστικές παύσεις που θα συμφωνηθούν.

Ο κ. Λέναρτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας για καύσιμα, καθώς πάνω από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ενέργεια.

Σε σχέση με την πρόταση για τις ανθρωπιστικές παύσεις, τόνισε πως «αυτές οι παύσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές», να «ανακοινώνονται εγκαίρως ώστε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να είναι έτοιμες» να φέρουν εις πέρα την αποστολή τους, και να ορίζονται ξεκάθαρα όσον αφορά την έναρξη και το τέλος τους, καθώς και τη χρονική τους διάρκεια.

Πηγή: PHILENEWS

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.