Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με πλειοψηφία Χριστιανο-ορθόδοξων που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια τώρα θα έχουν νομική επιτροπή να υιοθετήσουν παιδιά μετά την ψήφο 176-76 της Βουλής την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος θα “ανατρέψει θαρραλέα μια σοβαρή ανισότητα”.

Αλλά έχει διχάσει τη χώρα, με έντονη αντίσταση από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι υποστηρικτές της διεξήγαγαν μια διαμαρτυρία στην Αθήνα. Πολλοί έβγαλαν πανό, κράτησαν σταυρούς, διάβασαν προσευχές και τραγούδησαν αποσπάσματα από την Βίβλο στην πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είπε ότι η μέτρηση θα “διαφθείρει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας”. Το νομοσχέδιο χρειάστηκε απλή πλειοψηφία για να περάσει από την 300μελή Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο αλλά χρειάστηκε την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να το περάσει, με δεκάδες βουλευτές από το κέντρο-δεξιό κυβερνών κόμμα του αντίθετου.

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου γάμου ομοφυλοφιλιών στην Αθήνα, Ελλάδα. Οι αντίπαλοι της νομοθεσίας διεξήγαγαν μια διαμαρτυρία στο κτίριο της βουλής στην Αθήνα. Η ψήφος υποδέχτηκε με θέρμη τις οργανώσεις LGBTQ στην Ελλάδα. “Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή”, είπε η Στέλλα Μπέλια, επικεφαλής της ομάδας γονέων ομοφυλοφιλιών Rainbow Families, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. “Αυτή είναι μια ημέρα χαράς.” Δεκαπέντε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τον γάμο ομόφυλων. Επιτρέπεται σε 35 χώρες παγκοσμίως. Η Ελλάδα έμενε πίσω από μερικούς από τους ευρωπαϊκούς της γείτονες, κυρίως λόγω της αντίστασης της Εκκλησίας. Είναι η πρώτη χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη που έχει ισότητα στον γάμο.

Δημήτρης Νικολάου