Ο καβγάς για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίστηκε την Τρίτη, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι ο ισχύων νόμος δεν είναι ιδανικός και θα δημιουργήσει ανισότιμα οφέλη για τους πολίτες.

“Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με το κοινό και έχουμε την υποχρέωση να είμαστε διαφανείς σχετικά με τα προβλήματα. Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι ορισμένοι πολίτες δεν θα έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση σε ορισμένους δήμους όπως άλλοι”, δήλωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “το τρέχον σύστημα της μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε δεν είναι ιδανικό, αλλά είναι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα.”

Για παράδειγμα, ορισμένες δημοτικές συγχωνεύσεις αποφασίστηκαν “χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές, οικονομικές και δημογραφικές δεδομένες.

“Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί ορισμένοι δήμοι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και να έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι τόσο βιώσιμοι όσο άλλοι δήμοι.”

“Η ΔΗΚΟ δεν ήταν αναπάντεχα”

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επίσης παρενέβη, λέγοντας ότι η ΔΗΚΟ ήταν η παράταξη που πρότεινε τις περισσότερες τροπολογίες που “άλλαξαν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.”

Ο αρχηγός της ΔΗΚΟ, Νίκος Παπαδόπουλος, κατάφερε να προκαλέσει οργή της υφιστάμενης κυβέρνησης καθώς και δύο πρώην υπουργούς εσωτερικών – τον Πετρίδη και τον Νίκο Νούρη – όταν είπε ότι τα πολιτικά κόμματα μπορεί να έχουν “παρασυρθεί” από την προηγούμενη κυβέρνηση.

“Μας υποσχέθηκαν σημαντικές εξοικονομήσεις” με τη μεταρρύθμιση, έγραψε στο Χ, αλλά οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Ιωάννου ότι πολλές τοπικές αρχές δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες “θέτουν ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα”, είπε ο Παπαδόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πετρίδης είπε ότι “του εξήγαμε τα πάντα στο γραφείο του και δημοσίως επίσης.” Επομένως, οι υποδείξεις ότι ο Παπαδόπουλος δεν γνώριζε τα γεγονότα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

“Η πλειοψηφία των τροπολογιών που άλλαξαν τη μεταρρύθμιση και το κόστος προέκυψαν από τη ΔΗΚΟ.”

“Καλύτερο από τίποτα”

Ο Πετρίδης είπε επίσης ότι παρόλο που δεν είναι τέλειο, το νέο σύστημα είναι ακόμα καλύτερο από το υπάρχον.

“Προς το παρόν έχουμε 380 τοπικές αρχές. Αυτό θα πέσει στις 52”, είπε ο Πετρίδης.

Ο Ιωάννου παρ’ όλα αυτά επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Είπε ότι έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού “για να συζητήσουμε τα προβλήματα. Το Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να το κάνει.”

Ωστόσο, ο Ιωάννου υπογράμμισε ότι είναι οι τοπικές αρχές και οι δήμαρχοι που πρέπει να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση. “Δεν είναι το υπουργείο Εσωτερικών.”

Τόνισε, ωστόσο, ότι “τελικά, αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει με το λιγότερο πολλά προβλήματα.”

Αναζητώντας να στείλει ένα μήνυμα κάποιας αισιοδοξίας, ο Ιωάννου είπε ότι ήταν ο επικεφαλής της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που συνέβη ποτέ: του ΓεΣΥ.

“Τρεις μήνες πριν αρχίσει ο ΓεΣΥ, δεν είχαμε ούτε έναν παιδίατρο στο ΓεΣΥ. Είχαμε προβλήματα, τα βελτιώνουμε.”

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επίσης έδειξε την υποστήριξή του προς τον Ιωάννου το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι δήμοι δεν θα είναι βιώσιμοι.

“Χρειαζόμαστε πραγματικά τόσους πολλούς αντιδημάρχους; Χρειαζόμαστε;,” ρώτησε, “Το Κοινοβούλιο ψήφισε γι’ αυτό.”

Πηγή: Cyprusmail

Δημήτρης Νικολάου