Think Tank
Ουκρανία: Κλιμάκωση και Παγκόσμιος Πόλεμος;
του Σταύρου Χατζηγιάννη*
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες του πιο πρόσφατου σταδίου κλιμάκωσης του πολέμου της Ουκρανίας. Την περασμένη Κυριακή (17/11/24) δυτικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν ότι η εξερχόμενη Αμερικανική προεδρία έδωσε τελικά το πράσινο φως για πυραυλικά κτυπήματα εντός Ρωσικού εδάφους πριν του 2014, δηλαδή σε εδάφη που ακόμα και η Δύση αναγνωρίζει σαν Ρωσικά. Αμέσως ακολούθησαν Βρετανικά και Γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία επίσης ισχυρίστηκαν ότι παρόμοια στάση θα υιοθετήσουν και οι δικές τους κυβερνήσεις, σε σχέση με τα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που εδώ και καιρό παρέχουν στην Ουκρανία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι τα Αμερικανικά HIMARS/ATACMS και τα Αγγλογαλλικά Storm Shadow/SCALP χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά των Ρωσικών, αλλά μόνο μέσα στο επίσημο Ουκρανικό έδαφος που η Ρωσία κατέχει.
Την περασμένη Κυριακή (17/11/24) δυτικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν ότι η εξερχόμενη Αμερικανική προεδρία έδωσε τελικά το πράσινο φως για πυραυλικά κτυπήματα εντός Ρωσικού εδάφους πριν του 2014, δηλαδή σε εδάφη που ακόμα και η Δύση αναγνωρίζει σαν Ρωσικά
Σε πρώτη φάση, αυτό που πρέπει να λεχθεί, είναι το γεγονός ότι η σφοδρά αντι-Ρωσική διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, απέφυγε επιμελώς να υιοθετήσει μια τόσο ακραία πολιτική εδώ και σχεδόν τρία έτη. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η διακυβέρνηση Biden τόλμησε να δώσει το πράσινο φως για πυραυλικά κτυπήματα στο επίσημο Ρωσικό έδαφος μόνο αφού είχε ήδη χάσει ταπεινωτικά τις προεδρικές εκλογές από τον φερώμενο (από τους ίδιους τους Δημοκρατικούς) εώς φιλο-ρωσο, Donald J. Trump. Πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, πολλοί αναλυτές είναι που εκτιμούν ότι ίσως και ο βασικότερος λόγος πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση της εξερχόμενης Αμερικανικής προεδρίας, είναι η δημιουργία νέων και δραματικά πιο οξυμένων δεδομένων σε σχέση με την Ουκρανική κρίση, ούτως ώστε ο καινούργιος Αμερικανός πρόεδρος που θα αναλάβει την εξουσία μόνο με την πάροδο ακόμα δύο μηνών, να μην είναι σε καλή θέση στην όποια διαπραγμάτευση με τη Ρωσική πλευρά για πιθανή αποκλιμάκωση ή ακόμα και οριστική διευθέτηση της φοβερής Ουκρανικής κρίσης. Μια προέκταση αυτής της λογικής, είναι και το δίλημμα στο οποίο ο Biden βάζει, με αυτή τη κίνηση τη Ρωσική ηγεσία. Εάν η Ρωσική ηγεσία, εκτιμά, πως κάποιος συμβιβασμός, ή έστω μια αποκλιμάκωση του Ουκρανικού μετώπου είναι δυνατό να επιτευχθεί μετά από διαπραγματεύσεις με την νέα Αμερικανική προεδρία, τότε ίσως να έιναι καλύτερα να απορροφήσει τα Ουκρανο-ΝΑΤΟικά πλήγματα, ή τουλάχιστον νε μετριάσει σοβορά τα αντίποινα της, ούτως ώστε να μην φέρει τον εκλελεγμένο Αμερικανό πρόεδρο σε μια τραγικά δύσκολη θέση, από την οποία δεν θα είναι ο ίδιος σε θέση να διαπραγματευτεί ένα διακανονισμό με τους Ρώσους. Σε τέτοια όμως περίπτωση, η Ρωσία διατρέχει το σοβαρό κίνδυνο του να επιδείξει μοιραία αδυναμία μπροστά στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ, κάτι που ίσως ενθαρρύνει μια ακόμα πιο σκληρή στάση από τα ΝΑΤΟικά γεράκια και πιθανόν και από τον ίδιο τον πρόεδρο Trump μελλοντικά.
Πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, πολλοί αναλυτές είναι που εκτιμούν ότι ίσως και ο βασικότερος λόγος πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση της εξερχόμενης Αμερικανικής προεδρίας, είναι η δημιουργία νέων και δραματικά πιο οξυμένων δεδομένων σε σχέση με την Ουκρανική κρίση
Εν προκειμένω, οι Ουκρανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις, δεν άργησαν καθόλου να εκμεταλλευτούν την αδειοδότηση Biden, και την περασμένη Τρίτη (19/11/24) εκτόξευσαν Αμερικανικούς ATACMS κατά στόχων στη Ρωσική περιοχή του Bryansκ, και την Τετάρτη (20/11/24) Βρετανικούς Storm Shadow στη περιοχή Kursk. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν όλους τους ATACMS και τους περισσότερους από τους Storm Shadow. Ταυτόχρονα, διάφορες δυτικές πρεσβείες στο Κίεβο (ΗΠΑ, Ισπανία, Ελλάδα κτλ) στις 20/11/24, ανακοίνωσαν ότι αναστέλουν τις δραστηριότητες των, για τουλάχιστον 24 ώρες, φοβούμενες Ρωσικά αντίποινα.
Μια αρχική Ρωσική αντίδραση, φαίνεται να έλαβε χώρα, μια μέρα ακριβώς μετά, Πέμπτη 21/11/24. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, διάφορα πλάνα από την Ουκρανική πόλη του Dnipropetrovsk, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, προβάλλοντας Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις (ένα κατά τα άλλα καθημερινό φαινόμενο σε αυτό το πόλεμο) με την ειδοποιό διαφορά ότι τα πυραυλικά μέσα τα οποία παρατηρήσαμε, ήταν εντελώς διαφορετικά από τους καθιερωμένους πλέον Iskander/Kalibr/Kh-101/Khinzhal. Οι πλείστοι βετεράνοι παρατηρητές του Ουκρανικού πολέμου, υπέθεσαν σχεδόν αμέσως ότι τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα ήταν ICBM/ΔΒΠ (Διηπειρωτικοί Βαλλιστικοί Πυραύλοι) με συμβατικές κεφαλές. Αυτό λόγω της τροχαιάς, υψηλής ταχύτητας αλλά και των πολλαπλών κεφαλών κρούσης (MIRV) Μια τέτοια εξέλιξη θα έμοιαζε σαν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς, αφού ο ουσιαστικός ρόλος των ΔΒΠ, είναι το πλήξιμο Αμερικανικών στόχων από Ρωσικό έδαφος. Με την πάροδο μερικών ωρών, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δήλωσαν στο Reuters, ότι τα Ρωσικά πυραυλικά συστήματα που έπληξαν το Dnipro, δεν ήταν ΔΒΠ αλλά ένα εντελώς καινοφανές MRBM (Βαλλιστικοί Πυραύλοι Μέσου Βεληνεκούς)
Οι πλείστοι βετεράνοι παρατηρητές του Ουκρανικού πολέμου, υπέθεσαν σχεδόν αμέσως ότι τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα ήταν ICBM/ΔΒΠ (Διηπειρωτικοί Βαλλιστικοί Πυραύλοι) με συμβατικές κεφαλές. Αυτό λόγω της τροχαιάς, υψηλής ταχύτητας αλλά και των πολλαπλών κεφαλών κρούσης (MIRV)
Η επιβεβαίωση των Αμερικανικών ισχυρισμών δεν άργησε, αφού λίγες ώρες μετά, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμήρ Πούτιν, σε σύντομο διάγγελμα του ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το καινούργιο σύστημα μέσου βεληνεκούς Oreshnik, το οποίο όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα υφιστάμενα Αμερικανικά και Ευρωπαικά αντιπυραυλικά συστήματα. Η προσωπική μου εκτίμηση, είναι πως το συγκεκριμένο σύστημα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για την πλήξη υψηλής αξίας στόχων στην Ευρω-ΝΑΤΟική επικράτεια, όπως βάσεις αλλά και βιομηχανίες παραγωγής οπλικών συστημάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η σύρραξη έχει πλέον αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιας φύσης και ότι η Ρωσία νοιώθει πλέον δικαιολογημένη να πλήξει τις χώρες τις οποίες επιτρέπουν τα οπλικά τους συστήματα να στοχεύουν την Ρωσία. Εν τέλει, η Ρωσία θα δίνει προειδοποίηση σε αμάχους όταν οπλικά συστήματα όπως το Oreshnik θα χρησιμοποιούνται.
Με άλλα λόγια, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε με διπλωματικό και ψύχραιμο τρόπο το διαχρονικό μας ισχυρισμό, ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον στα αρχικά στάδια ενός Γ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτονωθεί. Σε αυτό το σημείο, θα ήταν χρήσιμη μια μικρή περίληψη του πως βρεθήκαμε εδώ, με έμφαση στα πιο προσφατα γεγονότα, για λόγους συντομίας. Η Ρωσία ζητά στο τέλος του 2021, από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, γραπτές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ απαντά, πως η επέκταση του είναι μη διαπραγματεύσιμη. Στις αρχές του 2022, η Ρωσία ξεκινά την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση. Το ΝΑΤΟ απαντά με άνευ προηγουμένου στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, μέχρι και στην παροχή υποστρατηγικών όπλων όπως ATACMS, Storm Shadow, HIMARS, SCALP, F16, Mirage αλλά και δορυφορικής παρακολούθησης και στόχευσης. Η Ρωσία προειδοποιεί για συνέπειες αλλά συνεχίζει να περιορίζει τις επιχειρήσεις της αποκλειστικά σε Ουκρανικό έδαφος. Εν έτει 2024, η Ρωσικές δυνάμεις παίρνουν το πάνω χέρι, και οι Ουκρανικές αντίστοιχες, αρχίζουν να χάνουν αργά αλλά σταθερά εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανική ηγεσία τότε, ζητά άδεια για χρήση των υποστρατηγικών όπλων που της παρέχει ήδη το ΝΑΤΟ ενάντια σε επίσημο Ρωσικό έδαφος. Οι Αμερικανοί αρχικά απορρίπτουν το αίτημα, αλλά μετά την εξευτελιστική ήττα των Δημοκρατικών στις Αμερικανικές εκλογές και την απώλεια εξουσίας, χρησιμοποιούν το μικρό χρονικό διάστημα στη διάθεση τους πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον Trump, για να προχωρήσουν στη μέχρι τώρα πιο επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου. Οι Ρώσοι απαντούν με επίδειξη νέων πολεμικών δυνατοτήτων και απειλούν για απευθείας πυραυλικές επιθέσεις ενάντια στο de jure ΝΑΤΟ.
Με άλλα λόγια, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε με διπλωματικό και ψύχραιμο τρόπο το διαχρονικό μας ισχυρισμό, ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον στα αρχικά στάδια ενός Γ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτονωθεί.
Νομίζω ότι είναι πλεόν ξεκάθαρο, πως τα πράγματα έχουν φτάσει στη πιο κρίσιμη μέχρι τώρα καμπή. Είναι δυνατό κάποια από τις δύο πλευρές να προχωρήσει σε μονομερής και εξευτελιστικές υποχωρήσεις? Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την πλευρά που θα υποχωρήσει? Είναι δυνατό για τη Ρωσική πλευρά να υποστεί αλλεπάλληλα πυραυλικά πλήγματα από ΝΑΤΟικά συστήματα και να αγνοήσει τις ίδιες της τις διακυρήξεις? Είναι δυνατό για τη ΝΑΤΟική πλευρά πλέον, σιωπηρά να ακυρώσει ή να αναβάλει το πράσινο φως που με τόση προβολή ο απερχόμενος πρόεδρος Biden έδωσε στους Ουκρανούς? Οι επόμενες μέρες και βδομάδες θα είναι σχεδόν βέβαια ιστορικές και κατά πάση πιθανότητα θα μας φέρουν στην επόμενη και διευρημένη φάση του ΓΠΠ.
*Ο Σταύρος Χατζηγιάννης είναι πολιτικός επιστήμονας
Think Tank
Η συμφωνία που γεννά τον επόμενο πόλεμο
του Χάρη Θεραπή
Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφονται ως ιστορικές, μα καταλήγουν να γράφονται στην ιστορία ως προοίμια μιας νέας τραγωδίας. Η τελευταία συμφωνία για την Παλαιστίνη μοιάζει ακριβώς με αυτό: μια πολυαναμενόμενη ανάσα ανακούφισης που μετατρέπεται, ήδη από την πρώτη της μέρα, σε προμήνυμα της επόμενης καταιγίδας.
Η ανθρωπιστική διάσταση δεν αμφισβητείται· κάθε τέλος αίματος, κάθε απελευθέρωση αιχμαλώτων, κάθε σταμάτημα των βομβαρδισμών είναι μια μικρή νίκη της ζωής απέναντι στη φρίκη. Όμως πέρα από το ανθρώπινο, αρχίζει το πολιτικό — κι εκεί ξεκινά η καταστροφή. Γιατί η ειρήνη αυτή δεν γεννήθηκε από τη δικαιοσύνη, αλλά από την εξάντληση· δεν στηρίζεται σε μια κοινή επιθυμία συνύπαρξης, αλλά σε έναν προσωρινό συμβιβασμό επιτήρησης και επιβίωσης.
Η Γάζα, πληγωμένη και κατεστραμμένη, μοιάζει περισσότερο με σκιά παρά με τόπο. Οι δρόμοι της είναι ερείπια, οι υποδομές της κατεστραμμένες, ο λαός της εξαντλημένος και εξαρτημένος από τη φιλανθρωπία του έξω κόσμου. Μια συμφωνία υπόσχεται την ανοικοδόμηση, μα χωρίς πολιτική αλλαγή — κι αυτό ισοδυναμεί με το να ζητάς από έναν άνθρωπο να ξανασταθεί όρθιος χωρίς να του επιστρέφεις τα πόδια του.
Το Ισραήλ οχυρώνεται μέσα στη Λωρίδα, διατηρεί ζώνες ασφαλείας και ελέγχει κάθε πέρασμα. Οι Παλαιστίνιοι ζουν σε μια «ανοιχτή φυλακή», υπό την αδιάκοπη παρουσία drones και ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που υπενθυμίζουν κάθε μέρα το καθεστώς της εξάρτησης. Ο πόλεμος μπορεί να σταμάτησε, αλλά η επιτήρηση δεν σταματά ποτέ. Και η επιτήρηση, με τον καιρό, γεννά την εξέγερση.
Όμως το πιο βαθύ τραύμα δεν είναι το υλικό — είναι το πολιτικό. Η Παλαιστίνη μένει χωρίς ενωτική φωνή, χωρίς ηγεσία που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ελπίδα. Οι δυο πλευρές του μελλοντικού της κράτους, η Γάζα και η Δυτική Όχθη, μένουν διαχωρισμένες όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ψυχολογικά. Οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ενώσουν, φυλακίζονται ή απαξιώνονται. Και χωρίς ηγεσία, δεν υπάρχει υπόσχεση κράτους· υπάρχει μόνο διοίκηση υπό επιτήρηση.
Η ειρήνη που παρουσιάζεται ως «ιστορική» δεν λύνει τίποτα. Ανακυκλώνει τα ίδια λάθη, απλώς πάνω σε ένα πιο κατεστραμμένο τοπίο. Αντί να οικοδομεί μέλλον, διατηρεί το παρελθόν με νέα μέσα. Αντί για συμφιλίωση, προσφέρει σιωπή. Και η σιωπή, σε τόπους σαν την Παλαιστίνη, είναι απλώς η ανάπαυλα πριν από τον επόμενο πόλεμο.
Αυτό που ονομάζεται σήμερα «συμφωνία ειρήνης» είναι στην πραγματικότητα μια διαχείριση της δυστυχίας: μια αποστρατιωτικοποιημένη κατοχή με ανθρωπιστικό προσωπείο. Μια απόφαση που υπόσχεται «τέλος» αλλά δεν προσφέρει καμία αρχή. Κι έτσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο επόμενος κύκλος θα ξεκινήσει πάνω στα ίδια θεμέλια από στάχτη.
Ο πόλεμος που φαίνεται να τελειώνει περιέχει ήδη τους σπόρους του επόμενου. Όπως έγραψε κάποτε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, «ο πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ». Στην Παλαιστίνη, αυτό δεν είναι ποίηση. Είναι η πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται.
Think Tank
Η Ελλάδα, η Τουρκία και το χαμένο ρεύμα της ισχύος
Πώς η ελληνική υποχωρητικότητα οδηγεί σε στασιμότητα το έργο Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας και αφήνει την Κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη
Του Χάρη Θεραπή*
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας (Great Sea Interconnector) υποτίθεται πως θα αποτελούσε έργο-ορόσημο: η πρώτη ενεργειακή «γέφυρα» που θα συνέδεε την Ανατολική Μεσόγειο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερώνοντας την Κύπρο από τη μακροχρόνια ενεργειακή της απομόνωση.
Όμως, πίσω από τις τεχνικές καθυστερήσεις και τις οικονομικές εκκρεμότητες, κρύβεται ένας πολύ πιο ουσιαστικός παράγοντας: η γεωπολιτική αδράνεια της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Μια αδράνεια που δεν απειλεί απλώς το έργο, αλλά και τη στρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική υποχωρητικότητα ως καθοριστικός παράγοντας στασιμότητας
Αν υπάρχει ένας λόγος που το έργο «βουλιάζει» στη γραφειοκρατία και την αναποφασιστικότητα, αυτός είναι η συστηματική υποχωρητικότητα της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και η απροθυμία της να προβάλει τη στρατιωτική της ισχύ ως παράγοντα αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα, επιλέγοντας τη «στρατηγική της ήπιας διαχείρισης», έχει εκχωρήσει στην Τουρκία το πλεονέκτημα του φόβου. Η Άγκυρα γνωρίζει πως κάθε απειλή αποστολής ερευνητικού σκάφους, κάθε παράνομη NAVTEX ή υπερπτήση σε περιοχή που τέμνει τη διαδρομή του καλωδίου, παγώνει πολιτικά την ελληνική πλευρά.
Αντί για αποφασιστική αντίδραση, η Ελλάδα προτιμά δηλώσεις «ψυχραιμίας» και αναμονής, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν προτίθεται να αναμετρηθεί επί του πεδίου για την υλοποίηση ενός έργου που θα ενοχλήσει την Τουρκία. Έτσι, η αποτροπή εγκαταλείπεται στο όνομα της «κατευναστικής διπλωματίας των ήρεμων νερών».
Η ενεργειακή διπλωματία χωρίς ασφάλεια είναι κενό γράμμα
Κανένα μεγάλο ενεργειακό έργο δεν προχωρά χωρίς στρατηγική κάλυψη και εγγυήσεις ασφάλειας. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η Κύπρος — χωρίς δική της αμυντική ομπρέλα και εκτός ΝΑΤΟ — εξαρτάται από την ελληνική στρατηγική βούληση.
Η Τουρκία, αντιθέτως, προβάλλει διαρκώς τη στρατιωτική της παρουσία ως εργαλείο γεωπολιτικής διπλωματίας. Ελέγχει θαλάσσιες ζώνες, απειλεί εταιρείες, επιβάλλει de facto συνθήκες «γκρίζας κυριαρχίας». Δεν χρειάζεται να μπλοκάρει το έργο με πυρά — αρκεί να δείχνει πως θα μπορούσε. Δεν είναι αυτό που δήλωσε μόλις πρόσφατα και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν;
Απέναντι σε αυτή την πολιτική ισχύος, η Ελλάδα αντιπαραθέτει ρητορική αυτοσυγκράτησης. Μια στάση που μπορεί να ακούγεται ώριμη στις Βρυξέλλες, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Το αποτέλεσμα: απώλεια εμπιστοσύνης από επενδυτές, θεσμούς και — κυρίως — από το ίδιο το Ισραήλ, το οποίο αμφιβάλλει πλέον για τη βούληση της Αθήνας να υπερασπιστεί στην πράξη ένα στρατηγικό έργο σε περίπτωση κρίσης.
Το στρατηγικό κενό της Αθήνας και τα αδιέξοδα της Λευκωσίας
Η ελληνική υποχωρητικότητα δημιουργεί στρατηγικό κενό ισχύος σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία το εκμεταλλεύεται, καθορίζοντας de facto το πλαίσιο των θαλασσίων ζωνών.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία, οι συνέπειες είναι άμεσες και βαριές:
-
Χάνει την πολιτικο-στρατιωτική κάλυψη που θα μπορούσε να προσφέρει η Αθήνα, μένοντας ουσιαστικά μόνη απέναντι στην τουρκική πίεση.
-
Εγκλωβίζεται ενεργειακά, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της ούτε να επιταχύνει το έργο χωρίς την ενεργό ελληνική συμμετοχή.
-
Αποδυναμώνεται διπλωματικά, αφού η Ε.Ε. δεν επενδύει πολιτικό κεφάλαιο σε ένα σχέδιο χωρίς σαφείς εγγυήσεις ισχύος και ασφάλειας.
Η Λευκωσία βρίσκεται έτσι σε ένα γεωπολιτικό αδιέξοδο: εξαρτάται από την Ελλάδα για την προστασία του έργου, αλλά η Αθήνα δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο της σύγκρουσης. Το αποτέλεσμα είναι παράταση της στασιμότητας και σταδιακή αποδόμηση της αξιοπιστίας της ίδιας της τριμερούς συνεργασίας.
Από τη διπλωματική ορθοφροσύνη στον γεωπολιτικό ρεαλισμό
Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εγκλωβιστεί σε ένα μοντέλο διπλωματικής αυτολογοκρισίας. Επιδιώκει να αποφεύγει κάθε ένταση, επενδύοντας στην εικόνα του «λογικού εταίρου» της Δύσης. Όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο, η ισχύς είναι το μόνο νόμισμα με αξία.
Η Άγκυρα το γνωρίζει, και γι’ αυτό κινείται επιθετικά, μετατρέποντας τη στρατιωτική της παρουσία σε πολιτικό εργαλείο. Αντίθετα, η Ελλάδα παραμένει θεατής στο ίδιο της το πεδίο, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του «αδύναμου κρίκου» της τριμερούς.
Η Κύπρος πληρώνει ήδη το τίμημα αυτής της αδράνειας: παραμένει ενεργειακά απομονωμένη, στρατηγικά εκτεθειμένη και πολιτικά εξαρτημένη. Αν η Αθήνα δεν επιλέξει να ασκήσει ισχύ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ζει κάτω από τη σκιά μιας Τουρκίας που δεν χρειάζεται καν να δράσει — της αρκεί να απειλεί.
Το τίμημα της αδράνειας
Η αποτυχία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν θα είναι τεχνικό ή οικονομικό ναυάγιο, αλλά στρατηγική ήττα. Μια ήττα που θα επιβεβαιώσει πως, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή του 1974, η Κύπρος εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αποφάσεις άλλων για την ίδια της την ασφάλεια και την ενεργειακή της ανεξαρτησία.
Αν η Ελλάδα δεν αναλάβει ενεργά τον ρόλο της ως δύναμη αποτροπής, η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει πεδίο τουρκικής κυριαρχίας και η Κύπρος όμηρος της ελληνικής αδράνειας. Και τότε, το χαμένο ρεύμα δεν θα είναι μόνο ηλεκτρικό — θα είναι το ρεύμα της ισχύος, που χάθηκε μέσα στον φόβο, την αναποφασιστικότητα και τη γεωπολιτική βολή.
*Ο Χάρης Θεραπής είναι ο Διευθυντής του Vouli.tv
Think Tank
Η Μεγάλη Παρτίδα του Ερντογάν: Γεωπολιτική Αντεπίθεση σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ
του Χάρη Θεραπή*
Η πρόσφατη ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτέλεσε ένα καλοσχεδιασμένο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, όπου αναδείχθηκαν καίρια ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η τοποθέτησή του για την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το Ισραήλ και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής αποτυπώνει μια συνεκτική στρατηγική με σαφείς γεωπολιτικές στοχεύσεις.
Κύπρος: Απόρριψη της Διζωνικής Λύσης και Διεθνής Νομιμοποίηση του Βορρά
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για το Κυπριακό είναι η ύπαρξη «δύο κρατών και δύο λαών». Ζήτησε από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να τερματίσουν την «άδικη απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και να προχωρήσουν σε αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Η επιλογή αυτή εδραιώνει τη ντε φάκτο διχοτόμηση και ασκεί πίεση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εξακολουθούν να στηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση. Παράλληλα, ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της Άγκυρας, καθώς η αναβάθμιση του ψευδοκράτους προσφέρει νομικά επιχειρήματα για διεκδίκηση θαλάσσιων ζωνών και ενεργειακών πόρων.
Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος: Ενεργειακός Κόμβος και Θαλάσσιες Διεκδικήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι κανένα έργο υδρογονανθράκων ή ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού καθεστώτος. Επανέφερε την ιδέα μιας περιφερειακής διάσκεψης και μίλησε για «σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των πλευρών». Η ρητορική αυτή αμφισβητεί ευθέως το Δίκαιο της Θάλασσας όπως το ερμηνεύουν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία και στοχεύει να αποτρέψει ενεργειακές συνεργασίες – όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας – που παρακάμπτουν την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα αυτοτοποθετείται ως αναγκαίος «ρυθμιστής» σε κάθε μελλοντική ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
Ισραήλ: Σκληρή Καταγγελία και Περιφερειακή Προβολή
Σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε εξαιρετικά έντονη γλώσσα, χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις «γενοκτονία» και κατηγορώντας το Ισραήλ ότι υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Άγκυρας–Τελ Αβίβ, ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει ρητορική που ενισχύει την εικόνα του υπερασπιστή των Παλαιστινίων και του ηγέτη με ισχυρό λόγο στον μουσουλμανικό κόσμο, διατηρώντας όμως ανοικτούς τους διαύλους για μελλοντική συνεργασία.
Στρατηγική Σύνθεση και Προοπτικές
Η ομιλία συνδέει όλα τα μέτωπα σε ένα ενιαίο αφήγημα: ενεργειακή κυριαρχία, περιφερειακή δικαιοσύνη και τουρκική αναγκαιότητα. Με ένα μήνυμα που απευθύνεται ταυτόχρονα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία, ο Ερντογάν δηλώνει ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ενεργειακή και γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την εσωτερική πολιτική σκηνή, η εθνικιστική ρητορική για την Κύπρο και η σθεναρή υποστήριξη της Παλαιστίνης ενισχύουν τη λαϊκή συσπείρωση, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικών προκλήσεων. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή εμπεριέχει κινδύνους: κλιμάκωση εντάσεων με την ΕΕ, πιθανές κυρώσεις, καθώς και περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ–Αιγύπτου, που μπορεί να περιθωριοποιήσει την Τουρκία.
Συμπέρασμα
Η παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν αποσκοπεί σε άμεσο συμβιβασμό αλλά σε διαμόρφωση όρων.
-
Βραχυπρόθεσμα, αναμένονται κινήσεις αποτροπής σε ενεργειακά έργα που αποκλείουν την Τουρκία.
-
Μεσοπρόθεσμα, θα ενταθούν οι προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και θα ασκηθεί πίεση για συμφωνίες που περνούν μέσα από την Άγκυρα.
-
Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία επιδιώκει να καθιερωθεί ως αναπόφευκτος ενεργειακός και γεωπολιτικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέποντας τη σημερινή σκληρή ρητορική σε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Η ομιλία του Τούρκου προέδρου αποκαλύπτει, έτσι, μια πολυδιάστατη στρατηγική: προβολή ισχύος, ανάδειξη ηγετικού ρόλου στον μουσουλμανικό κόσμο και διεκδίκηση κεντρικής θέσης σε κάθε ενεργειακή και γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής.
* Ο Χάρης Θεραπής είναι διευθυντής του Vouli TV
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis2 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record2 days agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis2 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ2 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

