Connect with us

MILITAIRE

Πως και γιατί η Ελλάδα αρνείται να τετραπλασιάσει την κυριαρχία της! Δρ Γ.Ανθρακεύς

Avatar photo

Published

on

Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδυναμία της να προχωρήσει στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αν μη τι άλλο, η απόφαση αυτή αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές επισημάνσεις της αδιαφορίας και της αδράνειας της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε σοβαρά γεωστρατηγικά ζητήματα που αφορούν την προστασία των συμφερόντων της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η καταδίκη της χώρας, η οποία «ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία», αποτυπώνει με τραγική ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως σημείωσε ο Δρ. Νομικής Γιώργος Ανθρακεύς σε συνέντευξή του στο Militaire Channel, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου είναι «ντροπιαστική» και «εξευτελιστική», και δεν αποτελεί μόνο νομικό πλήγμα, αλλά μια ακόμη ένδειξη της αδυναμίας της Ελλάδας να προασπίσει τα συμφέροντά της στη Νότια Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κ. Ανθρακεύ, το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η κυβέρνηση ήταν να προσπαθήσει να αντιπαρατεθεί στην κατηγορία της αδράνειας με μια σειρά «επιχειρημάτων» που δεν πείθουν κανέναν. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι «δεν πρόλαβε» να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες λόγω του μνημονίου που υπέγραψε με την Αίγυπτο. Συμφωνία που, πέρα από το ότι δείχνει απελπισμένη αναποφασιστικότητα, ενέχει σοβαρά αρνητικά σημεία για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η απορία που τίθεται αμέσως είναι: Μήπως η Ελλάδα δεν «πρόλαβε» λόγω της αδράνειας που τη διακρίνει τα τελευταία χρόνια στο γεωστρατηγικό πεδίο; Το παράδειγμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας στρατηγικής που αγνοεί τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που άλλοι παίκτες στην περιοχή, όπως η Τουρκία, αναπτύσσουν στρατηγικές που ενδυναμώνουν τη θέση τους.

Όπως τονίζει ο Δρ. Ανθρακεύς, η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι απλά μια νομική πτυχή, αλλά και μια πραγματική ευκαιρία που χάθηκε για την Ελλάδα να τετραπλασιάσει την κυριαρχία της στην περιοχή. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εδώ και χρόνια, εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει μια πιο οργανωμένη και στρατηγική προσέγγιση στην περιοχή. Η τετραπλασιασμένη κυριαρχία δεν είναι μια υπερβολική υπόθεση — είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με σωστό συντονισμό και σοβαρές πολιτικές κινήσεις, αντί για την επιπόλαιη προσέγγιση που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.

Και κάπου εδώ, έρχεται το ερώτημα που σίγουρα έχει ακουστεί πολλές φορές από τους υποστηρικτές της πολιτικής του «κατευνασμού»: «Τι θέλουμε, να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία;». Λοιπόν, όχι. Δεν πρόκειται για πόλεμο. Πρόκειται για τη σωστή αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, την εξασφάλιση των θαλασσίων συνόρων και την προστασία των εθνικών συμφερόντων με έναν στρατηγικό, αλλά ειρηνικό τρόπο. Υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές που θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί, και που απλά δεν υλοποιήθηκαν. Όχι λόγω ανικανότητας, αλλά λόγω πολιτικής αδιαφορίας και φόβου του πολιτικού κόστους.

Η «αδράνεια» που αναφέρει το Ευρωδικαστήριο, καθώς και η «ανικανότητα» της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δείχνουν πως η χώρα μας απλά δεν εκμεταλλεύτηκε τα περιθώρια που είχε για να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει σε στρατηγικές που εδραιώνουν τη θέση της στην περιοχή, ενώ εμείς σπαταλάμε χρόνο και ευκαιρίες, δικαιολογώντας την αδράνειά μας με «αντικειμενικούς λόγους».

ΠΗΓΗ: MILITAIRE

Continue Reading

MILITAIRE

Θερμή υποδοχή Ερντογάν στο Κάιρο, νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου

Avatar photo

Published

on

Εντυπωσιακή και υψηλού συμβολισμού υπήρξε η υποδοχή που επιφύλαξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχει στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δρόμοι του Καΐρου κοσμήθηκαν με αφίσες των δύο Προέδρων, ενώ η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Ανάλογης επισημότητας ήταν και η υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκαν κανονιοβολισμοί. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν προσέφερε στον Σίσι μία λιμουζίνα Togg T10X, τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, μια πρακτική που ακολουθεί σε επισκέψεις ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου υπογράφηκαν συνολικά επτά συμφωνίες, με πλέον κομβική τη στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο. Η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά ένα νομικό και στρατηγικό κείμενο που καθορίζει τις βασικές αρχές, τους όρους και τις διαδικασίες για μελλοντική συνεργασία, προμήθειες αμυντικού υλικού ή επιχειρησιακές δράσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, είτε πρόκειται για κράτη είτε για οργανισμούς. Λειτουργεί ως βάση για τη σύναψη μεταγενέστερων εκτελεστικών συμφωνιών, παρέχοντας ευελιξία και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Οι σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας εισέρχονται πλέον σε φάση ουσιαστικής εξομάλυνσης και στρατηγικής αναβάθμισης, αφήνοντας πίσω τους μια δεκαετία έντασης που επιβάρυνε τις διμερείς επαφές. Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών στρέφεται πλέον στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, στην ενεργειακή σύγκλιση, στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και στον συντονισμό σε περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, η Γάζα και το Σουδάν.

Παρά τη θετική δυναμική, η προσέγγιση Άγκυρας – Καΐρου γεννά προβληματισμό ως προς τις πιθανές μεταβολές των ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της Αιγύπτου με τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία αφορούσε «μερική οριοθέτηση» μεταξύ του 26ου και του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων για το υπόλοιπο τμήμα. Αντιθέτως, η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, προβάλλοντας ως δέλεαρ την παραχώρηση μεγαλύτερης θαλάσσιας έκτασης σε σχέση με εκείνη που εξασφάλισε το Κάιρο μέσω της συμφωνίας με την Αθήνα.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE. gr

Continue Reading

MILITAIRE

Ρωσικές καταγγελίες για στρατιωτική ενίσχυση του NATO στην Αρκτική

Avatar photo

Published

on

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, κατηγόρησε το NATO ότι επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτική, στον απόηχο της απαίτησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η χώρα του να «αποκτήσει» τη μεγάλη νήσο, η οποία αποτελεί διοικητικά αυτόνομη περιοχή της Δανία, καθώς και των ανακοινώσεων ευρωπαϊκών χωρών για ανάπτυξη στρατευμάτων τους.

Κράτη-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, επικαλούνται –κατά τον ίδιο– μια υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Αρκτική, δήλωσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Για τον Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, η Κοπεγχάγη έχει υιοθετήσει συγκρουσιακή στάση, εμπλέκοντας το NATO και συμβάλλοντας στην κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.

Η Ρωσία, όπως υποστήριξε, «δεν καταρτίζει σχέδια επίθεσης εναντίον των γειτόνων της στην Αρκτική, δεν τους απειλεί με στρατιωτική δράση και δεν επιδιώκει την κατάληψη εδαφών τους», αναφορά που ερμηνεύεται ως έμμεση αιχμή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Παράλληλα, η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει στο παρελθόν εναντίον οποιασδήποτε υποτίμησης ή παραγνώρισης των ρωσικών συμφερόντων στην Αρκτική. Με εκτεταμένη ακτογραμμή στον Αρκτικό Ωκεανό, η Ρωσία θεωρεί την περιοχή μέρος της σφαίρας επιρροής της, αξιοποιεί ολοένα και περισσότερο τις θαλάσσιες οδούς που τη διασχίζουν και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί εκ νέου πιέσεις το τελευταίο διάστημα ώστε η Ουάσιγκτον να «αποκτήσει» την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή της Δανίας, επικαλούμενος λόγους «εθνικής ασφάλειας» και τους κινδύνους που, κατά τον ίδιο, απορρέουν από την παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιλογής.

Μετά τις άκαρπες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη για την εκτόνωση της διαμάχης, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, ανακοίνωσαν την αποστολή στρατιωτικών στη νήσο, σε αποστολή υποστήριξης της Δανίας.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
Continue Reading

MILITAIRE

Η «Γροιλανδία» του Τραμπ ανοίγει την όρεξη της Άγκυρας για το Καστελλόριζο

Avatar photo

Published

on

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ περί πρόθεσης «κατοχής» της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, με στόχο να αποτραπεί η ρωσική και κινεζική επιρροή, γνωστός Τούρκος αμυντικός αναλυτής, ο Turan Oguz –πρόσωπο με διαύλους προς την κυβέρνηση Ερντογάν– πυροδότησε νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι «θα κάνουμε κάτι για το Καστελλόριζο, είτε τους αρέσει είτε όχι. Αν δεν το πράξουμε, θα το καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα. Το ότι έφτασαν εκεί με πλοίο πριν από 2.000 χρόνια δεν σημαίνει πως η γη τους ανήκει».

Στην ίδια ανάρτηση υπήρξε σχολιασμός ότι «οι κάτοικοι του Καστελλόριζου μεταβαίνουν στο Kaş για αγορές και υγειονομική περίθαλψη. Σε αυτούς τους περίπου 600 ανθρώπους θα μπορούσε να δοθεί τουρκική υπηκοότητα και οικονομικά κίνητρα σε όσους επιθυμούν την ένταξη στην Τουρκία». Ο συντάκτης του προκλητικού άρθρου, απαντώντας, παρουσίασε δύο επιλογές:

α. «Να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τους κατοίκους ώστε να κηρυχθεί το νησί ανεξάρτητο, με πολιτική και στρατιωτική στήριξη από εμάς, και στη συνέχεια να ενταχθεί στην Τουρκία μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος. Θα δοθούν κίνητρα από 10.000 έως 100.000 δολάρια ανά άτομο, τουρκική υπηκοότητα, ενώ θα ανεγερθεί πόλη με μίνι νοσοκομείο, σχολείο και αγορά».

β. «Η Τουρκία οφείλει να το επιλύσει στρατιωτικά. Όσοι επιθυμούν να γίνουν Τούρκοι πολίτες μπορούν να παραμείνουν. Οι υπόλοιποι μπορούν να μετακινηθούν όπου επιλέξουν. Παράλληλα μπορούμε να εγκαταστήσουμε Τούρκους πολίτες από το εξωτερικό στο νησί».

Είναι πάγια η θέση της Άγκυρας, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Καστελλόριζο, θεωρώντας το πολύ μικρό και υπερβολικά απομακρυσμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα για να δικαιούται ΑΟΖ. Ταυτόχρονα κατηγορεί συστηματικά την Αθήνα για στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση διεθνών συνθηκών.

Το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan) αποτελεί βασικό άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με το Καστελλόριζο στον πυρήνα των διεκδικήσεων λόγω της στρατηγικής του θέσης στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια ενοποίηση των τουρκικών αξιώσεων σε ένα συνολικό σχέδιο, ενταγμένο στη νεοοθωμανική ατζέντα της κυβέρνησης Ερντογάν και στη φιλοδοξία επανάκαμψης της Τουρκίας σε γεωγραφικούς χώρους ιστορικής επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον οι πρωτοφανείς και ιδιαίτερα προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου αναλυτή αντανακλούν επίσημες κυβερνητικές σκέψεις ή αποτελούν προσωπικές του απόψεις. Ωστόσο, στο μήνυμά του για το 2026 επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα, «κλοπές» ή «πειρατεία» στη «Γαλάζια Πατρίδα». Την ίδια στιγμή καταγράφονται νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στις περιφερειακές συμμαχίες που διαμορφώνονται και περιορίζουν την τουρκική επιρροή στην περιοχή.

Γράφει ο
Σπυρίδων Κίσσας
Σμχος (ΥΠΛ) ε.α

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia