Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει ο Κύπριος πολίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας όπως διαδραματίσει περισσότερο ρόλο στο μέλλον. Αυτό προκύπτει από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που αφορά στην εικόνα, τον ρόλο και τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να θεωρούν τη δημόσια υγεία ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο σε ποσοστό 42%, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (40%) και τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (39%). Κατά μέσο όρο στην Ένωση, οι νέοι θέτουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως την κορυφαία προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο.

Στην Κύπρο, έξι στους δέκα πολίτες, διατυπώνουν την ίδια ανησυχία, αξιολογώντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, δεύτερη την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (50%) και τρίτη, το ζήτημα της οικονομίας και των θέσεων εργασίας (46%).

Η πανδημία έφερε πιο κοντά τους πολίτες στην ΕΕ

Η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και το ΕΚ ειδικότερα αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα το Ευρωβαρόμετρο.

Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμούν Έλληνες και Κύπριοι σε ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αγγίζοντας το 70% για την Ελλάδα και το 89% για την Κύπρο.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την Κύπρο είναι ότι κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά με 89% των ερωτηθέντων που θέλουν το ΕΚ να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 504 ερωτηθέντων Κυπρίων που συμμετείχαν στην έρευνα του «Parlemeter 2021» μέσω προσωπικής συνέντευξης:

>> 9 στους 10 στην Κύπρο (89%) επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον.

>> Οι πολίτες της ΕΕ επιθυμούν το Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία: Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο σημαντική αξία προς υπεράσπιση, ακολουθούμενη από την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (25%).

>> Το 61% των Κυπρίων θέλουν τη δημόσια υγεία στην κορυφή της ατζέντας του Κοινοβουλίου, όπως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμπολιτών τους.

>> Το 71% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ.

Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Κύπρο, δήλωσε ότι θα ήθελε να ενημερωθεί περαιτέρω για το πώς δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη χώρα τους (63%), καθώς και για τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες (58%). Ακόμη, σχεδόν δύο στους πέντε επιθυμούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για το τι κάνει η ΕΕ για να προστατεύσει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Κορυφαία ευρωπαϊκή αξία η υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τα ευρήματα Ευρωβαρόμετρου, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) επέλεξε τη Δημοκρατία ως κορυφαία ευρωπαϊκή αξία προς υπεράσπιση, ακολουθούμενη από την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%) και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (25%). Οι Κύπριοι πολίτες επέλεξαν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (37%) και έπειτα, τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου (31% έκαστο).

Η αύξηση του εξτρεμισμού, η εξάπλωση της παραπληροφόρησης και η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου προκαλούν, επίσης, ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες.

Έντεκα κράτη – μέλη θέτουν σε προτεραιότητα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας: Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Όπως σωστά επισημαίνουν οι πολίτες, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία. Δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός αποτελούν σήμερα αυξανόμενες απειλές για το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα».

ΠΗΓΗ : Philenews

Vouli TV