Connect with us

IBNA

Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο: Ανακοίνωση της Ελλάδας προκαλεί αντιδράσεις από την Τουρκία

Avatar photo

Published

on

Με μια πρωτοβουλία μείζονος σημασίας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου 2025 τη σύσταση δύο νέων Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων, στο Ιόνιο Πέλαγος και στο Νότιο Αιγαίο (Νότιες Κυκλάδες). Η εξέλιξη αυτή, αν και χαιρετίστηκε ως σημαντική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Άγκυρας, η οποία μιλά για μονομερείς ενέργειες που «ταράζουν τα νερά του Αιγαίου» και θέτουν ζητήματα κυριαρχίας.

Κατά την παρουσίαση των σχεδίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τολμηρή κίνηση περιβαλλοντικής πολιτικής, υπερβαίνοντας τις προγενέστερες δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Διάσκεψης «Our Ocean» και των διεθνών συνθηκών για την προστασία των θαλασσών. Συνολικά, η έκταση των δύο θαλάσσιων πάρκων αγγίζει τα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 25% σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του 2024.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες περιλαμβάνει 18 περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική σημασία, λόγω της πολυνησιακής του φύσης και της έντονης τουριστικής πίεσης. Αντίστοιχα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου, με συνολική έκταση περίπου 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στοχεύει στην προστασία κρίσιμων θαλάσσιων οικοτόπων, μεταξύ αυτών και της «θαλάσσιας τάφρου του Ιονίου», η οποία φιλοξενεί απειλούμενα είδη, όπως φάλαινες και δελφίνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στους νέους προστατευόμενους θαλάσσιους χώρους θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα: απαγόρευση αλιείας με μηχανότρατες, περιορισμοί σε δραστηριότητες που προκαλούν ηχητική ρύπανση ή υποβαθμίζουν το περιβάλλον, καθώς και εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης (drones, ραντάρ και δορυφορική επιτήρηση), υπό τον συντονισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο.

Η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα οικολογικής διαχείρισης. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως υπεύθυνου θεματοφύλακα της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του βιώσιμου τουριστικού μοντέλου και την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας στους τομείς της κλιματικής δράσης και της περιβαλλοντικής διπλωματίας.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επανέφερε την πάγια θέση της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι «η ανακήρυξη Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο δεν δημιουργεί κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς σχετίζεται με ζητήματα κυριαρχίας που συνδέονται με γεωγραφικούς σχηματισμούς οι οποίοι, κατά την τουρκική πλευρά, δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες».

Η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα για μονομερείς ενέργειες εντός ημίκλειστης θάλασσας και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη δική της σειρά περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στους θαλάσσιους χώρους που τελούν υπό τουρκικό έλεγχο. Η τουρκική διπλωματία αναφέρθηκε, επίσης, στη Διακήρυξη των Αθηνών (Δεκέμβριος 2023), επισημαίνοντας ότι πρωτοβουλίες αυτού του τύπου θα πρέπει να κινούνται στο πνεύμα της καλής γειτονίας και όχι να προκαλούν εντάσεις.

Κατά την άποψη διεθνολόγων, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εμπεριέχει σαφή γεωπολιτική διάσταση. Μέσω της οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας προστασίας, η Αθήνα επιχειρεί όχι μόνο να προωθήσει περιβαλλοντικές πολιτικές, αλλά και να ασκήσει ήπια, έμμεση «χαρτογράφηση επιρροής» στο Αιγαίο. Η στρατηγική αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας σε συζητήσεις που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Αυτή ακριβώς η παράμετρος εξηγεί και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας: για την Άγκυρα, κάθε ελληνική πρωτοβουλία που μπορεί να εκληφθεί ως τετελεσμένο στην περιοχή —έστω και με περιβαλλοντικό μανδύα— γεννά ανησυχίες περί de facto επέκτασης αρμοδιοτήτων ή εθνικών δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαβεβαιώνουν ότι η εν λόγω δράση αφορά αποκλειστικά την εκπλήρωση διεθνών περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και δεν σχετίζεται με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Το περιστατικό αναδεικνύει την εύθραυστη φύση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ακόμη και σε πεδία που θεωρητικά προσφέρονται για συνεργασία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Οι εξαγγελίες της Τουρκίας για ανάλογες πρωτοβουλίες στους δικούς της θαλάσσιους χώρους ενδέχεται να εντείνουν περαιτέρω τη δημόσια αντιπαράθεση και να αυξήσουν τις περιφερειακές εντάσεις.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο της. Υποστηρίζει ότι τα επόμενα βήματα θα εφαρμοστούν σταδιακά, στη βάση επιστημονικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, ενώ επιβεβαιώνει τη βούληση για συνέχιση του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών και τοπικών φορέων.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος επιστρέφει στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων, ακόμη και οι πλέον «πράσινες» πολιτικές φαίνεται να μην μένουν ανεπηρέαστες από το ευρύτερο, εύθραυστο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Παρά ταύτα, διπλωματικές πηγές και αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή εξαγγελία αποτελεί, εν μέρει, και μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες διπλωματικές αποτυχίες της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading

IBNA

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας–Σαουδικής Αραβίας με έμφαση σε οικονομία και ενέργεια

Avatar photo

Published

on

Ο Recep Tayyip Erdoğan πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, όπου στο Ριάντ έγινε δεκτός με επίσημη τελετή από τον διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό της χώρας, Mohammed bin Salman. Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Παλάτι Γιαμάμα επιβεβαίωσε τη σαφή πρόθεση αμφότερων να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην οικονομία, την ενέργεια, την άμυνα και τη διαχείριση των περιφερειακών κρίσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην έκδοση κοινής διακήρυξης 31 σημείων, στην οποία επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του Recep Tayyip Erdoğan εδράζεται στους ιστορικούς δεσμούς, στις αδελφικές σχέσεις των δύο λαών και σε μια κοινή αντίληψη περί περιφερειακής ευθύνης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη βαρύτητα της οικονομικής συνεργασίας και στην ανάγκη αξιοποίησης των επενδυτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν τόσο το όραμα «Σαουδική Αραβία 2030» όσο και το «Όραμα του Τουρκικού Αιώνα».

Στον πυρήνα των συζητήσεων βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, με έμφαση στην ανάπτυξη της μη πετρελαϊκής εμπορικής δραστηριότητας, καθώς και η προώθηση κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μέσω του Τουρκο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σημασία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ενώ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ασφάλισης, της ακίνητης περιουσίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των τουρκικών εταιρειών στους κλάδους των κατασκευών, της μηχανικής και της βιομηχανικής παραγωγής, με τη σαουδαραβική πλευρά να εκφράζει ικανοποίηση για τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Οράματος Σαουδική Αραβία 2030». Στο ίδιο πλαίσιο, το Τουρκο-Σαουδαραβικό επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ ανέδειξε νέες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, των βιοεπιστημών και της υγείας.

Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε πετρέλαιο, πετροχημικά και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στη σταθερότητα των διεθνών αγορών. Παράλληλα, καταγράφηκε κοινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποθήκευσης και υδρογόνου, καθώς και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.

Η κοινή διακήρυξη περιλαμβάνει, τέλος, εκτενή αναφορά στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ και στη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και στη στήριξη της Τουρκίας για τη φιλοξενία της COP31 στην Αττάλεια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης πολιτικών κυκλικής οικονομίας άνθρακα και στην υλοποίηση κοινών δράσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών.

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading

IBNA

Τηλεφωνική διπλωματία της Ουάσινγκτον με Άγκυρα και Δαμασκό: Στο επίκεντρο Συρία, Γάζα και περιφερειακή σταθερότητα

Avatar photo

Published

on

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σύρος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένες διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης τρομοκρατικών οργανώσεων, κάνοντας ειδική μνεία στο Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, επισήμανε ότι η «νέα Συρία» επιδιώκει συνεργασία με όλους τους διεθνείς δρώντες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία του διαλόγου ως θεμελιώδους εργαλείου για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, με τον Ahmed Sharaa να τονίζει ότι η ενεργή διπλωματία συνιστά τη μοναδική οδό για την υπέρβαση των χρόνιων κρίσεων της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Donald Trump εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των πολιτικών που αφορούν τη Συρία και τη Μέση Ανατολή ευρύτερα, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη των Ηνωμένες Πολιτείες στις προσδοκίες του συριακού λαού για τη δημιουργία ενός ενωμένου και ισχυρού κράτους. Χαιρέτισε, επίσης, την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των κουρδικών δυνάμεων, καθώς και τις συμφωνίες που αφορούν την ενσωμάτωση ένοπλων σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένων των Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στους επίσημους κρατικούς θεσμούς.

Στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Trump–Sharaa περιλήφθηκαν και οικονομικά ζητήματα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και της διαμόρφωσης ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για το κεφάλαιο. Όπως υπογράμμισε, η οικονομική σταθερότητα της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα για τη συνολική σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

Οι διαδοχικές αυτές τηλεφωνικές επαφές καταδεικνύουν την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των διπλωματικών ισορροπιών στην περιοχή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν ενεργό ρόλο τόσο στις σχέσεις με την Τουρκία όσο και στη συριακή μετάβαση. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία η περιφερειακή σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανθρωπιστική διάσταση εξακολουθούν να αποτελούν αλληλένδετες και κρίσιμες προκλήσεις.

ΠΗΓΗ: IBNA

Continue Reading

IBNA

Η ρωσική SVR κατά Βαρθολομαίου: Εκκλησία, γεωπολιτική και το νέο μέτωπο της «ήπιας ισχύος»

Avatar photo

Published

on

Η δημόσια και ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση της SVR (Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας) εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου συνιστά γεγονός με σαφές πολιτικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα, που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας απλής εκκλησιαστικής αντιπαράθεσης. Το ρωσικό κείμενο, με σκληρό λεξιλόγιο και οξείς χαρακτηρισμούς, κατηγορεί τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για «σχισματική δραστηριότητα» στον ορθόδοξο κόσμο, αποδίδοντάς του σχέδιο εκδίωξης της ρωσικής Ορθοδοξίας από την Ουκρανία, τις βαλτικές χώρες και ευρύτερα την Ανατολική Ευρώπη. Το γεγονός ότι η επίθεση προέρχεται όχι από εκκλησιαστικό όργανο αλλά από κρατική υπηρεσία πληροφοριών προσδίδει στη σύγκρουση χαρακτηριστικά κρατικής στρατηγικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SVR, ο Βαρθολομαίος φέρεται πλέον να στρέφει το ενδιαφέρον του προς τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, επιχειρώντας –όπως υποστηρίζει η Μόσχα– να αποσπάσει τις εκεί ορθόδοξες δομές από το Πατριαρχείο Μόσχας και να δημιουργήσει εκκλησίες «πλήρως ελεγχόμενες από το Φανάρι». Η ρωσική πλευρά συνδέει τη στρατηγική αυτή με στήριξη δυτικών παραγόντων, κάνοντας λόγο ακόμη και για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και για αξιοποίηση εθνικιστικών ή ακραίων πολιτικών ρευμάτων στις χώρες της Βαλτικής. Πρόκειται για αφήγημα που εντάσσει την εκκλησιαστική διαμάχη στο γενικότερο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Ρωσίας–Δύσης.

Η χρονική συγκυρία της επίθεσης δεν θεωρείται τυχαία. Η Ρωσία βρίσκεται σε παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, με αυξανόμενες στρατιωτικές και οικονομικές πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της μέσω εργαλείων ήπιας ισχύος, όπως η θρησκεία και η πολιτισμική ταυτότητα. Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποτέλεσε για τη Μόσχα σοβαρό πλήγμα στο δόγμα του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου», δηλαδή της αντίληψης περί ενιαίου ρωσικού πνευματικού και ιστορικού χώρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η SVR επεκτείνει την κριτική της και προς τα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι ο Βαρθολομαίος σχεδιάζει να πλήξει την «ιδιαίτερα ανυπότακτη» Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω πρόθεσης αναγνώρισης αυτοκεφαλίας στη μη αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. Η αναφορά αυτή αγγίζει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πεδίο, καθώς η Σερβία αποτελεί διαχρονικό σύμμαχο της Ρωσίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο, και κάθε παρέμβαση στο εκκλησιαστικό καθεστώς της περιοχής αποκτά άμεσο γεωπολιτικό βάρος.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση στο ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Ωστόσο, εκκλησιαστικές και διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το Φανάρι κινείται βάσει του κανονικού του δικαίου και του ιστορικού του ρόλου ως κέντρου συντονισμού της Ορθοδοξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας παρουσιάζεται ως εκκλησιαστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα και όχι ως πολιτική πράξη. Η ρωσική προσέγγιση, αντίθετα, τη θεωρεί άμεση παρέμβαση στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Η σκληρότητα της γλώσσας της SVR, με χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε θρησκευτική δαιμονοποίηση, δείχνει ότι η αντιπαράθεση έχει περάσει σε επίπεδο ανοιχτής σύγκρουσης νομιμοποίησης. Η Ρωσία επιχειρεί να παρουσιάσει τον Βαρθολομαίο ως όργανο δυτικών σχεδιασμών, με στόχο την αποδυνάμωση του κύρους του σε ορθόδοξες κοινωνίες που βρίσκονται σε γεωπολιτικό μεταίχμιο. Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα προς κυβερνήσεις και εκκλησίες ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση από το Πατριαρχείο Μόσχας θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια.

Για την Ευρώπη, αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα ακόμη επίπεδο αστάθειας. Η σύγκρουση δεν αφορά μόνο θεολογικά ή διοικητικά ζητήματα, αλλά αγγίζει θέματα εθνικής ταυτότητας, μειονοτήτων και ασφάλειας, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής και στα Βαλκάνια. Σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εκκλησιαστική αντιπαράθεση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής έντασης, διευρύνοντας τα ρήγματα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επίθεση της SVR κατά του Βαρθολομαίου σηματοδοτεί τη μεταφορά της γεωπολιτικής σύγκρουσης και στο πεδίο της θρησκείας. Η Ορθοδοξία, από χώρος πνευματικότητας, μετατρέπεται σε πεδίο ανταγωνισμού ισχύος. Το αν η σύγκρουση αυτή θα περιοριστεί στη ρητορική ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω ρήξεις στον ορθόδοξο κόσμο, θα εξαρτηθεί τόσο από τις κινήσεις του Φαναρίου όσο και από τη συνολική πορεία της αντιπαράθεσης Ρωσίας–Δύσης τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: IBNA 
Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia