Connect with us

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Προπολεμικό κλίμα στην Ευρώπη: Πολωνία σήμανε συναγερμό μετά τη Γερμανία

Avatar photo

Published

on

Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι το περσινό καλοκαίρι ίσως ήταν «το τελευταίο ειρηνικό» για την Ευρώπη, ήρθε και η αντίστοιχη δήλωση από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας, Βίσλαβ Κούκουλα, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Μιλώντας στον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό Jedynka, ο Κούκουλα σημείωσε ότι η χώρα του βρίσκεται ουσιαστικά σε «προπολεμική κατάσταση». «Αν κάποιος έχει ζήσει πόλεμο, καταλαβαίνει ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι ένας πλήρης πόλεμος, αλλά μια προπολεμική περίοδος ή υβριδικός πόλεμος», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ενέργειες που καταγράφονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, τις δυνάμεις ασφαλείας και τους βασικούς κρατικούς θεσμούς.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγσεθ, ο οποίος παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση με το 1939 και το 1981, ο Κούκουλα τόνισε ότι πρόκειται για μια «πολύ καλή σύγκριση», καθώς όλα εξαρτώνται από την αντιμετώπιση της κατάστασης — είτε για την αποτροπή του αντιπάλου είτε για την ενίσχυση της επιθετικότητάς του.

«Για να είμαι ειλικρινής, βρισκόμαστε πάντα σε μια προπολεμική κατάσταση. Ακόμη και ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μια τέτοια περίοδος. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης απαιτεί οικοδόμηση αποτελεσματικής αποτρεπτικής πολιτικής, βασισμένης στις αμυντικές ικανότητες και στη στάση των πολιτών», πρόσθεσε ο Πολωνός στρατηγός.

Ο Κούκουλα υπογράμμισε ότι η Πολωνία δεν είναι ανυπεράσπιστη και διαθέτει πλήρες οπλοστάσιο για να ανταποκριθεί σε απειλές, είτε συμμετρικά είτε ασύμμετρα, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε καταστροφική ενέργεια του αντιπάλου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου πράξη δολιοφθοράς» την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πολωνική πρωτεύουσα με την ανατολική πόλη Λούμπλιν και συνεχίζει προς την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, υπέδειξε ότι η έκρηξη πιθανόν να αποτελούσε ακόμη μια ρωσική υβριδική επίθεση, με στόχο να «δοκιμαστεί η αντίδραση» των εμπλεκόμενων χωρών.

Continue Reading

MILITAIRE

Ρωσικές καταγγελίες για στρατιωτική ενίσχυση του NATO στην Αρκτική

Avatar photo

Published

on

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, κατηγόρησε το NATO ότι επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτική, στον απόηχο της απαίτησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η χώρα του να «αποκτήσει» τη μεγάλη νήσο, η οποία αποτελεί διοικητικά αυτόνομη περιοχή της Δανία, καθώς και των ανακοινώσεων ευρωπαϊκών χωρών για ανάπτυξη στρατευμάτων τους.

Κράτη-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, επικαλούνται –κατά τον ίδιο– μια υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Αρκτική, δήλωσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Για τον Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, η Κοπεγχάγη έχει υιοθετήσει συγκρουσιακή στάση, εμπλέκοντας το NATO και συμβάλλοντας στην κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.

Η Ρωσία, όπως υποστήριξε, «δεν καταρτίζει σχέδια επίθεσης εναντίον των γειτόνων της στην Αρκτική, δεν τους απειλεί με στρατιωτική δράση και δεν επιδιώκει την κατάληψη εδαφών τους», αναφορά που ερμηνεύεται ως έμμεση αιχμή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Παράλληλα, η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει στο παρελθόν εναντίον οποιασδήποτε υποτίμησης ή παραγνώρισης των ρωσικών συμφερόντων στην Αρκτική. Με εκτεταμένη ακτογραμμή στον Αρκτικό Ωκεανό, η Ρωσία θεωρεί την περιοχή μέρος της σφαίρας επιρροής της, αξιοποιεί ολοένα και περισσότερο τις θαλάσσιες οδούς που τη διασχίζουν και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί εκ νέου πιέσεις το τελευταίο διάστημα ώστε η Ουάσιγκτον να «αποκτήσει» την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή της Δανίας, επικαλούμενος λόγους «εθνικής ασφάλειας» και τους κινδύνους που, κατά τον ίδιο, απορρέουν από την παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιλογής.

Μετά τις άκαρπες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη για την εκτόνωση της διαμάχης, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, ανακοίνωσαν την αποστολή στρατιωτικών στη νήσο, σε αποστολή υποστήριξης της Δανίας.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr
Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ιράν: Ο Τραμπ θέλει να χτυπήσει γρήγορα, αλλά δεν θέλει να ανοίξει νέο Ιράκ

Avatar photo

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να θέλει, σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, το χτύπημα να είναι σύντομο, καταλυτικό και πολιτικά «καθαρό».
Εδώ όμως εντοπίζεται και ο βασικός προβληματισμός στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον: κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ένα τέτοιο πλήγμα θα οδηγούσε σε γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος, ούτε ότι η Τεχεράνη δεν θα απαντούσε με εκτεταμένα αντίποινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του πως δεν προτίθεται να βυθίσει τη χώρα σε μια μακρά σύγκρουση τύπου Ιράκ ή Αφγανιστάν.

Παρόλα αυτά, η ομάδα εθνικής ασφάλειας δεν είναι σε θέση να του εγγυηθεί ότι μια επέμβαση θα είχε άμεσο και οριστικό αποτέλεσμα…… Αντίθετα, οι εκτιμήσεις που κατατίθενται στον Λευκό Οίκο κάνουν λόγο για σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης, με πιθανές ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή και περιορισμένες δυνατότητες ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης.

Περιορισμένες στρατιωτικές επιλογές

Το κλίμα αυτό επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ των New York Times, που επισημαίνουν ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι σήμερα πιο «αραιή» σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.

Η αποχώρηση του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford και άλλων μονάδων από την Ανατολική Μεσόγειο έχει περιορίσει τη ναυτική ισχύ των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη αναδιάταξη δυνάμεων.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαθέτουν αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο στην περιοχή, στρατιωτικοί διοικητές ζητούν χρόνο για την ενίσχυση της άμυνας, φοβούμενοι επιθέσεις από το Ιράν ή συμμάχους του σε Ιράκ και Συρία.

Στο τραπέζι κυβερνοεπιθέσεις και «χειρουργικά» πλήγματα

Υπό αυτά τα δεδομένα, στην Ουάσιγκτον εξετάζονται εναλλακτικά μέσα πίεσης: κυβερνοεπιχειρήσεις, στοχευμένα πλήγματα σε δομές εσωτερικής ασφάλειας του Ιράν ή μυστικές αποστολές που δεν θα οδηγούσαν σε ανοικτή σύρραξη.

Όπως μεταδίδει το NBC, σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς τονίστηκε ότι κάθε ενέργεια θα απέκλειε την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα

Την ίδια στιγμή, το CNN αναφέρει ότι το Ιράν έχει ήδη καταρτίσει σχέδια για πλήγματα κατά αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν μετακινηθεί από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, με τις τοπικές αρχές να επιβεβαιώνουν τη μερική αποχώρηση προσωπικού.

Διαδηλώσεις και κόκκινες γραμμές

Η ένταση συνδέεται άμεσα και με τη σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ενδεχόμενες μαζικές εκτελέσεις διαδηλωτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμερικανική αντίδραση.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, αναφέροντας πως έχει ενημερωθεί ότι οι εκτελέσεις «δεν θα προχωρήσουν» και ότι η αιματοχυσία στους δρόμους έχει σταματήσει.

Η ιρανική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι ο 26χρονος Ερφάν Σολτανί, για τον οποίο υπήρχαν φόβοι επικείμενης εκτέλεσης, δεν έχει καταδικαστεί σε θάνατο και ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει δεν επισύρουν την εσχάτη των ποινών.

Ρευστό σκηνικό, χωρίς τελικές αποφάσεις

Παρά τα σημάδια προσωρινής αποκλιμάκωσης, το τοπίο παραμένει ασταθές. Οι ΗΠΑ κρατούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να απαντήσει και κανείς δεν αποκλείει νέα έξαρση της κρίσης.

Το κεντρικό δίλημμα για τον Τραμπ παραμένει αμετάβλητο: πώς θα αποδείξει ότι «εννοεί όσα λέει», χωρίς να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να τελειώσει γρήγορα.

ΠΗΓΗ: NAYTEMPORIKH .gr

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ουκρανία: Ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία διαρκεί περισσότερο από τον Β’ Παγκόσμιο στο ανατολικό μέτωπο

Avatar photo

Published

on

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον υπερβεί χρονικά τον πόλεμο της Σοβιετικής Ενωσης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Κόκκινος Στρατός χρειάστηκε 1.418 ημέρες –από τις 22 Ιουνίου 1941 έως τις 9 Μαΐου 1945– για να πολεμήσει τις δυνάμεις του Χίτλερ σε ολόκληρη την Ευρώπη, φτάνοντας από τον Βόλγα μέχρι το Βερολίνο. Αντίθετα, η αποκαλούμενη από το Κρεμλίνο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν συμπλήρωσε τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 1.419 ημέρες, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν καθηλωμένες στο Ντονέτσκ, μόλις 45 χιλιόμετρα από τα σημεία εκκίνησης της επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο στρατός της Ρωσίας δεν έχει καταφέρει να καταλάβει και να διατηρήσει ούτε μία περιφερειακή πρωτεύουσα στα ουκρανικά εδάφη που διεκδικεί, όπως υπογραμμίζουν οι Times. Παράλληλα, αν και έχουν προηγηθεί μήνες έντονων διπλωματικών πρωτοβουλιών με πρωταγωνιστή τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν διαφαίνεται καμία ρεαλιστική προοπτική ειρήνης στο άμεσο μέλλον. «Σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η Ρωσία διέπραξε ωμότητες στο ουκρανικό έδαφος σε κλίμακα και ένταση που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατόρθωσε να λυγίσει την Ουκρανία ούτε το φρόνημα του λαού μας», έγραψε τη Δευτέρα στο X ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα.

Τα χρόνια που προηγήθηκαν της εισβολής, το Κρεμλίνο είχε αναγάγει τη μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –ή «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», όπως αποκαλείται στη Ρωσία– σε θεμέλιο λίθο της κρατικής ιδεολογίας. Αντιδυτικές αφίσες με σοβιετικά και αμερικανικά σύμβολα διακήρυσσαν «Μπορούμε να το ξανακάνουμε». «Ηθελαν να το επαναλάβουν και το έκαναν», σχολίασε ο πρόεδρος Ζελένσκι. «Αναπαρήγαγαν τον φασισμό. Αυτό είναι παραφροσύνη».

Σύμφωνα με έρευνα της ρωσικής υπηρεσίας του BBC σε συνεργασία με τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Mediazona, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 160.000 θάνατοι ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία. Παράλληλα, τουλάχιστον 19 ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει έκθεση του απαγορευμένου στη Ρωσία ιστότοπου The Insider. «Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν δεν θα μπορούσε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του να φανταστεί πως θα του έπαιρνε περισσότερο χρόνο για να “καταλάβει” το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ απ’ όσο χρειάστηκε ο Στάλιν για να φτάσει στο Βερολίνο», δήλωσε ο Ντμίτρι Γκούντκοφ, μέλος της αντιπολεμικής επιτροπής της εξόριστης ρωσικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις δύο οχυρωμένες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας που εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο. Ο Πούτιν δεν δείχνει καμία διάθεση να τερματίσει τον πόλεμο προτού η Ρωσία εξαλείψει την ουκρανική ανεξαρτησία. Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων για τους ρώσους ορθόδοξους, είπε σε παιδιά μέσα σε εκκλησία ότι ο στρατός τους βρίσκεται σε «ιερή αποστολή» για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Αν και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν τη δυσάρεστη σύγκριση μεταξύ του Κόκκινου Στρατού και των σημερινών δυνάμεων του Πούτιν, το Κρεμλίνο έχει καλλιεργήσει την εικόνα μιας υπαρξιακής σύγκρουσης με τις «σατανικές» δυνάμεις της Δύσης που, όπως λέει, στηρίζονται από το ΝΑΤΟ. «Ολη η δυτική αποκρυφιστική και αντιχριστιανική “Σόδομα” μάχεται εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε την Κυριακή ο φιλοκρεμλινικός μεγιστάνας των μέσων Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ. Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ετοιμαζόταν για νέα επίθεση στην περιοχή του Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, αλλά ότι η απειλή αποτράπηκε. Την περασμένη εβδομάδα, εκτεταμένα πλήγματα με drones και πυραύλους άφησαν περίπου τα μισά σπίτια του Κιέβου χωρίς θέρμανση, με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο να καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Περίπου 800 κτίρια κατοικιών –κυρίως πολυκατοικίες– παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση τη Δευτέρα, ενώ οι θερμοκρασίες έφθαναν τους -15°C. Τα ξημερώματα της Τρίτης, ακολούθησε νέα ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων. Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χέιλι, που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή την Παρασκευή, δήλωσε ότι θα ήθελε «να συλλάβει τον Πούτιν και να τον οδηγήσει σε δίκη για εγκλήματα πολέμου». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, με τη Μαρία Ζαχάροβα να απαντά ότι πρόκειται για «το υγρό όνειρο των βρετανών ανώμαλων».

Πηγή: Protagon.gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia