Η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιτύχει μιας μορφής «διακυβερνητικό διάλογο» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τελευταία απόπειρα η διακίνηση παράνομων μεταναστών  μέσω της πράσινης γραμμής. Είχαν προηγηθεί εισηγήσεις και σ’ ό,τι αφορά τις τεχνικές επιτροπές οι οποίες είχαν συσταθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, το κατοχικό καθεστώς επιτίθεται κατά της ΕΕ γιατί απορρίπτει την πρόταση για λύση δύο κρατών. 

Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων σε πλήρη συνεννόηση με την Άγκυρα κτίζει την κάθε της κίνηση και πολιτική στη βάση της ‘λύσης δύο κρατών’. Αυτό διαμήνυσε προσφάτως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ, αυτό επαναλαμβάνει και ο Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα.

Το κατοχικό καθεστώς ενοχλήθηκε για κατηγορίες από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τη διακίνηση παράνομων μεταναστών προς τις περιοχές που ελέγχονται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διακίνηση η οποία, ως γνωστό, γίνεται κυρίως μέσω της γραμμής καταπαύσεως του πυρός από συγκεκριμένα σημεία.

Με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, στην άτυπη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κατοχικό καθεστώς μέσω του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών» υποστήριξε ότι η κριτική της Λευκωσίας και της Αθήνας στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία στο μεταναστευτικό ζήτημα είναι «αβάσιμη».  Σε γραπτή ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε πρόσφατο επεισόδιο στο Αιγαίο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε ομάδα μεταναστών. Καταφέρεται επίσης κατά των κυπριακών Αρχών, λέγοντας ότι «ομοίως, είναι γνωστό ότι συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική δύναμη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022, [η πληροφορία ότι] ένα άτομο εξαφανίστηκε στη θάλασσα λόγω της παρεμπόδισης των μεταναστών». Το τ/κ ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με την πρόταση της τ/κ πλευράς προς την ε/κ πλευρά για συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το κατοχικό καθεστώς καταλήγει στην ανακοίνωσή του ισχυριζόμενο ότι η «τδβκ» είναι «εποικοδομητική όπως πάντα και ανοικτή σε διάλογο», επαλαμβάνοντας την πρόταση για συνεργασία στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης.

Τους έφταιξε και ο Νάβα 

Η δήλωση του Μάριο Νάβα σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα ήταν αναμενόμενο ότι θα εξόργιζε το κατοχικό καθεστώς, αφού, ο γενικός διευθυντής Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοποθετήθηκε εναντίον της λύσης δύο κρατών. Το κατοχικό καθεστώς με ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά ατυχή» τη δήλωση του Μάριο Νάβα. Σύμφωνα με νέο γραπτό ανακοινωθέν του «υπεξ», αυτές οι δηλώσεις δεν εκπλήσσουν την τ/κ πλευρά καθώς «για άλλη μια φορά [αποδεικνύεται ότι] οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν την πραγματικότητα στο νησί».

Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώς παραπονέθηκε ότι η ΕΕ παρέχει άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ πλευρά και «η ερμηνεία και κρίση των αξιωματούχων της ΕΕ σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν φέρει ηθική ή νομική βάση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «το [κεφάλαιο του] δικοινοτικού, διζωνικού ομοσπονδιακού μοντέλου, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων για περισσότερα από 50 χρόνια, έκλεισε στο Κραν Μοντάνα. Στην άτυπη συνάντηση των 5+Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο κρατών, την υφιστάμενη πραγματικότητα και τη συνεργασία των δύο πλευρών στο νησί».

Τέλος, με αναφορά στην αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για τη συνέχιση της προβολής της παραπάνω πρότασης, το «υπεξ» καλεί «τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούν την κυρίαρχη ισότιμη υπόσταση του τουρκοκυπριακού λαού, να προσεγγίσουν δίκαια τους Τουρκοκύπριους και να αντιληφθούν την υφιστάμενη πραγματικότητα στο νησί, παραμερίζοντας το μοντέλο της ομοσπονδίας, το οποίο είναι απομεινάρι της ιστορίας».

Ετοιμάζουν νέα διαμαρτυρία 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει πως το «Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Μεγάλης Βρετανίας-Council of Turkish Cypriot Associations (UK)» ανακοίνωσε ότι στις 3 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας, τη δεύτερη σε σειρά, μπροστά από το κτήριο του Δημαρχείου Waltham Forest.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι διαμαρτύρεται εναντίον του επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Waltham Forest, Γκρέις Γουίλιαμς, ο οποίος αποφάσισε την απόσυρση της «σημαίας της τδβκ» που είχε υψωθεί στον ιστό του δημαρχείου του Waltham Forest στο Βορειοανατολικό Λονδίνο, στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου (2021) μπροστά από το δημαρχείο.

Υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση στοχοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα που ζει στη Μεγάλη Βρετανία, το συμβούλιο κατηγόρησε τον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Waltham Forest ότι μετέτρεψε το θέμα αυτό σε πολιτικό, υποκύπτοντας στις πιέσεις και τις αντιδράσεις του Ύπατου Αρμοστή της «ελληνοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του.

ΠΗΓΗ : philenews