Καλές προοπτικές διανοίγονται για την ανθρωπιστική πρωτοβουλία, την «Αμάλθεια», της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης προς την Λωρίδα της Γάζας. Οι εργασίες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (US Navy) στις ακτές της Γάζας, για την κατασκευή μιας προσωρινής λιμενικής εγκατάστασης (JLOTS) που επισπεύδονται, η παράδοση ενός νέου φορτίου βοήθειας των ΗΑΕ -μέσω Κύπρου- αλλά και η απόφαση της ΜΚΟ, World Central Kitchen, να επαναφέρει τις εργασίες της στην Γάζα μετά το τραγικό συμβάν στοχοποίησης της από τον IDF δίνουν στη πρωτοβουλία της ΚΔ νέα πνοή.

Μέσω Λάρνακας τα ΗΑΕ

Την Κυριακή 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας παραδόθηκαν -δια θαλάσσης μέσω Λάρνακας- στο λιμάνι Ασντόντ από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Σήμερα (σ.σ. την Κυριακή), 400 τόνοι τροφίμων έφτασαν στο λιμάνι Ασντόντ μέσω Λάρνακας της Κύπρου, για να φορτωθούν σε φορτηγά και να κατευθυνθούν στη Γάζα, ώστε να παραδοθεί επειγόντως η αναγκαία βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών του λαού της Γάζας», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ στην οποία, μάλιστα, εκφράζονται κι ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια». Τα ΗΑΕ υπενθυμίζεται πως αποτελούν εκ των βασικών εταίρων της ΚΔ για την «Αμάλθεια» ενώ πρόσφατα ενίσχυσαν οικονομικά και την πρωτοβουλία για το σχετικό ταμείο με 15 εκατ. δολάρια.

Καλά νέα από WCK

H MKO World Central Kitchen βασικός πυλώνας ενεργοποίησης της «Αμάλθειας» ανακοίνωσε επίσης την επαναφορά των εργασιών παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη -εκτός κι από θαρραλέα- είδηση ειδικά υπό το βάρος της στοχοποίησης, από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), της οργάνωσης προ εβδομάδων που οδήγησε στο θάνατο 7 εργαζόμενων της που δούλευαν για την παράδοση της βοήθειας από τις ακτές της Γάζας προς σημεία ενδιαφέροντος. Η ΜΚΟ του γνωστού σεφ Χοσέ Αντρές δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους ενώ η επαναφορά της στο πεδίο -πέραν της βοήθειας οδικώς μέσω Ράφα και Ιορδανίας- δίνει ακόμη μια δυναμική στην «Αμάλθεια» δεδομένης της στενής συνεργασίας που υφίσταται.

Προχωρούν οι ΗΠΑ

Όπως πρώτη μετέδωσε η «Κ» οι ΗΠΑ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς με την δημιουργία μιας προσωρινής λιμενικής εγκατάστασης στις ακτές της Γάζας με τους “New York Times” σε ρεπορτάζ-αφιέρωμα να παραθέτουν ακριβείς λεπτομέρειες για την τεχνική επιμελητεία της κατασκευής του συστήματος JLOTS (Joint Logistics Over-The Shore) από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Η παράδοση της προσωρινής προβλήτας στον διάδρομο Νετζερίμ, επί της Γάζας, αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου επιτρέποντας να διεκπεραιωθούν προς την Λωρίδα κι από εκεί προς τη Νότιο Γάζα σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και δη -επισιτιστικής. Βασικός εταίρος της διανομής μέσω του σημείου JLOTS είναι το World Food Program -ένας εκ των παλαιότερων διεθνών οργανισμών παροχής επισιτιστικής βοήθειας ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» η εγκατάσταση της προσωρινής λιμενικής υποδομής στη Γάζα καθιστά τον διάδρομο της «Αμάλθειας» ως την βασική επιλογή αποστολής μεγάλων φορτίων βοήθειας μέσω Κύπρου -πτυχή για την οποία υπάρχει και πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.