Στον παρεμβατικό ρόλο που μπορούν να παίξουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στηρίζεται η Λευκωσία προκειμένου να αποδώσουν οι δικές της χειρονομίες προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι οποίες στοχεύουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, επιστρέφει Λευκωσία και την Κυριακή αναχωρεί για Ουάσιγκτον σε ένα ταξίδι που έρχεται σε μια κομβική στιγμή για το Κυπριακό. 

Κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες —με Ζοζέπ Μπορέλ και Όλιβερ Βαρχέι— ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις χειρονομίες που έγιναν και θα γίνουν από ελληνοκυπριακής πλευράς στοχεύοντας στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως το είχε ζητήσει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ι. Κασουλίδης τόνισε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ όσο και προς τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο πως η Λευκωσία αναμένει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει να φτάσει η νέα προσπάθεια που ανέλαβε, με προώθηση ΜΟΕ, σ’ ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά τα ΜΟΕ είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κλίματος για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να επιτύχουν αυτό που ζήτησε ο ΓΓ, δηλαδή να μιλούν την ίδια γλώσσα.

Η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Ι. Κασουλίδης στην Ουάσιγκτον εκτιμάται από κυπριακής πλευράς ότι έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να θέσει τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και ενώπιον της αμερικανικής κυβέρνησης. Για τη Λευκωσία ο παράγοντας ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα καθοριστικός, προκειμένου να πιεστεί η τουρκική πλευρά να προβεί σε ανάλογες χειρονομίες με ζητούμενο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη συνομιλιών. Ενισχυτικό των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης αποτελεί και το γεγονός ότι σε κάποια θέματα, όπως είναι η περίπτωση του αγωγού EastMed, ο Ι. Κασουλίδης έδειξε, με δημόσιες τοποθετήσεις του τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΞ, να κινείται στην ίδια ευθεία με την προσέγγιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρόσκληση για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την αλλαγή στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, όπως κάποιοι κύκλοι στη Λευκωσία επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες, και παρά τις δηλώσεις Ι. Κασουλίδη ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της εξωτερικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης. Όπως είχε γράψει και ο “Φ” τις προηγούμενες ημέρες οι διεργασίες για την επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό και οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε επαφή και συντονίζονταν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυπριακή και αμερικανική πλευρά τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν καταλήξει και στις ημερομηνίες που ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα επισκεπτόταν την Ουάσιγκτον και θα είχε συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν. Αρχικά, οι δύο πλευρές συζητούσαν για τον Ιανουάριο και τελικά προτάθηκαν 1-2 Φεβρουαρίου, συμφωνήθηκε και στάλθηκε η πρόσκληση. Μια πρόσκληση την οποία παρέλαβε ο Ν. Χριστοδουλίδης και την παρέδωσε στον Ι. Κασουλίδη.

Επικοινωνία με Σούκρι 

Τα επόμενα βήματα στη στρατηγική διμερή ατζέντα και η στενή συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και του Αιγύπτιου ομόλογού του, Σάμεχ Σούκρι, την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο αναφέρει στην αγγλική γλώσσα ότι διεξήχθη «πολύ θερμή συζήτηση» μεταξύ του κ. Κασουλίδη και του κ. Σούκρι. «Συζήτησαν τα επόμενα βήματα στη στρατηγική διμερή ατζέντα και τη στενή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου σε περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης και της τριμερούς πλατφόρμας με την Ελλάδα», προστίθεται.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΓΙΑ EASTMED 

Με κοινή επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν οι ομογενείς βουλευτές στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης προς τον αγωγό EastMed. Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για μια κίνηση που υπονομεύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει αναδείξει τον αγωγό σε ένα έργο «καίριας σημασίας».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «υπονομεύοντας το έργο, η (αμερικανική) κυβέρνηση υπονομεύει τρεις από τους ισχυρότερους συμμάχους μας στην περιοχή: το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τις ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ευημερία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία υποκινείται από πολλές πολιτικές, γεωγραφικές και οικονομικές δυνάμεις. Μια σημαντική αιτία της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας είναι η έλλειψη φυσικού αερίου. Παρά την ώθηση πολλών δεκαετιών της Ευρώπης προς την πράσινη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει ειρωνικά οδηγήσει στην αυξημένη χρήση άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης. Καθώς το φυσικό αέριο είναι μια πιο καθαρή ενεργειακή επιλογή σε σύγκριση με τον άνθρακα, είναι μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και έχει ανακηρύξει τον αγωγό EastMed “καίριας σημασίας έργο”».

Ο βουλευτής από τη Φλόριντα, Γκας Μπιλιράκης, χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα του αγωγού EastMed απαράδεκτες και υποκριτικές, καθώς όπως υπενθύμισε η αμερικανική κυβέρνηση έχει σιωπηλά αποδεχθεί τον αγωγό Nord Stream της Ρωσίας. Μάλιστα στο σημείο αυτό επισήμανε ότι ο εν λόγω αγωγός θα εμβαθύνει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η ομογενής βουλευτής από την Νέα Υόρκη, Νικόλ Μαλλιωτάκης, μίλησε για αποτυχημένη ενεργειακή και εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Όπως επισήμανε, «αυτός ο πρόεδρος κοιμάται πάνω στο τιμόνι (της χώρας) και η λήψη των αποφάσεων που λαμβάνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

ΠΗΓΗ : philenews
Vouli TV