ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οκτώ βουλευτές συνυπογράφουν την πρόταση νόμου για άρση ανέλεγκτου Γενικού Εισαγγελέα
Πρόταση νόμου για διαχωρισμό εξουσιών Γ.Ε. και άρση του ανέλεγκτου
Οκτώ βουλευτές συνυπογράφουν την πρόταση νόμου της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε σχέση με τη 19η τροποποίηση του συντάγματος. Πρόκειται για τους Δημήτρη Δημητρίου και Ρίτα Σούπερμαν, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, Σταύρο Παπαδούρη, Παύλο Μυλωνά, Χρύσανθο Σαββίδη, Κωστή Ευσταθίου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Η κα Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι με την πρόταση τίθενται τα πλαίσια διαχωρισμού εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και άρσης του ανέλεγκτου. Το σύνταγμα υφίσταται για την Πολιτεία και όχι η Πολιτεία για το σύνταγμα.
«Γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα με την κατάθεση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του συντάγματος. Θα είναι η 19η τροποποίηση του συντάγματος εάν και εφόσον ψηφιστεί, με στόχο να τεθεί το πλαίσιο για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και επί του δημοσίου κατηγόρου να αρθεί το ανέλεγκτο με συνταγματική πρόνοια για δικαστικό ή/και ιεραρχικό έλεγχο.
Να υπενθυμίσω ότι στην έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου, με την οποία επισημαίνονται όλες οι αδυναμίες σε επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας που αφορούν στη Νομική Υπηρεσία, τονίζεται ότι η Κύπρος είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο δεν υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες σε θέματα αναστολής ποινικής δίωξης και ζητά επιστάμενα όπως όλα αυτά διορθωθούν».
«Τώρα ανοίγει ο δρόμος και είναι πλέον ευθύνη της κυβέρνησης, ως και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να καταθέσει νομοσχέδιο που να ρυθμίζει όλα αυτά που διαβρώνουν και πλήττουν το κράτος δικαίου», προσθέτει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Εμείς αυτό που κάνουμε με την πρόταση νόμου είναι να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις. Η τροποποίηση του συντάγματος σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρέπει να προηγηθεί του νόμου. Μετά την τροποποίηση η κυβέρνηση θα έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της για να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου και να καταθέσει τα απαραίτητα νομοσχέδια. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η συζήτηση, αν οποιοσδήποτε συνάδελφος έχει άλλη άποψη και εισήγηση να την καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, όπου θα συζητείται το θέμα και να προσπαθήσουν να συμβάλουν εποικοδομητικά σε κάτι που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Το σύνταγμα υφίσταται για την Πολιτεία και όχι η Πολιτεία για το σύνταγμα».
Πηγή: Dialogos
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
Το Vouli.TV παρουσιάζει τη νέα μεγάλη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» για τον μήνα Απρίλιο, που αποτυπώνει με σαφήνεια τις τάσεις της κοινής γνώμης ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η ανάλυση βασίζεται σε συνολικό δείγμα που προσεγγίζει τα 9.000 άτομα, συγκεντρώνοντας και σταθμίζοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα της περιόδου. Το εύρος του δείγματος την καθιστά ένα ισχυρότατο εργαλείο καταγραφής του πολιτικού σκηνικού, με αυξημένο βαθμό αξιοπιστίας και δυνατότητα βαθύτερης ερμηνείας των τάσεων.
Στην εκπομπή συμμετέχει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ξιουρής και παρουσιάζει ο διευθυντής του καναλιού Χάρης Θεραπής, οι οποίοι παρουσιάζουν και αναλύουν:
• την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή
• τις μετακινήσεις ψηφοφόρων
• τα σενάρια κατανομής εδρών
• τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα της περιόδου
🔴 Συντονιστείτε στο Vouli.TV για την πλήρη παρουσίαση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
-
Off the Record4 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 days agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
voulitv2 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ

