Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως διαμορφώνεται το σκηνικό των προεδρικών εκλογών του 2023!

Avatar photo

Published

on

Το πως διαμορφώνεται το σκηνικό των προεδρικών εκλογών του 2023 –σε μια πρωτοφανή, από σκοπιάς προωρότητας, μακρά προεκλογική- έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει τουλάχιστον ως προς τα κεντρικά πρόσωπα. Οι Μάριος Ηλιάδης και Γιώργος Κολοκασίδης έχουν ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητά τους.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης βρίσκεται, εδώ και μήνες, σε διαβουλεύσεις ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι –πέραν της τυπικής επικύρωσης- ο πρώτος υποψήφιος του ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Την εικόνα συμπληρώνουν οι Γιώργος Παμπορίδης και Νίκος Χριστοδουλίδης, με αμφότερους να ενδιαφέρονται, όπως δήλωσαν δημοσίως, να είναι υποψήφιοι. Ένα χρόνο και ένα μήνα πριν τις εκλογές, επί της αρχής, έξι υποψήφιοι και εν δυνάμει υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο (με τους δύο μάλιστα πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη) είναι ένα πρωτοφανές ποιοτικό χαρακτηριστικό στη σύγχρονη, εκλογική, ιστορία της Κύπρου. Και με την εικόνα, στην αντιπολίτευση, να εστιάζει στις κινήσεις του ΑΚΕΛ και του Νικόλα Παπαδόπουλου (όπως και του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, την φαινομενικά αυτόνομη κάθοδο ΕΛΑΜ με δικό του υποψήφιο, κτλ) αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως ναι μεν όλοι οι δρώντες του πολιτικού συστήματος έχουν ριχτεί στη μάχη για το παιχνίδι της εξουσίας, ωστόσο ο αγώνας για την επικράτηση, 13-14 μήνες σχεδόν πριν τις εκλογές, αναμένεται μακρύς.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Πέραν των κλασικών εργαλείων όπως η δημοφιλία, το ιδεολογικό πλαίσιο, η παράσταση νίκης, τα επιμέρους skillsets ή οι προεκλογικές δεσμεύσεις/προγραμματικές θέσεις, στην τρέχουσα συγκυρία προκύπτουν κάποια χαρακτηριστικά που θα ξεδιαλύνουν, καθ’ οδόν για το 2023, την επιβιωσιμότητα των υποψηφίων –και κατά πόσο θα αποδειχθούν… long runners μέχρι να λάβουν το τελικό χρίσμα (με ή χωρίς την επίσημη στήριξη κομμάτων).

Αυτά εδράζονται:

• Στην στρατηγική πρώτου ή δεύτερου γύρου. Με την πρώτη διάσταση (πχ ένα ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης εναντίον του ΔΗΣΥ) να δημιουργεί ζητήματα δυναμικής εκλογικής συμπεριφοράς (πχ ένας υποψήφιος που περνάει άνετα στον δεύτερο γύρο και κερδίζει, εξίσου άνετα, τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ) και την δεύτερη να επαναφέρει την μικροπολιτική τακτική της συνδιαλλαγής ή συναλλαγής στον δεύτερο γύρο. Η στρατηγική αυτή αφορά, κατεξοχήν και παραδοσιακά, τα δύο μεγάλα κόμματα

• Στον τρόπο ξεδίπλωσης της προγραμματικής συμφωνίας στήριξης υποψηφίων από κόμματα. Επειδή ότι περιγράφεται ως άνω ως συνδιαλλαγή VS συναλλαγή –ιδίως στη Κύπρο- λειτουργεί πάντα πέραν του ποιός υποψήφιος έχει διείσδυση ανεξαρτήτως κομμάτων πχ στον δεύτερο γύρο. Ακριβώς γιατί συνδέεται παραπάνω με την κινητοποίηση των πελατειακών δικτύων και τον κυνισμό μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής

• Στα όρια του διπόλου ανεξαρτησίας VS κομματικού πατριωτισμού. Πτυχή που αναδείχθηκε ιδίως με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ. Οι εκλογές του 2023 θα δώσουν ικανοποιητική απάντηση ως προς τα όρια αντοχής των κομματικών αρχηγών VS των αφηγημάτων ανεξαρτησίας, στην περίπτωση της Κεντροδεξιάς, επί του συνόλου του κομματικού πατριωτισμού της εκλογικής βάσης στη Κύπρο και στο κατά πόσο, ιδίως για την Αριστερά, μπορεί να υπάρξει υπέρβαση ως προς την επιλογή υποψηφίου με έντονα κεντροδεξιά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την διάσταση σημασία αποκτάει και ο χρόνος με τις τελικές καταλήξεις ως προς τους υποψηφίους να λαμβάνουν υπόψη τους και τον χρόνο μετά την επόμενη πενταετία (σ.σ. η σκέψη για το 2028)

• Στη μετατόπιση των βασικών θεμάτων πολιτικής (Οικονομία, Κυπριακό, Υγεία/Πανδημία, Διαφθορά/Δικαιοσύνη, κοκ) με την τάση στην τρέχουσα συγκυρία να δείχνει πως πχ το Κυπριακό δεν αποτελεί –όπως σε άλλες εκλογικές διαδικασίες- βασικό διαμορφωτικό χαρακτηριστικό με το οποίο η εκλογική βάση ψηφίζει

Που κινούνται

Το τελευταίο ποιοτικό χαρακτηριστικό δείχνει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ως προς την μονοδιάστατη ή πολυθεματική –μέχρι στιγμής- επικοινωνιακή πολιτική όσων έχουν ήδη επιδοθεί σε καμπάνια –προεκλογική ή σε επίπεδο διαβούλευσης. Ξεχωρίζουν πχ το μήνυμα της προεκλογικής του κ. Ηλιάδη σε σχέση με την διαφάνεια, το πολιτικό μανιφέστο του κ. Δημητριάδη σε σχέση με το «τίμιο κράτος» και την διάσταση του Κυπριακού και ο χαρακτήρας της υποψηφιότητας του κ. Κολοκασίδη που αφορά στην απόρριψη της ΔΔΟ ως μορφής λύσης του Κυπριακού. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι εξελίξεις εντός ΔΗΣΥ στον άξονα πολιτικής αντιπαράθεσης Νεοφύτου-Χριστοδουλίδη με τον πρώτο να εστιάζει στην κομματική Ορθοδοξία έναντι του δευτέρου που συντηρεί το αφήγημα μιας εν δυνάμει ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Η περίπτωση Αχιλλέα Δημητριάδη και Γιώργου Παμπορίδη, παρά τις μεταξύ των διαφορετικές επιμέρους προελεύσεις και πορείες, αποκτάει ενδιαφέρον υπό το βάρος της εξέτασης, από το ΑΚΕΛ, της στήριξής των. Ενώ, τέλος, η περίπτωση του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, αποτελεί ενδιαφέρουσα περιπτωσιολογία για σειρά λόγων.

Το πως έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής όλοι οι βασικοί υποψήφιοι καταδεικνύει πάντως πως –ανεξάρτητοι ή μη- προσδοκούν στην στήριξη ή στην διάσπαση ενός ή περισσοτέρων κομμάτων προκειμένου να επιβιώσουν, ως τέλος με αξιώσεις, αναφορικά με την υποψηφιότητά τους –τάση που υποδεικνύει πως το κόμμα, ως θεσμός του πολιτικού συστήματος στη Κύπρο, μπορεί μεν να βρίσκεται σε υποχώρηση ως προς την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων ωστόσο παραμένει βασικό κριτήριο ανάδειξης –και τελικής επικράτησης- στις προεδρικές εκλογές.

Οι παγίδες


Όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ της «Κ» για τα δύσκολα διλήμματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, οι αντικειμενικές δυσκολίες –πέραν της εκλογικής απόδοσης- δείχνουν να τέμνουν οριζόντια όλους τους υποψηφίους και να συνδιαμορφώνουν την στρατηγική τους. Η περίπτωση του κ. Παπαδόπουλου μάλιστα είναι χαρακτηριστική λόγω της αρχικής δήλωσης πως το ΔΗΚΟ θα βρίσκεται με την πλευρά του νικητή στις εκλογές του 2023. Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου το ζήτημα της δημοφιλίας και ο τρόπος που χειρίστηκε την εν δυνάμει υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη με αναγωγή της υποψηφιότητά του σε ένα ζήτημα κομματικού πατριωτισμού αναδεικνύονται ήδη σε ακανθώδη ζητήματα. Αντίστοιχα, για τον Νίκο Χριστοδουλίδη η ξεκάθαρα επικοινωνιακή λογική της αναγωγής όλων των ζητημάτων σε κάτι «αόριστα σύγχρονο» προκειμένου να προωθήσει το αφήγημα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του εμπεριέχει το ρίσκο του «ξεφουσκώματος» για την συνέχεια.

Η περίπτωση του Γιώργου Παμπορίδη αποκτά ενδιαφέρον υπό το βάρος του… safepass από την βάση του ΑΚΕΛ –ενώ το ίδιο ισχύει για τον Αχιλλέα Δημητριάδη –και κάθε όνομα που, θεωρητικά, πέφτει στο τραπέζι του ενδιαφέροντος του εν λόγω κόμματος.
Τέλος δεν πρέπει κάποιος να θεωρεί δεδομένο πως τα όσα ονόματα, που έχουν μπει στο κάδρο των προεδρικών, θα ολοκληρώσουν την διαδικασία μέχρι την ημέρα που θα βρεθούν ενώπιον του Γενικού Εφόρου Εκλογών. Κι αυτό όχι μόνο διότι ο χρόνος, στην πολιτική, είναι πεπερασμένος αλλά και γιατί, πάντα, το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων «επί του εδάφους»:

– μπορεί να δικαιώσει ή να καταρρίψει θεαματικά επιμέρους αφηγήματα ή θέσεις
-μπορεί να λειτουργήσει συγκυριακά υπέρ ή εναντίον προσώπων και δυναμικών και τέλος
-εμπεριέχει πάντα την στιγμή της αλήθειας, η οποία –πέραν της κόπωσης στην εν λόγω μακρά προεκλογική- τεστάρεται μέσω της δημόσιας αντιπαράθεσης των πραγματικών υποψηφίων, της δουλειάς των πραγματικών επιτελείων (μηχανισμών), του budget και της, κάπως παλιομοδίτικης, πόλωσης.

ΠΗΓΗ : kathimerini.com.cy

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ7 hours ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20267 hours ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ8 hours ago

Ανησυχία για «δραματική κατάσταση» στο Λίβανο εκφράζουν ΥΠΕΞ 17 ευρωπαϊκών κρατών περιλαμβανομένης της Κύπρου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ11 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά – Anka Moraru, Πέμπτη 02/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 hours ago

Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας

Off the Record17 hours ago

Αποποιηθείτε των πολλαπλών συντάξεων για να δείξετε φιλοτιμία- πατριωτισμό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ17 hours ago

Τραμπ για την επιχείρηση «Epic Fury»: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά»

Off the Record3 days ago

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδίδουν εύσημα για την επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Off the Record3 days ago

Ο εξαρτώμενος Οργανισμός Νεολαίας και τα παράγωγα του

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 days ago

THE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia