ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέο σχέδιο για την «Αφροδίτη», δύσκολη η συνέχεια
Την περασμένη Κυριακή οι εταίροι (σ.σ. NewMed Energy, Chevron και Shell) του «Αφροδίτη» επί του τεμαχίου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανήλθαν με επικαιροποιημένη πρόταση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος -εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με το τελεσίγραφο, που ουσιαστικά επέδωσε η Λευκωσία στη Chevron στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα για να μην ανακληθεί η άδεια του κοιτάσματος. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2023 η Chevron έχασε την διορία για το λανσάρισμα της προκαταρκτικής ανάπτυξης του κοιτάσματος (FEED) κι έκτοτε τα δύο μέρη βρέθηκαν σε μια σειρά διαπραγματεύσεων τύπου «μπρος-πίσω» με την αφετηριακή θέση της Λευκωσίας να ξεκινά από την πρόταση της Noble Energy, το 2019, για ανάπτυξη του κοιτάσματος από την οποία διαφοροποιήθηκε αισθητά η Chevron όταν την εξαγόρασε.
Η νέα πρόταση
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της New Med Energy, «η παραγωγή και επεξεργασία του φυσικού αερίου από το κοίτασμα θα πραγματοποιηθεί μέσω της κατασκευής μιας ανεξάρτητης πλωτής μονάδας παραγωγής (FPU), η οποία θα τοποθετηθεί πάνω από το κοίτασμα “Αφροδίτη” με εκτιμώμενη μέγιστη παραγωγική ικανότητα περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια, ανά ημέρα, αρχικά, μέσω τεσσάρων γεωτρήσεων παραγωγής (σ.σ. «πηγάδια»)». Στην ανακοίνωση προστίθεται πως το φυσικό αέριο θα εξαχθεί μέσω αγωγού στο αιγυπτιακό σύστημα μεταφοράς (σ.σ. Delta Deep Marine της Shell) και συμπεριλαμβανομένου του FEED το κόστος θα ανέλθει σε 4 δις δολάρια.
Τι καινούργιο φέρνει
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» το επικαιροποιημένο πλάνο της Chevron κινείται κάπου ανάμεσα μεταξύ των προτάσεων της αμερικανικής εταιρείας του περασμένου Μαΐου (σ.σ. του 2023) και του Μαρτίου του 2024. Η πάγια θέση της ΚΔ για πλωτή μονάδα παραγωγής πάνω στο κοίτασμα ικανοποιείται ωστόσο τόσο το κόστος παρουσιάζεται πολύ μεγαλύτερο όσο και η επικοινωνία της New Med δείχνει να εστιάζει αμιγώς στο αφήγημα της «ικανοποίησης των ανησυχιών της Λευκωσίας» παρά στην συμφέρουσα -από οικονομική σκοπιά και σκοπιά βιωσιμότητας του κοιτάσματος 3.9 tcf- αξιοποίηση της «Αφροδίτης» σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του 2019 -που αποδέχεται η ΚΔ. Η δεύτερη ανάγνωση της πρότασης, επίσης, δείχνει πως η Chevron προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιδιαιτησίας χτίζοντας, στο νομικό της οπλοστάσιο, ένα επιχείρημα που θα βασίζεται στο ότι ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά.
Η μεγάλη εικόνα
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως το επικαροποιημένο πλάνο που κατέθεσε η κοινοπραξία δεν σώζει την «Αφροδίτη» και μπορεί, επί της αρχής, να απορριφθεί ξανά βάζοντας όχι μόνο το κοίτασμα σε αχαρτογράφητα νερά ως προς την προοπτική παραγωγής φυσικού αερίου αλλά και την Λευκωσία με την Chevron να καταλήγουν -στην βάση της προειδοποίησης της πρώτης- στα δικαστήρια για την ανάκληση της άδειας του κοιτάσματος. Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει σειρά εξελίξεων για το θέμα με τα κυρίαρχα σενάρια να παραμένουν:
- Tην επαναδιαπραγμάτευση των δύο πλευρών στη βάση του επικαιροποιημένου πλάνου -δεδομένου ότι η αποδοχή της πρότασης της Chevron από την Λευκωσία μπορεί να παραδώσει τον σχεδιασμό προκαταρκτικής ανάπτυξης (FEED) αλλά να χρήζουν επανατοποθετήσεων η τελική επενδυτική απόφαση (FID/Final Investment Decision)
- Μια αναπόφευκτη πορεία αφαίρεσης της άδειας της Chevron εκ μέρους της ΚΔ που θα οδηγήσει τα πράγματα σε διεθνή επιδιαιτησία και
- Την στάθμιση των όποιων αποφάσεων μεταξύ του πολιτικού και του οικονομικού συγκειμένου, εξέλιξη για την οποία θα πρέπει να δούμε και αν θα υπάρξουν σχετικές συναντήσεις (αξιωματούχοι υπ. Ενέργειας ΗΠΑ, στελέχη της Chevron) στο περιθώριο της Νέας Υόρκης δεδομένου και του γεωπολιτικού αποτυπώματος του αμερικανικού κολοσσού της Chevron
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ
Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record4 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

