ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος: «Θα απαντήσω στον Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ»
Οι εξελίξεις στην περιοχη και η ηλεκτρική διασύνδεση ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα απαντήσει και στην παρέμβαση του Τούρκου Προέδρο κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης.
«Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή είναι το θέμα που κυριαρχεί όλων των συζητήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο στην κοινή συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην περιοχή, συζητήσαμε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν ότι και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των εννιά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) που θα γίνει στην Πάφο, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο θέμα, με τον ΠτΔ να χαιρετίζει σε αυτό το πλαίσιο και την παρουσία στη MED9 του Βασιλιά της Ιορδανίας. «Αντιλαμβάνεστε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία, ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» είπε.
Ανέφερε ότι στις συζητήσεις τους κατά την τριμερή, αντικείμενο συζήτησης ήταν και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και το έντονο γαλλικό ενδιαφέρον, για γαλλική συμμετοχή στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις, κατά την προσφώνηση του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος είπε ότι θα αναφερθεί «συγκεκριμένα στις εξελίξεις στην περιοχή, στον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ρόλο που έχει χαιρετίσει και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, αλλά και πολλοί ξένοι ηγέτες, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα απαντήσω και στη σημερινή [την Τρίτη] παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, τόσο για τα περιφερειακά, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στις 1100 (ώρα Νέας Υόρκης), ενώ ακολούθως θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την προώθηση της ειρήνης και τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.
Επίσης αναμένεται να συμμετάσχει σε γεύμα με αντιπροσωπεία της Ηγεσίας του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου και να έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι. Ακόμη αναμένεται να παραστεί με την σύζυγό του σε δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγος του.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου.
«Η συνάντηση των MED9 που φιλοξενεί η Κύπρος στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενώ η συμμετοχή και του Βασιλιά της Ιορδανίας προσδίδει ακόμη περισσότερη βαρύτητα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά στον Great Sea Interconnector ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσαν την γαλλική πλευρά ως ενδιαφερόμενο μέρος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η Γαλλία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το έργο, τόσο λόγω της εμπλοκής εταιρείας γαλλικών συμφερόντων όσο και για τις προοπτικές του έργου».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν για το αυξημένο ενδιαφέρον της Εθνικής Εταιρείας Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι (TAQA), της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ως αποτέλεσμα και των συναντήσεων του στη Νέα Υόρκη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Αναφορικά με την ομιλία του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «όλη η Γενική Συνέλευση απασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τις εξελίξεις στην περιοχή μας» και επισημαίνουν ότι ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή και ακολούθως θα τις συνδέσει με το Κυπριακό».
Πηγή: Kathimerini
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record5 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record5 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

