Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νέα κυβέρνηση στρέφεται προς την κεντροδεξιά με προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού

Avatar photo

Published

on

Αιφνιδίασε με τον ανασχηματισμό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε τις αλλαγές με την επιστροφή του από την Ουκρανία. Η νέα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη χαρακτηρίζεται από σαφώς πιο κεντροδεξιά κατεύθυνση και προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ένα σχήμα περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό.

Οι λεπτομέρειες του ανασχηματισμού:

  • Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του επιστροφής από την Ουκρανία.

  • Κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις του και όλοι ενημερώθηκαν από τον ίδιο με την επιστροφή του στην Κύπρο, περίπου στις 3 το απόγευμα.

  • Ο Χριστοδουλίδης, ενόψει της διπλής εορτής του (ονομαστήρια και γενέθλια), επέλεξε να «κεράσει» ανασχηματισμό, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή Κληρίδη: ανακοινώσεις όταν κανείς δεν το περιμένει, προσθέτοντας και μια δόση από Ανδρέα Παπανδρέου, που τόνιζε πως οι ανασχηματισμοί «ανακοινώνονται, δεν εξαγγέλλονται».

Ενίσχυση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ:
Η νέα κυβέρνηση ενισχύει τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ). Για την ΕΔΕΚ δεν σημειώθηκαν αλλαγές.

Ο Χριστοδουλίδης φρόντισε να τοποθετήσει άτομα που τον έχουν στηρίξει, ανήκοντας στο ευρύτερο περιβάλλον των υποστηρικτών του.

Η παρουσία του ΔΗΚΟ ενισχύεται με δύο αντιπροέδρους, τον Μιχάλη Δαμιανό και τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη. Ο Μιχάλης Δαμιανός μετακινείται από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Ενέργειας, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπαναστασίου, ενώ ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.

Η ΔΗΠΑ ενισχύεται με την υπουργοποίηση του Μαρίνο Μουσιούττα στο Υπουργείο Εργασίας.

Άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Συναγερμικής δεξιάς που συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Φυτιρής (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως) και ο Μάριος Χαρτσιώτης (Επίτροπος Προεδρίας). Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα τοποθετείται στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αντιδράσεις ΕΔΕΚ:
Η ΕΔΕΚ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, θεωρώντας πως οι προσπάθειες και η συμβολή της δεν εκτιμήθηκαν. Αύριο αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου για την επανεξέταση της σχέσης με την κυβέρνηση. Στον Λόφο υπογραμμίζουν πως η ΕΔΕΚ δεν υπέστη απώλειες σε υπουργικά πόστα, όπως συνέβη με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Η αντίδραση πιθανόν να συνδέεται με το θέμα της Μαρίας Παναγιώτου, ενώ οι σοσιαλιστές επιμένουν ότι το κίνημα δεν εκπροσωπείται επαρκώς στην κυβέρνηση.

Μουρμουρητά στο ΔΗΚΟ:
Υπάρχουν ενστάσεις για την επιλογή Νεόφυτου Χαραλαμπίδη, καθώς θεωρείται ότι αποδυναμώνεται το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λεμεσό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε σαφώς ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Μαρίνο Μουσιούττα για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του στο Υπουργείο Εργασίας.

Αποχωρισμός σε καλό κλίμα:
Οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για τον ανασχηματισμό ήταν οι συνεργάτες που αποχωρούν: Γιώργος Παπαναστασίου (Υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας), Γιάννης Παναγιώτου (Υπουργείο Εργασίας) και Μαριλένα Ευαγγέλου (Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας). Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, με τον Πρόεδρο να τους ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους.

Ποιοι γνώριζαν και ποιοι όχι:
Μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία, ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε αρχηγούς των συνεργαζόμενων κομμάτων λίγο πριν τη δημόσια ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως είχε πράξει και στον προηγούμενο ανασχηματισμό τον Ιανουάριο του 2024. Τα υπόλοιπα μέλη του στενού κύκλου ενημερώθηκαν μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το Προεδρικό Μέγαρο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia