ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιές: Γυμνή από πτητικά μέσα μέχρι τον Ιούνιο η Κύπρος
Ιούνιο θυμίζει ο φετινός Απρίλιος και το πρόωρο καλοκαίρι έπιασε την Πολιτεία εξαπίνης. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (24/04) στο κρατικό δάσος της Παρεκκλησιάς, στην επαρχία Λεμεσού, και τέθηκε υπό έλεγχο μετά από μια τιτάνια μάχη 24 ωρών, όπως και οι δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας ότι δεν θα έχουμε επαρκή πτητικά μέσα μέχρι τον Ιούνιο, δημιούργησαν έντονο αίσθημα ανασφάλειας και ενίσχυσαν τους φόβους για το φετινό καλοκαίρι. Το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν ακόμη να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα αεροπυρόσβεσης, παρά την επέκταση της περιόδου που ξεσπούν φωτιές στην ύπαιθρο λόγω της κλιματικής αλλαγής και των υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τα αντανακλαστικά και τις ενέργειες τους κράτους. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία γύρω από την χρήση και καταστροφή εκρηκτικών υλών, αφού η φωτιά της Τετάρτης αποδόθηκε σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων από την πλέον αρμόδια Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, η οποία προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια «σε μια εντελώς λάθος χρονική στιγμή και χωρίς να λάβει άδεια από το Τμήμα Δασών», όπως δήλωσε η υπουργός Γεωργίας. Εξάλλου, την ίδια μέρα ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή Χα Ποτάμι της επαρχίας Πάφου, ως αποτέλεσμα πυροδότησης πυροτεχνημάτων σε ξενοδοχείο από αδειούχο χειριστή.

Τον Ιούνιο επιπρόσθετα πτητικά μέσα, σε βάθος 5ετίας τα ιδιόκτητα
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό εργάστηκαν τρία πτητικά μέσα. Αυτή τη στιγμή στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μόνο ένα πτητικό μέσο πρώτης ανταπόκρισης, ιδιοκτησίας του Τμήματος Δασών. Υποστηρίζεται από έξι άλλα δευτερεύοντα πτητικά μέσα: 2 της Αστυνομίας, 2 της Εθνικής Φρουράς και 2 των Βρετανικών Βάσεων. Τον περασμένο Μάιο υπήρχαν διαθέσιμα οκτώ πτητικά μέσα πρώτης ανταπόκρισης συν τα δευτερεύοντα. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται προς αξιολόγηση προσφορές για 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας Μαρίας Παναγιώτου στο ΡΙΚ, δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο. Η κα Παναγιώτου είπε πως «δυστυχώς φέτος οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση πτητικών μέσω δεν ήταν γόνιμοι και ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα είχαμε τον Μάιο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα τα έχουμε τον Ιούνιο». Υπενθύμισε την απόφαση της Κυβέρνησης για αγορά δέκα πτητικών μέσω πυρόσβεσης σε βάθος πενταετίας, ενώ υπέδειξε πως έχουν ενισχυθεί πρόσφατα, με νέο στόλο οχημάτων, οι επίγειες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι φέτος, το Τμήμα Δασών, για πρώτη φορά, είναι σε πλήρη ετοιμότητα από τον Απρίλιο, αντί από τον Μάιο, ενώ έχει επεκταθεί η περίοδος που απασχολούνται οι δασοπυροσβέστες στους οκτώ μήνες. Σε ερώτηση αν υπάρχουν λύσεις έκτακτης ανάγκης, η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών προέβη σε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες ούτως ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιορδανία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες θα μπορέσουν να προμηθεύσουν εγκαίρως την Κύπρο με πτητικά μέσα. Πρόσθεσε ότι τα πτητικά αποτελούν το ένα κομμάτι του παζλ. «Το άλλο κομμάτι είναι οι επίγειες δυνάμεις οπόταν προχωρούμε με δύο παράλληλες διαδικασίες για να είμαστε έτοιμοι. Εξασφαλίσαμε τα 5,5 εκατομμύρια για την αγορά επίγειων μέσων και έχουμε ενισχύσει τις συγκεκριμένες δυνάμεις».

Ελλείψεις προ του 2018… υλοποιούνται τώρα
Με αφορμή τον χθεσινό συναγερμό ο τέως Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ότι ο άνομβρος χειμώνας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους παρατεταμένους καύσωνες δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Σημείωσε ότι οι πυρκαγιές έχουν καταστεί πλέον θέμα ασφάλειας, χειροτερεύουν χρόνο με τον χρόνο και ότι το Τμήμα Δασών κατέθεσε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιμετώπισή τους. «Αυτά που υλοποιούνται τώρα, η απόκτηση πυροσβεστικών οχημάτων και μπουλντόζων και η μεταφορά προσωπικού, ήταν οι ανάγκες και οι ελλείψεις προ του 2018», τόνισε. Διευκρίνισε ότι o σχεδιασμός του Τμήματος αφορά την κάλυψη των ελλείψεων στο προσωπικό, την λειτουργία του γενικού κέντρου επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, την κατασκευή υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων και τα οχήματα ταχείας επέμβασης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα διαχείρισης της βλάστησης από τους σημαντικότερους παράγοντες, θέμα ολοκλήρωσης ενός σχεδίου αποτροπής μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για υψηλότερες ποινές και η νομοθεσία για να δοθεί εξουσία στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών και στους επάρχους ώστε να μπορούν να εκτελούν μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών εντός ιδιωτικής γης.

Διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στη Λεμεσό, ανακαλούνται οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων
Για την φωτιά που ξέσπασε στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων, η υπουργός Γεωργίας διέταξε διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων. Η κα Παναγιώτου ανέφερε πως η πυρκαγιά «προκλήθηκε από φωτοβολίδα, από ελεγχόμενη καύση που έκανε η Υπηρεσία Μεταλλείων για καταστροφή φωτοβολίδων και καπνογόνων». «Δυστυχώς η πρώτη αιτία, το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης των πυρκαγιών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα», ανέφερε και σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή αναλαμβάνουμε την ευθύνη που υπάρχει στην Υπηρεσία Μεταλλείων γι’ αυτό που έχει συμβεί». Για την πρόκληση φωτιάς στην περιοχή Χα Ποτάμι, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα σύλληψης 49χρονος. Πρόκειται για αδειούχο χειριστή πυροτεχνημάτων ο οποίος πυροδότησε πυροτεχνήματα σε ξενοδοχείο, αφού είχε εξασφαλιστεί σχετική άδεια. Μετά την πυρκαγιά στην Πάφο και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την περίοδο, η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ανάκληση όλων των αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων καθώς επίσης και στη μη έκδοση νέων αδειών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι απαγορεύονται αυστηρώς όλες ανεξαιρέτως οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και σε όλους τους χώρους παγκύπρια επ’ αόριστον.
Πηγή: Kathimerini
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Αύξηση βουλευτικών εδρών στην Πάφο – Το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καθυστερήσεις στα δημόσια έργα και μονοπωλιακή αγορά
Συζήτηση με αφορμή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ανάθεση των έργων από το κράτος πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε ότι από την έκθεση προκύπτει μονοπωλιακή κατάσταση στην αγορά, ενώ ζήτησε από τη μεριά του Συνδέσμου Εργολάβων και το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ετοιμάσουν μια εισήγηση που να παρέχει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία διευκόλυνσης προς όλες τις πλευρές.
Ο Γενικός Ελεγκτής, κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, επισήμανε πως η έκθεση βασίστηκε στη συγκέντρωση στοιχείων, προκειμένου να προβληματιστεί το κράτος για τον τρόπο με τον οποίο «μοιράζεται η πίτα» της αγοράς στα κατασκευαστικά έργα. Από την ομάδα της Ελεγκτικής που χειρίστηκε την έκθεση, η κ. Στάλω Αριστείδου σημείωσε ότι η έκθεση δεν αφορούσε το κατά πόσο «καλώς ή κακώς» ανέλαβαν συγκεκριμένα έργα οι τρεις συγκεκριμένοι εργολάβοι (Cyfield – Iakovou – Cybarco), αλλά η αποτύπωση των δεδομένων καταδεικνύει ότι η έλλειψη επιλογών «περιορίζει τη διαπραγματευτική ικανότητα του κράτους». Σε άλλο σημείο επισημάνθηκε ότι, σε ένα δείγμα 23 συμβάσεων που ολοκληρώθηκαν, οι καθυστερήσεις ήταν σημαντικές. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης ενός έργου ήταν 601 μέρες, με μέση καθυστέρηση 460 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφορμή για την έναρξη της έκθεσης ήταν ο τερματισμός των συμβάσεων για τα έργα που είχαν ανατεθεί στη Lois Builders.
Οι καθυστερήσεις
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), κ. Στέλιος Γαβριήλ, επισήμανε ότι θα πρέπει σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο να τεθούν τα ζητήματα σε σωστή βάση και εστίασε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα τεχνικά έργα με μεγάλες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι μετά την οικονομική κρίση έκλεισαν εταιρείες και «δυστυχώς ή ευτυχώς, απαιτείται επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχεις στη διεκδίκηση αυτών των έργων». Παράλληλα, τόνισε ότι στα οικοδομικά έργα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποιότητα και αξιολόγηση του εργολάβου, ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Πακέτο μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο
Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Αντωνιάδης, ανέφερε ότι ως «προασπιστές της διαφάνειας» προσπαθούν να εξελίσσουν τα εργαλεία ελέγχου. Το εργαλείο αυτό, μέχρι το 2026, θα διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα από μια σύμβαση, είτε ολοκληρώθηκε είτε όχι. «Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ανταγωνισμού. Έχουμε εισάγει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιολόγηση των οικονομικών φορέων. Στόχος είναι η ισορροπία και η μείωση των κινδύνων», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Φίλιππος Κατράνης, εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου, σημείωσε ότι ετοιμάζεται το κανονιστικό πλαίσιο για τα μέτρα που προωθούνται, με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση και τα κριτήρια που τίθενται για τις συμβάσεις.
Οι «συνεννοήσεις εργολάβων»
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Σάβια Ορφανίδου, επεσήμανε ότι η έκθεση της Ελεγκτικής ήταν «πολύ χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων», τονίζοντας πως «το κυριότερο είναι η ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού». «Πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά κάποιες εταιρείες από την ανάπτυξη της οικονομίας για να μπουν στον ανταγωνισμό», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής Λάρνακας, κ. Ανδρέας Αποστόλου, έθεσε ερώτημα για τυχόν καταγγελίες σχετικά με το αν οι εργολάβοι «συνεννοούνται για το πότε θα υποβάλλουν προσφορές», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Κώστας Κώστα, απάντησε ότι «ναι, μπορεί να υπάρχει “συνεννόηση”, διότι κάποια πράγματα βγάζουν μάτι».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Χρίστος Χριστοφίδης, επισήμανε ότι «ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι μόνο να καταδικάζει, αλλά να καταγράφει στοιχεία που μπορούν να αναδείξουν φαινόμενα διαπλοκής, και η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί κλασικό παράδειγμα». Πρόσθεσε πως «εργολάβοι που στρατηγικά καθυστερούν συγκεκριμένα έργα δεν μπορούν να τα εκτελέσουν ταυτόχρονα, και η στρατηγική τους περιλαμβάνει την καθυστέρηση ενός έργου ώστε να αυξηθεί η τιμή του επόμενου». Τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν έρευνες ώστε να τεκμηριωθούν τέτοιες πρακτικές, ποιοι ανέλαβαν τα έργα, πόσα έργα εκτελούνταν ταυτόχρονα και ποιες ήταν οι καθυστερήσεις.
Η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε τον προβληματισμό της για τους «εθνικούς εργολάβους» και την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που χρειάζεται να εξεταστεί, προκειμένου να καταγραφούν οι αιτίες των καθυστερήσεων. Υπογράμμισε ότι τα κριτήρια πρέπει να εκσυγχρονιστούν, καθώς η ύπαρξη τριών μεγάλων εταιρειών εμποδίζει άλλες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής, η οποία καταδεικνύει σοβαρές στρεβλώσεις, παρανομίες και ανισορροπίες στον τρόπο ανάθεσης των δημόσιων έργων». Χαιρέτισε παράλληλα τη δήλωση του Γενικού Λογιστή, ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια και διαδικασίες που θα ισχύουν έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί:
-
ισότιμη πρόσβαση όλων των εργοληπτικών εταιρειών στους δημόσιους διαγωνισμούς,
-
κατάρτιση Μητρώου αξιοπιστίας και απόδοσης εργολάβων,
-
νομοθετική θωράκιση της εποπτείας των μεγάλων έργων, ώστε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και οι αναθέσεις χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σημαντικές εξελίξεις στα ενεργειακά «πολύ σύντομα», δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Συγκεκριμένες και σημαντικές ανακοινώσεις για τα ενεργειακά ζητήματα αναμένονται σύντομα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην οικία του στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις σχετικά με το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων, τόσο με αμερικανικές εταιρείες όσο και με γειτονικά κράτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών στον ενεργειακό τομέα, με αφορμή τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων, θα επεκταθεί και στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαίτερα προχωρημένες συνομιλίες με αμερικανικές εταιρείες και γειτονικές χώρες. Όπως επεσήμανε, οι διαβουλεύσεις αυτές καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών ζητημάτων και «σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Πηγή: ΚΥΠΕ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ6 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis2 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis2 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ2 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν

