Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 1% κατέχει τον πλούτο του κόσμου

Avatar photo

Published

on

Παγκόσμια εικόνα: το 1% απέναντι στην πλειονότητα

Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει σήμερα περισσότερο πλούτο από ό,τι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μαζί. Η ανισότητα πλούτου, ήδη έντονη στις αρχές του 21ου αιώνα, βαθαίνει με ρυθμούς που προκαλούν ανησυχία για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα.

Τα δεδομένα της έρευνας

Η πλατφόρμα BestBrokers συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία από τη World Inequality Database, μια ανοιχτού κώδικα βάση δεδομένων που καλύπτει 217 χώρες. Το αντικείμενο της μελέτης ήταν η πορεία του μεριδίου εθνικού πλούτου που συγκεντρώνεται στα χέρια του πλουσιότερου 10%. Η μέτρηση περιλαμβάνει τόσο τα χρηματοοικονομικά όσο και τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Η σχετική έκθεση, με τίτλο «Ανισότητα πλούτου στον 21ο αιώνα: χώρες όπου οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι από το 2000», δημοσιεύθηκε πρόσφατα και προσφέρει μια αποκαλυπτική εικόνα των τάσεων.

Κίνα: η πιο δραματική άνοδος

Η Κίνα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στη συγκέντρωση πλούτου μεταξύ των πλουσιότερων πολιτών της. Το μερίδιο του πλουσιότερου 10% εκτινάχθηκε από 48,3% το 2000 σε 68% το 2023, δηλαδή άνοδο σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις επιπτώσεις της εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ αστικών ελίτ και αγροτικού πληθυσμού.

Νότια Αφρική: η πιο άνιση κοινωνία

Η Νότια Αφρική συνεχίζει να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη της ανισότητας: το πλουσιότερο 10% συγκεντρώνει 85,8% του εθνικού πλούτου. Το εύρημα επιβεβαιώνει τις χρόνιες παθογένειες μιας κοινωνίας που κουβαλά ακόμη τις πληγές του απαρτχάιντ.

Κύπρος: ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στην ανισότητα

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τις πιο απότομες αυξήσεις συγκέντρωσης πλούτου. Το μερίδιο του πλουσιότερου 10% αυξήθηκε από 50,7% το 2000 σε 66,7% το 2023, δηλαδή κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» (2007–2020), που προσέλκυσε πλούσιους ξένους επενδυτές και εκτίναξε τις τιμές των ακινήτων, επηρεάζοντας την κοινωνική ισορροπία.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος του πλουσιότερου 1% στην Κύπρο: από 12,8% το 2000 σε 33,3% το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, στοιχείο που φέρνει τη χώρα στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης για τις πολιτικές κατανομής πλούτου.

Σλοβενία: από «πρότυπο ισότητας» σε ανησυχητική άνοδο

Η Σλοβενία, που το 2000 αποτελούσε το «καλό παράδειγμα» με το πλουσιότερο 1% να κατέχει μόλις 12,1% του εθνικού πλούτου, σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο. Το 2023 το μερίδιο αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 23,1%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ανισότητα δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Κεντρική Ευρώπη.

Ασία: το δίδυμο Κίνας – Ινδίας

Εκτός από την Κίνα, και η Ινδία καταγράφει ραγδαία αύξηση στη συγκέντρωση πλούτου, με τους υπερπλούσιους να απολαμβάνουν δυσανάλογο μερίδιο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι δύο χώρες-γίγαντες της Ασίας επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν σημαίνει απαραίτητα δίκαιη κατανομή.

Σχόλιο: το τίμημα της ανισότητας

Η έκθεση αποτυπώνει μια σαφή παγκόσμια τάση: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι μεσαίες και κατώτερες τάξεις δυσκολεύονται να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Ειδικά για χώρες όπως η Κύπρος, το φαινόμενο εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες στις τιμές κατοικίας, την κοινωνική κινητικότητα και την ποιότητα ζωής.

Οι αριθμοί δεν είναι απλώς στατιστικά δεδομένα· αποτελούν καμπανάκι για τις κυβερνήσεις, που καλούνται να επαναξιολογήσουν φορολογικές πολιτικές, επενδυτικά προγράμματα και μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας. Αν η ανισότητα συνεχίσει να βαθαίνει με αυτόν τον ρυθμό, το ζήτημα δεν θα είναι μόνο οικονομικό, αλλά και βαθιά πολιτικό και κοινωνικό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia