Πρόταση νόμου για διαχωρισμό εξουσιών Γ.Ε. και άρση του ανέλεγκτου

Οκτώ βουλευτές συνυπογράφουν την πρόταση νόμου της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε σχέση με τη 19η τροποποίηση του συντάγματος. Πρόκειται για τους Δημήτρη Δημητρίου και Ρίτα Σούπερμαν, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, Σταύρο Παπαδούρη, Παύλο Μυλωνά, Χρύσανθο Σαββίδη, Κωστή Ευσταθίου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Η κα Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι με την πρόταση τίθενται τα πλαίσια διαχωρισμού εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και άρσης του ανέλεγκτου. Το σύνταγμα υφίσταται για την Πολιτεία και όχι η Πολιτεία για το σύνταγμα.

«Γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα με την κατάθεση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του συντάγματος. Θα είναι η 19η τροποποίηση του συντάγματος εάν και εφόσον ψηφιστεί, με στόχο να τεθεί το πλαίσιο για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και επί του δημοσίου κατηγόρου να αρθεί το ανέλεγκτο με συνταγματική πρόνοια για δικαστικό ή/και ιεραρχικό έλεγχο.

Να υπενθυμίσω ότι στην έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου, με την οποία επισημαίνονται όλες οι αδυναμίες σε επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας που αφορούν στη Νομική Υπηρεσία, τονίζεται ότι η Κύπρος είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο δεν υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες σε θέματα αναστολής ποινικής δίωξης και ζητά επιστάμενα όπως όλα αυτά διορθωθούν».

«Τώρα ανοίγει ο δρόμος και είναι πλέον ευθύνη της κυβέρνησης, ως και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να καταθέσει νομοσχέδιο που να ρυθμίζει όλα αυτά που διαβρώνουν και πλήττουν το κράτος δικαίου», προσθέτει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Εμείς αυτό που κάνουμε με την πρόταση νόμου είναι να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις. Η τροποποίηση του συντάγματος σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρέπει να προηγηθεί του νόμου. Μετά την τροποποίηση η κυβέρνηση θα έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της για να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου και να καταθέσει τα απαραίτητα νομοσχέδια. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η συζήτηση, αν οποιοσδήποτε συνάδελφος έχει άλλη άποψη και εισήγηση να την καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, όπου θα συζητείται το θέμα και να προσπαθήσουν να συμβάλουν εποικοδομητικά σε κάτι που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Το σύνταγμα υφίσταται για την Πολιτεία και όχι η Πολιτεία για το σύνταγμα».

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.