Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγική Αυτονόμια για την Ε.Ε. και Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

«Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. εξαρτάται από τρίτες χώρες για την άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, κάτι που καθιστά αδύνατη την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας. Τόνισε ότι η στρατηγική αυτονομία είναι κοινός στόχος όλων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

Αν και η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και της διαφοροποιημένης προσέγγισης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος παραμένει η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Η ενίσχυση αυτή, σημείωσε, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με αναφορά στην Κύπρο και τις υποσχόμενες εταιρείες που ήδη προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους Κύπριους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση επενδύει στη δημιουργία του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και στην υποχρέωση συμμετοχής των κυπριακών εταιρειών σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που καθιστά την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κρίσιμη. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε τέτοιες συνεργασίες υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σεβαστές οι τέσσερις βασικές αρχές της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε οργανισμού, τη διασφάλιση της μη ύπαρξης αποκλεισμών και την πλήρη διαφάνεια.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, και υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέληξε αναφέροντας ότι η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη Ρωσία, καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει απειλές και από άλλες περιοχές. Μέσω της παρέμβασης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καταφέρθηκε να συμπεριληφθεί αναφορά στο τελικό κείμενο, επισημαίνοντας ότι οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη Ρωσία. Σημείωσε ότι υπήρξε υποστήριξη από αρκετά κράτη-μέλη για να δοθεί έμφαση σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ενιαίος Ελληνισμός, Προϋπόθεση Απελευθέρωσης» – Εκδήλωση Κινήματος «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025»

Avatar photo

Published

on

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026, στη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας, η δημόσια εκδήλωση του Κίνημα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025 με γενικό τίτλο «Ενιαίος Ελληνισμός, Προϋπόθεση Απελευθέρωσης».

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο του διαλόγου και καθοδήγησε τις παρεμβάσεις των ομιλητών, δίνοντας έμφαση στη γεωπολιτική, θεσμική και στρατηγική διάσταση του Κυπριακού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, ο οποίος ανέλυσε το όραμα της απελευθέρωσης στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επισημαίνοντας τις διεθνείς ανακατατάξεις και τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Στέφανος Καραβίδας, Επισμηναγού ε.α. και διεθνολόγου, με θέμα τη γεωπολιτική σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ και το Δόγμα Απελευθέρωσης της Κύπρου, εστιάζοντας στον ρόλο της αποτρεπτικής ισχύος και των περιφερειακών συμμαχιών.

Τη συζήτηση ολοκλήρωσε ο Πάνος Ιωαννίδης, νομικός και πρόεδρος του Κινήματος, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση ότι η θεσμική και πολιτική σύγκλιση του ελληνισμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση, θέτοντας το ζήτημα σε πολιτικό και νομικό πλαίσιο.

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Πανίκος Λεωνίδου | Τρίτη 20/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Καλεσμένος στο νέο επεισόδιο του Vouli Report είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε μια συνέντευξη με ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις ενόψει της νέας του προσπάθειας για επανεκλογή στη Βουλή.
Συζητάμε:
• 🏛️ Το έργο του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τις παρεμβάσεις του και τα νομοσχέδια που προώθησε και πέρασαν κατά την πολιτική του διαδρομή.
• 🏛️ Τον διαχρονικό ρόλο του ΔΗΚΟ στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό, από τον ιδρυτή του κόμματος Σπύρο Κυπριανού μέχρι και τη σήμερα
• 🤝 Τις σχέσεις του ΔΗΚΟ με τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, καθώς και τις πολιτικές μετακινήσεις και «μεταγραφές» βουλευτών.
• 🎥 Τη δική του τοποθέτηση για το επίμαχο βίντεο και το πολιτικό σκάνδαλο που απασχόλησε την επικαιρότητα.
• ⚖️ Τον ρόλο του ΔΗΚΟ στη Βουλή, τις πολιτικές συνεργασίες και τη σχέση του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
• ⛪ Τη σχέση του με την Εκκλησία και τον ρόλο του στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Τρίτη 20/01 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ «σίγουρα θα μείνει στην ιστορία» αν καταλάβει τη Γροιλανδία

Avatar photo

Published

on

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει πρόσκληση να συμμετάσχει στο Συμβούλιο της Ειρήνης για τη Γάζα, μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στην επίβλεψη της διακυβέρνησης και της ανοικοδόμησης της μεταπολεμικής Γάζας.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε πρόσκληση μέσω διπλωματικών διαύλων για να συμμετάσχει στη σύνθεση του Συμβουλίου της Ειρήνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία «επιθυμεί να αποσαφηνίσει όλες τις αποχρώσεις» της πρότασης, σημειώνοντας πως το Κρεμλίνο εξετάζει την πρόσκληση και «ελπίζει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες από την αμερικανική πλευρά».

Η συγκρότηση του Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Τραμπ, αποτελεί κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδίου για την αποστρατιωτικοποίηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας, το οποίο υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Το συμβούλιο, που ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο και πιο έγκριτο που έχει συγκροτηθεί ποτέ», αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Προσκλήσεις έχουν επίσης απευθυνθεί στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων ή των γραφείων τους.

Ο Τραμπ «σίγουρα θα μείνει στην ιστορία» αν καταλάβει τη Γροιλανδία

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με ειδικούς που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία εάν θέσει τη Γροιλανδία υπό αμερικανικό έλεγχο.

«Ίσως εδώ μπορεί να παραμεριστεί το ερώτημα του αν αυτό είναι καλό ή κακό, ή αν συνάδει ή όχι με τις παραμέτρους του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Υπάρχουν διεθνείς ειδικοί που πιστεύουν ότι, επιλύοντας το ζήτημα της ενσωμάτωσης της Γροιλανδίας, ο Τραμπ σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Και όχι μόνο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν προβαίνει σε αξιολογική κρίση για το αν μια τέτοια κίνηση θα ήταν θετική ή αρνητική, τονίζοντας πως απλώς μεταφέρει μια εκτίμηση.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Γροιλανδία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές «ανησυχητικές πληροφορίες» και υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν θα σχολιάσει φερόμενα ρωσικά σχέδια για το αρκτικό νησί.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός ότι η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει πως η Ρωσία και η Κίνα συνιστούν απειλή για τη Γροιλανδία.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia