Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ενθαρρύνει τους Τουρκοκυπρίους να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές για τους ευρωβουλευτές, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο την Παρασκευή.

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουμε την ψήφο των Τουρκοκυπρίων στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό είναι το κύριο μας στόχος,” δήλωσε ο Αντρέας Κέττης.

Περίπου 83.000 Τουρκοκύπριοι που κατοικούν στο βόρειο τμήμα έχουν ήδη εγγραφεί για να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 9 Ιουνίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Cyprus Mail, ο κ. Κέττης είπε ότι “υπάρχει μια ειδική νομοθεσία από το εθνικό κοινοβούλιο, η οποία προβλέπει την αυτόματη εγγραφή των Τουρκοκυπρίων που κατοικούν στο βόρειο [και έχουν κυπριακή ταυτότητα] στον εκλογικό κατάλογο για τις ευρωπαϊκές εκλογές.”

Θα μπορούν να ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά κέντρα που θα δημιουργηθούν κατά μήκος της Γραμμής του Ορίζοντα.

“Όπως συνέβη και στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές πριν πέντε χρόνια, θα δημιουργηθούν περισσότερα από δέκα εκλογικά κέντρα για αυτόν τον σκοπό για να διευκολύνουν την ψήφο των Τουρκοκυπρίων,” δήλωσε ο κ. Κέττης.

Επιπλέον, εξήγησε ότι τα εκλογικά κέντρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο βόρειο μέρος επειδή η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανασταλεί.

“Γι’ αυτό το λόγο, τα εκλογικά κέντρα πρέπει να βρίσκονται εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας, όπου η κυβέρνηση και οι αρχές μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε την παρουσία της αστυνομίας για κάθε εκλογικό κέντρο, αυτό είναι κοινή πρακτική και στοχεύει στη διασφάλιση και εγγύηση της δημοκρατικής θέλησης του λαού,” είπε ο κ. Κέττης, προσθέτοντας ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο συνεργάζεται στενά με το υπ

ουργείο εσωτερικών και την εκλογική υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Η οργάνωση των ευρωπαϊκών εκλογών σε κάθε κράτος μέλος είναι αποκλειστικά υπό την ευθύνη της εθνικής αρχής, σε αυτήν την περίπτωση του υπουργείου εσωτερικών.

Πηγή: Cyprus mail

Δημήτρης Νικολάου