Ιούνιο θυμίζει ο φετινός Απρίλιος και το πρόωρο καλοκαίρι έπιασε την Πολιτεία εξαπίνης. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (24/04) στο κρατικό δάσος της Παρεκκλησιάς, στην επαρχία Λεμεσού, και τέθηκε υπό έλεγχο μετά από μια τιτάνια μάχη 24 ωρών, όπως και οι δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας ότι δεν θα έχουμε επαρκή πτητικά μέσα μέχρι τον Ιούνιο, δημιούργησαν έντονο αίσθημα ανασφάλειας και ενίσχυσαν τους φόβους για το φετινό καλοκαίρι. Το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν ακόμη να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα αεροπυρόσβεσης, παρά την επέκταση της περιόδου που ξεσπούν φωτιές στην ύπαιθρο λόγω της κλιματικής αλλαγής και των υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τα αντανακλαστικά και τις ενέργειες τους κράτους. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία γύρω από την χρήση και καταστροφή εκρηκτικών υλών, αφού η φωτιά της Τετάρτης αποδόθηκε σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων από την πλέον αρμόδια Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, η οποία προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια «σε μια εντελώς λάθος χρονική στιγμή και χωρίς να λάβει άδεια από το Τμήμα Δασών», όπως δήλωσε η υπουργός Γεωργίας. Εξάλλου, την ίδια μέρα ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή Χα Ποτάμι της επαρχίας Πάφου, ως αποτέλεσμα πυροδότησης πυροτεχνημάτων σε ξενοδοχείο από αδειούχο χειριστή.
Τον Ιούνιο επιπρόσθετα πτητικά μέσα, σε βάθος 5ετίας τα ιδιόκτητα
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό εργάστηκαν τρία πτητικά μέσα. Αυτή τη στιγμή στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μόνο ένα πτητικό μέσο πρώτης ανταπόκρισης, ιδιοκτησίας του Τμήματος Δασών. Υποστηρίζεται από έξι άλλα δευτερεύοντα πτητικά μέσα: 2 της Αστυνομίας, 2 της Εθνικής Φρουράς και 2 των Βρετανικών Βάσεων. Τον περασμένο Μάιο υπήρχαν διαθέσιμα οκτώ πτητικά μέσα πρώτης ανταπόκρισης συν τα δευτερεύοντα. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται προς αξιολόγηση προσφορές για 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας Μαρίας Παναγιώτου στο ΡΙΚ, δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο. Η κα Παναγιώτου είπε πως «δυστυχώς φέτος οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση πτητικών μέσω δεν ήταν γόνιμοι και ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα είχαμε τον Μάιο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα τα έχουμε τον Ιούνιο». Υπενθύμισε την απόφαση της Κυβέρνησης για αγορά δέκα πτητικών μέσω πυρόσβεσης σε βάθος πενταετίας, ενώ υπέδειξε πως έχουν ενισχυθεί πρόσφατα, με νέο στόλο οχημάτων, οι επίγειες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι φέτος, το Τμήμα Δασών, για πρώτη φορά, είναι σε πλήρη ετοιμότητα από τον Απρίλιο, αντί από τον Μάιο, ενώ έχει επεκταθεί η περίοδος που απασχολούνται οι δασοπυροσβέστες στους οκτώ μήνες. Σε ερώτηση αν υπάρχουν λύσεις έκτακτης ανάγκης, η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών προέβη σε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες ούτως ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιορδανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες θα μπορέσουν να προμηθεύσουν εγκαίρως την Κύπρο με πτητικά μέσα. Πρόσθεσε ότι τα πτητικά αποτελούν το ένα κομμάτι του παζλ. «Το άλλο κομμάτι είναι οι επίγειες δυνάμεις οπόταν προχωρούμε με δύο παράλληλες διαδικασίες για να είμαστε έτοιμοι. Εξασφαλίσαμε τα 5,5 εκατομμύρια για την αγορά επίγειων μέσων και έχουμε ενισχύσει τις συγκεκριμένες δυνάμεις».
Ελλείψεις προ του 2018… υλοποιούνται τώρα
Με αφορμή τον χθεσινό συναγερμό ο τέως Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ότι ο άνομβρος χειμώνας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους παρατεταμένους καύσωνες δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Σημείωσε ότι οι πυρκαγιές έχουν καταστεί πλέον θέμα ασφάλειας, χειροτερεύουν χρόνο με τον χρόνο και ότι το Τμήμα Δασών κατέθεσε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιμετώπισή τους. «Αυτά που υλοποιούνται τώρα, η απόκτηση πυροσβεστικών οχημάτων και μπουλντόζων και η μεταφορά προσωπικού, ήταν οι ανάγκες και οι ελλείψεις προ του 2018», τόνισε. Διευκρίνισε ότι o σχεδιασμός του Τμήματος αφορά την κάλυψη των ελλείψεων στο προσωπικό, την λειτουργία του γενικού κέντρου επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, την κατασκευή υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων και τα οχήματα ταχείας επέμβασης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα διαχείρισης της βλάστησης από τους σημαντικότερους παράγοντες, θέμα ολοκλήρωσης ενός σχεδίου αποτροπής μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για υψηλότερες ποινές και η νομοθεσία για να δοθεί εξουσία στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών και στους επάρχους ώστε να μπορούν να εκτελούν μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών εντός ιδιωτικής γης.
Διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στη Λεμεσό, ανακαλούνται οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων
Για την φωτιά που ξέσπασε στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων, η υπουργός Γεωργίας διέταξε διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων. Η κα Παναγιώτου ανέφερε πως η πυρκαγιά «προκλήθηκε από φωτοβολίδα, από ελεγχόμενη καύση που έκανε η Υπηρεσία Μεταλλείων για καταστροφή φωτοβολίδων και καπνογόνων». «Δυστυχώς η πρώτη αιτία, το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης των πυρκαγιών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα», ανέφερε και σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή αναλαμβάνουμε την ευθύνη που υπάρχει στην Υπηρεσία Μεταλλείων γι’ αυτό που έχει συμβεί». Για την πρόκληση φωτιάς στην περιοχή Χα Ποτάμι, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα σύλληψης 49χρονος. Πρόκειται για αδειούχο χειριστή πυροτεχνημάτων ο οποίος πυροδότησε πυροτεχνήματα σε ξενοδοχείο, αφού είχε εξασφαλιστεί σχετική άδεια. Μετά την πυρκαγιά στην Πάφο και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την περίοδο, η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ανάκληση όλων των αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων καθώς επίσης και στη μη έκδοση νέων αδειών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι απαγορεύονται αυστηρώς όλες ανεξαιρέτως οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και σε όλους τους χώρους παγκύπρια επ’ αόριστον.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.