Κι επίσημα κατήλθαν από σήμερα στην κούρσα της διεκδίκησης της θέσης αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Σωτήρης Σαμψών. Οι τρεις υπέβαλαν νωρίτερα την υποψηφιότητά τους στην εφορευτική επιτροπή, ενόψει της 8ης εκλογικής συνέλευσης του κόμματος.

Πρώτος προσήλθε στην Πινδάρου, ο βουλευτής Λεμεσού του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αργυρώ Ροτσίδου. Ο κ. Δίπλαρος μετά το πέρας της κατάθεσης της υποψηφιότητάς του, δήλωσε: «Σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός γι’ ακόμη μια φορά αναδεικνύει τη δημοκρατία σε πράξη. Ενωμένοι προχωρούμε μπροστά, μαζί με την Πρόεδρό μας Αννίτα Δημητρίου και την υπόλοιπη ηγεσία. Συλλογικά με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα θα εργαστούμε σκληρά για την παράταξη, για το τόπο μας. Με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία των πολιτών, με συνέπεια σε λόγια και πράξεις. Καταθέτω σήμερα την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου έχοντας πλήρη επίγνωση των καθηκόντων που αν τα μέλη, οι φίλοι και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού με τιμήσουν με την ψήφο τους στις 6 Μαΐου. Καλή επιτυχία σε όλους τους συναγωνιστές, καλή επιτυχία στο Δημοκρατικό Συναγερμό, στη μεγάλη μας οικογένεια»

Στη συνέχεια, την υποψηφιότητά του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, υπέβαλε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους.  Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του ο κ. Σοφοκλέους δήλωσε: «Υπέβαλα σήμερα την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης, και την απόλυτη πεποίθηση ότι μπορώ να ανταποκριθώ στα υψηλά καθήκοντα του 2 ου τη τάξη της μεγάλης μας παράταξης. Ο ΔΗΣΥ, με την εκλογή στην ηγεσία της Αννίτας Δημητρίου, έχει μπει σε μια νέα εποχή, ριζικά ανανεωμένος. Σήμερα ο κάθε Κύπριος πολίτης, ακόμη περισσότερο η βάση του κόμματος μας, αναμένουν από εμάς, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τον Δημοκρατικό Συναγερμό ως τη σύγχρονη, φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη του τόπου.

Η δική μου φιλοδοξία, είναι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις σε ένα μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό Συναγερμό. Θέλουμε ένα Συναγερμό αυθεντικό, για να έχουμε ξανά προμετωπίδα τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτό είναι το νήμα που μας ενώνει: Η ξεροκέφαλη επιθυμία μας τη λύση του Κυπριακού. Η αποστολή μας να διαφυλάξουμε την Ελληνική εθνική μας ταυτότητα. Η συνεχής αγωνία μας για μια ελεύθερη και ισχυρή οικονομία. Μια Κύπρος εξωστρεφής, που εξασφαλίζει την ευημερία στο σύνολο των ανθρώπων της. Η βαθιά δημοκρατική μας πεποίθηση.

Η πίστη στην συλλογική, αλλά και την ατομική ελευθερία. H υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του κάθε ατόμου. Αυτές είναι οι αυθεντικές Συναγερμικές μας αξίες. Αυτές είναι οι παρακαταθήκες του ιστορικού μας ηγέτη, του Γλαύκου Κληρίδη, που έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε.

Θέλουμε ένα Συναγερμό σοβαρό και υπεύθυνο. Ένα κόμμα που με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις πολιτικές του, οδηγεί συνεχώς την Κύπρο σε νέους και καλύτερους δρόμους. Γιατί η παράταξή μας είναι καταδικασμένη να ηγείται και όχι να άγεται. Έχω την πίστη ότι η δική μου παρουσία, μπορεί να ενισχύσει το πολιτικό βάθος που θέλουμε να έχουμε:

– στη δημόσια συζήτηση,

– στη λήψη αποφάσεων στα κορυφαία ζητήματα, το Κυπριακό, την οικονομία,

– στην ευρωπαϊκή και διεθνή μας παρουσία,

– στο εθνικό συμβούλιο του τόπου μας.

Την επόμενη, ιδιαίτερη πενταετία, πρέπει να είμαστε η υπεύθυνη αντιπολίτευση της Κύπρου. Οι εγγυητές της σταθερότητας της χώρας. Να στηρίξουμε με σθένος κάθε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι το καθήκον μας απέναντι στον τόπο και τους πολίτες. Αλλά και να αντισταθούμε αποφασιστικά ό,τι παίρνει την Κύπρο πίσω. Ακόμη και στην αδράνεια. Θέλουμε όμως και ένα Συναγερμό μεγάλο.

Να κτίσουμε, στα θεμέλια του λαμπρού μας παρελθόντος, ένα ακόμη λαμπρότερο μέλλον. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα μεγαλώσει και πάλι, μόνο αν έχει ως αποκλειστικό θεμέλιο το νήμα των αξιών μας.

Όταν καταφέρουμε να συνομιλούμε διαρκώς και οργανωμένα με τη βάση μας.

Κανείς Συναγερμικός να μην νιώσει ξανά ότι η γνώμη, ή η προσφορά του, δεν λαμβάνονται υπόψη. Ή ότι δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος στο πολιτικό του σπίτι.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να στραφούμε και στην ευρύτερη κοινωνία. Έτσι είναι που θα διευρυνθούμε. Έτσι είναι που ο ΔΗΣΥ θα ξεκινά κάθε εκλογές με στόχο να υπερβεί σε ποσοστά το 1/3 των ψηφοφόρων. Και ιδιαίτερα στους νέους μας. Γιατί, χωρίς τη ζωντάνια των νέων, ο Συναγερμός δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Θέλω να απευθυνθώ στις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές μου. Ανήκω σε μια γενιά που έχει το προνόμιο να έχει ζήσει τα ορόσημα του παρελθόντος μας.

Και που ταυτόχρονα, μπορεί να συνδέσει το σήμερα με το αύριο. Είχα το μεγάλο προνόμιο να συνεργαστώ με όλους τους μεγάλους ηγέτες της παράταξής μας. Με τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιωάννη Κασουλίδη, τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Είμαι ευγνώμων και τους τιμώ όλους. Υπηρέτησα σε πολύ κρίσιμους ρόλους, έδωσα όλες τις σπουδαίες πολιτικές μας μάχες και υπερασπίστηκα την παράταξη ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Πάντα στην πρώτη γραμμή, από μαθητής, φοιτητής, μέχρι και σήμερα. Γιατί πάνω απ’ όλα, αισθάνομαι στρατιώτης αυτής της παράταξης. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό, πάνω από το παραταξιακό συμφέρον. Το ίδιο θέλω να συνεχίσω να πράττω και από τη θέση του Αναπληρωτή.

Με μοναδική έγνοια τα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης αυτής και τίποτα άλλο. Σε απόλυτη αρμονία με την Πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου. Και σε πλήρη συνεργασία με όλα ανεξαίρετα τα στελέχη μας. Δεν περισσεύει κανείς απολύτως σε αυτή την νέα προσπάθεια. Μπορούμε, όλοι μας μαζί, να πετύχουμε ασφάλεια στην ηγεσία και προοπτική στην κοινωνία. Και να γράψουμε μια νέα σελίδα ελπίδας και αισιοδοξίας για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Γιατί, δυνατός Συναγερμός σημαίνει ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική για την πατρίδα μας. Σημαίνει καλύτερες ημέρες για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό».

 

Την τριάδα των υποψηφίων για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, έκλεισε ο Σωτήρης Σαμψών ο οποίος προσήλθε στην Πινδάρου συνοδευόμενος από την μητέρα του Βέρα και την αδελφή του Μίνα. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υποβολής της υποψηφιότητάς του, ο κ. Σαμψών ανέφερε: «Με τη βοήθεια του Θεού και με απόλυτη προσήλωση προς τις ιδρυτικές αρχές, αξίες και ιδανικά του Δημοκρατικού Συναγερμού και της παράταξης και με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία του κόμματος αλλά και στην ιστορία του ονόματος το οποίο φέρω, υποβάλλω σήμερα και διεκδικώ τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο συναγερμικός είναι περήφανος και αυτή την περηφάνεια οφείλουμε και πρέπει να την επαναφέρουμε στην παράταξη και στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η υποψηφιότητα μου εγγυάται ότι οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά του κόμματος όπως αυτά καθορίζονται στο καταστατικό και στην ιδρυτική πράξη, στη διακήρυξη αρχών του 1976 πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον και στο 2023, θα σημαίνει ότι η παράταξη μπορεί αναβαπτιζόμενη μέσα από τις αρχές της να μεγαλουργήσει και πάλι. Είναι ξεκάθαρη πλέον η ανάγκη για ανανέωση, εκσυγχρονισμό της παράταξης αλλά αυτή η ανανέωση, ο εκσυγχρονισμός και η ενότητα δεν είναι έννοιες αφηρημένες έχουν κατεύθυνση και η κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι άλλη από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του κόμματος όπως αυτά καθορίζονται στην ιδρυτική πράξη.

Επιβάλλεται και τούτο εγγυάται η υποψηφιότητά μου, την επανασύνδεση της βάσης του κόμματος με το κόμμα, με την ηγεσία του κόμματος και την επανασύσταση των τοπικών, των κλαδικών, των επαγγελματικών και των επιστημονικών επιτροπών της παράταξης γιατί ως κόμμα συλλογικό και όχι προσωποπαγές και αρχηγικό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει και αυτό πρέπει να αποτελέσει καταστατική αλλαγή στην παράταξη, οφείλει όχι μόνο να αφουγκράζεται αλλά και να εφαρμόζει και να υλοποιεί τις αποφάσεις, τις εισηγήσεις και τις σκέψεις της βάσης του. Έχοντας πει αυτά η υποψηφιότητα μου έχει κατεύθυνση, έχει συγκεκριμένες θέσεις και τοποθετήσεις και καλώ τον κάθε συναγερμικό ψηφοφόρο, τον περήφανο συναγερμικό ψηφοφόρο στις 6 του Μάη να έρθει και να καταθέσει με την ψήφο του την άποψή του, τη γνώμη του για το τι κόμμα θέλουμε να έχουμε από τούδε και στο εξής. Αυτό είναι το μέγα ερώτημα και αυτό πρέπει να απαντηθεί από κάθε ψηφοφόρο που θα ψηφίσει στις 6 Μαΐου».

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή