Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετρά τις επιπτώσεις της απόσυρσης η Ε.Ε.

Published

on

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χρηματοδότηση του έργου η απόσυρση της κινεζικής κοινοπραξίας από την κατασκευή του τερματικού LNG στο Βασιλικό, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην «Κ».

Αν και στη γραπτή του απάντηση ο εκπρόσωπος, Άνταλμπερτ Γιανς, σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει επιχειρηματικές αποφάσεις, τόνισε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν ποιο αντίκτυπο θα έχει η απόσυρση της κοινοπραξίας CPP-Metron στην ολοκλήρωση των έργων που απομένουν.

Η Κομισιόν «δεσμεύεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», και πως «για αυτό τον σκοπό, η Ε.Ε. έχει υποστηρίξει το έργο πολιτικά και οικονομικά»

Φρόντισε ακόμα να υπενθυμίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Η απόσυρση της CPP-Metron και οι περιπλοκές που προκαλεί στην πρόοδο των προσπαθειών απεξάρτησης της Κύπρου από το μαζούτ έρχεται μετά και τις περιπέτειες που πέρασε ένα άλλο έργο για την ενεργειακή συνδεσιμότητα και την πράσινη μετάβαση της χώρας, το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και μετέπειτα Ισραήλ, EuroAsia Interconnector.

Το συγκεκριμένο έργο μετονομάστηκε σε Great Sea Interconnector μετά την ανάληψη του ρόλου του φορέα υλοποίησης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), ωστόσο η συμμετοχή τού κυπριακού κράτους (που θεωρείται κλειδί για τη βιωσιμότητά του) δεν έχει κλειδώσει και εξαρτάται από την εν εξελίξει αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ.

Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει κονδύλια και για τα δύο έργα μέσω του Μηχανισμού «Συνδέουμε την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), με το καλώδιο (για το τμήμα που θα συνδέει Κύπρο και Ελλάδα) να παίρνει επίσης στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει ακόμα στήριξη σε έργα στήριξης της ενεργειακής μετάβασης όπως την αγορά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρισμού, έργο το οποίο επίσης αντιμετωπίζει καθυστερήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη χρηματοδότηση.

Αξιολογούν επιπτώσεις

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το κατά πόσο η απόφαση της CPP-Metron να αποσυρθεί από το έργο κατασκευής του τερματικού στο Βασιλικό προκαλεί ανησυχίες νέων καθυστερήσεων στις προσπάθειες πράσινης μετάβασης για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιανς σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει πληροφορηθεί από τις κυπριακές αρχές για την κατάσταση, όμως, όπως συνηθίζεται, δεν θα σχολιάσουμε μια επιχειρηματική απόφαση».

«Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου θα παρακολουθούμε επίσης τον αντίκτυπο της απόσυρσης της κινεζικής κοινοπραξίας ως του κύριου ανάδοχου, στην ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων που απομένουν, και θα αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της στην οικονομική στήριξη της Ε.Ε.» σημείωσε ο κ. Γιανς.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως γενικότερα η Κομισιόν «δεσμεύεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», και πως «για αυτό τον σκοπό, η Ε.Ε. έχει υποστηρίξει το έργο πολιτικά και οικονομικά, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) στο πλαίσιο του Κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (Trans-European Networks for Energy Regulation)».

Ειδικότερα, υπενθύμισε, «το έργο έχει λάβει επιχορήγηση από τον Μηχανισμό “Συνδέουμε την Ευρώπη” (Connecting Europe Facility) για κατασκευαστικές εργασίες ύψους 101 εκατ. ευρώ».

Ακόμα μαζούτ

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και άλλων επιλογών, βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση στον τομέα της ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. καθώς αποτελεί τη μόνη χώρα η οποία δεν αξιοποιεί το φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων τα τελευταία χρόνια, η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από την καύση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, με τις συνεπακόλουθες συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει για την παραγωγή ρύπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κύπρο βρισκόταν στο 19%, όχι πολύ πίσω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (22%).

Ωστόσο όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το 2021 σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), το 84,9% προερχόταν από την καύση πετρελαίου, το 9,1% από ηλιακή ενέργεια και το 4,8% από αιολική ενέργεια, με το υπόλοιπο να προέρχεται από βιοκαύσιμα.

Πάντως οι Βρυξέλλες έχουν δώσει αρκετές φορές το μήνυμα, και δημόσια, στην Κύπρο, πως το μέλλον βρίσκεται λιγότερο στο φυσικό αέριο (που για την Ε.Ε. θεωρείται καύσιμο-γέφυρα για την πράσινη μετάβαση) στη διασυνδεσιμότητα και στην πράσινη ενέργεια, που περιλαμβάνει πέρα από τις ανανεώσιμες και το πράσινο υδρογόνο.

Μιλώντας στην «Κ» τον Μάιο του 2022, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε αναφερθεί στις «τεράστιες δυνατότητες» της Κύπρου όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας πως η αξιοποίησή τους είναι ο καλύτερος δρόμος για μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, αλλά και μελλοντικά ακόμα και για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση-καταπέλτης για την ΑΗΚ και το ενεργειακό κόστος

Avatar photo

Published

on

Σημαντικές και ιδιαίτερα αιχμηρές διαπιστώσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) περιλαμβάνει η σημερινή Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Έκθεση φωτίζει τη χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από πλευράς ΑΗΚ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, η Αρχή διέθετε μόλις τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 MWp, τη στιγμή που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο διανομής είχε φτάσει τα 420,1 MWp.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή, η υστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ΑΗΚ να παραμείνει ουραγός στον τομέα των ΑΠΕ, επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι σήμερα απτό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.

Ρύποι: €955 εκατ. σε τέσσερα χρόνια – Το κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή

Ιδιαίτερα βαρύ αποδεικνύεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την περίοδο 2020–2024, η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €955 εκατ., εκ των οποίων τα €211,2 εκατ. αφορούν μόνο το 2024 (στοιχεία μη ελεγμένα).

Το ποσό αυτό επιβαρύνει απευθείας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος κατατάσσεται ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη.

Περιβαλλοντικός και κανονιστικός κίνδυνος

Οι Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί Βασιλικού και Δεκέλειας εξακολουθούν να λειτουργούν με Άδειες Βιομηχανικών Εκπομπών που έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις οριακές τιμές εκπομπών που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αίτημα παρέκκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Κενά σε ελέγχους και εξυπηρέτηση

Η Έκθεση εντοπίζει αδυναμίες σε πολλαπλές λειτουργικές πτυχές:

Λιγότερο από το 45% των απαιτούμενων ελέγχων σε μετρητές διενεργήθηκε σε συγκεκριμένα έτη, γεγονός που καταδεικνύει ανεπαρκή εποπτεία.

Συνολικά 384.702 τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών παρέμειναν αναπάντητες στο Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης Πελατών κατά την περίοδο 2022–2024.

Το 56,1% των διαγωνισμών άνω των €10.000 την περίοδο 2018–2023 πραγματοποιήθηκε με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κίνδυνο περιορισμού του ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής διαδικασιών είσπραξης οφειλών, καθώς και περιστατικό υπαλλήλου που παρακράτησε €29.750 από αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών. Το συγκεκριμένο ποσό τελικά επιστράφηκε.

Υπερωρίες και ωφελήματα

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διαρκή αύξηση των υπερωριών, με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα €6,6 εκατ. το 2022. Παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις υπέρβασης του ετήσιου ορίου υπερωριακής αμοιβής.

Το ευρύτερο ενεργειακό πλαίσιο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες του ενεργειακού τομέα – όπως η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, η απουσία ηλεκτρικής διασύνδεσης, η περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης και η παλαιότητα μονάδων παραγωγής – διατηρούν υψηλό το κόστος ηλεκτρισμού και ενισχύουν τους κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η Έκθεση ολοκληρώνεται με σαφή επισήμανση της ανάγκης λήψης πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων από το κράτος και τη ΡΑΕΚ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση με τη Γραμματεία του Κινήματος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η ανεξάρτητη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια εκλογική συνεργασία.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η κ. Χαραλαμπίδου δεν προτίθεται να ενταχθεί ως μέλος στο Κίνημα, αλλά επιδιώκει ένα σχήμα συνεργασίας που θα κατοχυρώνει τη θεσμική και πολιτική της ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση κατάληξης σε οριστική συμφωνία, η κ. Χαραλαμπίδου αναμένεται να είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΛΜΑ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Καταστατικού του Κινήματος ΑΛΜΑ, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οφείλουν εντός δεκαπέντε ημερών να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ως μέλη. Ωστόσο, πηγή από το εσωτερικό του ΑΛΜΑ ανέφερε στο politis.com ότι η μεταβατική Εκτελεστική Γραμματεία διατηρεί τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ προβλέπεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Κίνημα ΑΛΜΑ έχει ανακοινώσει 30 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη δέκα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Avatar photo

Published

on

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση προσωπικού των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών της μονάδας Fleet Antiterrorism Security Team Company Europe (FASTEUR), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανικού στόλου στην Ευρώπη.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Διοίκηση Καταδρομών, το 964 Τάγμα Στρατονομίας, καθώς και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας Κύπρου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και τακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, καθώς και στην αξιοποίηση αντιοχλαγωγικών μέσων και τεχνικών ελέγχου πλήθους. Παράλληλα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτειακής Συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του New Jersey, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παρακολούθηση επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia