Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόεδρος: Ελπίδα για ουσιαστικές συναντήσεις για επανέναρξη συνομιλιών

Published

on

Βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα αρκετή προεργασία που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν και σε ουσιαστικές συναντήσεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την εκδήλωση προς τιμή των Συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης εξέχουσες προσωπικότητες των Αποδήμων για τη διαχρονική τους προσφορά στον τόπο και την κοινωνία ευρύτερα.

“Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης, αλλά και τιμής που σας καλωσορίζω και φέτος, στο Προεδρικό Μέγαρο σε αυτή την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται φέτος σε ένα δύσκολο ορόσημο για την πατρίδα μας, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, μισού αιώνα συνεχιζόμενης κατοχής” είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι “πολλοί από εσάς αναγκαστήκατε να φύγετε από την Κύρο ακριβώς λόγω αυτής της τραγικής συγκυρίας. Αναγκαστήκατε να φύγετε από την Κύπρο, ψάχνοντας για συνθήκες ασφάλειας, ξεκινώντας ξανά τη ζωή σας, αλλά χωρίς να ξεχνάτε ποτέ την πατρίδα μας”.

“Και πλείστοι από εσάς, περνώντας μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, ειδικά τα πρώτα χρόνια στην ξενιτιά, όχι μόνο τα καταφέρατε αλλά αντιμετωπίσατε με επιτυχία προκλήσεις και προβλήματα και μεγαλουργείτε στις χώρες που φιλοξενείστε. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Όπου και αν είστε, όμως, ό,τι και αν έχετε πετύχει στη ζωή σας έχετε πάντοτε την Κύπρο μας στην καρδιά σας”.

Ανέφερε ότι είχε “την ευλογία να δουλέψω μαζί σας τόσο ως φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 90’, ως Γενικός Πρόξενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής στην Πρεσβεία μας στην Αθήνα, αλλά και στη συνέχεια ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών και γνωρίζω από πρώτο χέρι τους καθημερινούς αγώνες σας για προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου και ευρύτερα του Ελληνισμού”.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε για μια ακόμη φορά, την απέραντη ευγνωμοσύνη τόσο της Πολιτείας όσο και του κυπριακού λαού.

Μεγαλύτερη έγνοια όλων μας, είπε, μεγαλύτερη αγωνία των απανταχού Κυπρίων, “εδώ στον τόπο μας και όλων εσάς στη διασπορά, αποτελεί το Κυπριακό και το μέλλον της πατρίδας μας, η ανάγκη για απελευθέρωση, επανένωση και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα. Μόνο τότε, εξάλλου, θα δικαιωθούν και οι δικές σας προσπάθειες αλλά και οι αγώνες όσων θυσιάστηκαν στην Κύπρο υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάψει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

“Όπως σας είχα υποσχεθεί και πέρσι, δεν θα πάψω λεπτό να καταβάλλω κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ” είπε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Πρόεδρος, είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η σημαντικότερη επιτυχία από ιδρύσεως της το 1960 και φέτος συμπληρώσαμε 20 χρόνια ιδιότητας μας ως κράτος μέλος και θα συνεχίσουμε να είμαστε κράτος μέλος και μετά από μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού.

“Όπως γνωρίζετε, μέσα από επίμονες προσπάθειες, πετύχαμε να έχουμε ξανά το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, πετύχαμε τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα αρκετή προεργασία που ευελπιστούμε ότι – αυτές είναι οι ενδείξεις και οι πληροφορίες που έχουμε από τα ίδια τα ΗΕ. Είχα και πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ίδιο τον ΓΓ στο Παρίσι – θα οδηγήσουν και σε ουσιαστικές συναντήσεις που ευελπιστούμε να έχουν ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών” συνέχισε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και σε αυτή την προσπάθεια, “όπως εξάλλου και διαχρονικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το μοναδικό σας κόμμα είναι η Κύπρος, θα είστε όχι μόνο συμπαραστάτες αλλά και αρωγοί, πάντα με ανιδιοτέλεια και μοναδικό κίνητρο και οδηγό σας την αγάπη προς την πατρίδα, προς την Κύπρο μας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όπως κάθε χρόνο, ως ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης και αναγνώρισης της Κυπριακής Διασποράς, τιμούνται εξέχουσες προσωπικότητες των Αποδήμων μας για τη διαχρονική τους προσφορά στον τόπο και την κοινωνία ευρύτερα.

“Μέσα σε αυτό πλαίσιο αποδίδουμε απόψε την ελάχιστη τούτη τιμή σε έξι συμπατριώτες μας που έχουν διακριθεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, για το ενάρετο ήθος τους και τη διαχρονική προσφορά τους. Αναφέρομαι, στον κ. Peter Loucas, στον κ. Ντίνο Σοφοκλέους, στην κα Ελένη Κουμίδου, στην κα Susie Constantinides, στη μακαριστή Γεωργία Αλεξάνδρου, είναι μαζί μας ο σύζυγός της κ. Χρίστος Αλεξάνδρου, και στον κ. Παναγιώτη Ήφαιστο” είπε.

Καταλήγοντας είπε ότι “η προσφορά σας στην πατρίδα θα χαίρει αιώνια της ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, του συνόλου του κυπριακού λαού και εμένα προσωπικά”.

Πηγή: Kathimerini

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:

Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑‍🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή

μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ 
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia