Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασία με κόκκινες γραμμές από Λευκωσία πριν τις επαφές στον ΟΗΕ

Avatar photo

Published

on

Η Λευκωσία διατηρεί επιφυλακτική στάση ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη. Στόχος της κυπριακής πλευράς είναι να αποτρέψει την εισαγωγή και συζήτηση προτάσεων που εκφεύγουν του υφιστάμενου πλαισίου του ΟΗΕ, ιδίως όσων σχετίζονται με εναλλακτικά μοντέλα λύσης, όπως η συνομοσπονδία.

Η Λευκωσία προσεγγίζει τη διαδικασία έχοντας κατά νου δύο βασικά δεδομένα: αφενός την πάγια τουρκική θέση υπέρ λύσης δύο κρατών και της αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας, και αφετέρου τις παρασκηνιακές κινήσεις τρίτων που επιδιώκουν μια συζήτηση χωρίς περιορισμούς. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιες προσεγγίσεις ανοίγουν το δρόμο για ενίσχυση των τουρκικών αξιώσεων μέσω έμμεσης αποδοχής τους ως διαπραγματεύσιμων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις πως η άτυπη Πενταμερής δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο, η Λευκωσία δεν εφησυχάζει. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η ομάδα του προετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια παρέμβασης, προκειμένου να σπάσει το υφιστάμενο αδιέξοδο και να υπάρξουν πρωτοβουλίες με προοπτική.

Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, κατά την πρόσφατη παραμονή της στην Κύπρο, επιχείρησε να διασφαλίσει κάποια μορφή αποτελέσματος που θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ήταν να υπάρξει έστω και συμβολική πρόοδος, όπως η επαναλειτουργία οδοφραγμάτων ή η σύσταση τεχνικών επιτροπών. Πάντως, οι προσπάθειές της για το άνοιγμα του οδοφράγματος Πυρόιου–Αθηένου προσέκρουσαν στην άρνηση της τουρκικής πλευράς, όπως και η πρόταση για τα Κόκκινα.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας οδοφράγματος για πεζούς στην παλιά Λευκωσία, στην οδό Λιδίνης. Παράλληλα, αν και θεωρείται απλή η συμφωνία για αποναρκοθέτηση, στην πράξη αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το πού βρίσκονται τα ναρκοπέδια.

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι υπάρχει κάποια προοπτική προόδου στο ζήτημα της Πύλας, χωρίς όμως να είναι σαφές αν αυτό αντανακλά αλλαγή στάσης της Άγκυρας. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η τελευταία παρέμβαση του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Στιούαρτ συνταξιοδοτείται στις 7 Αυγούστου και αναμένεται να τοποθετηθεί για ζητήματα που μέχρι σήμερα απέφευγε.

Η Τουρκία δεν εμφανίζεται να έχει θέσει το Κυπριακό στις άμεσες προτεραιότητές της, επικεντρώνοντας περισσότερο σε γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, η Λευκωσία παραμένει κομβικό στοιχείο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν αναμένεται να αντιταχθεί στην προοπτική νέας Πενταμερούς, κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί ως έστω και περιορισμένο αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, θα επιχειρήσει να προβάλλει ήπιο προφίλ, ενώ ο Ερσίν Τατάρ θα αναλάβει τον ρόλο του «κακού» και του επικοινωνιακού αποσταθεροποιητή, καθώς προετοιμάζεται και για τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Παράλληλα, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ψευδοκράτους βρίσκονται σε εξέλιξη, με την Άγκυρα να μην έχει αποφασίσει ακόμη ποιον υποψήφιο θα στηρίξει, γεγονός που εντείνει την εσωτερική κινητικότητα και τους ανταγωνισμούς.

Η κατοχική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να εγείρει εκ νέου το θέμα των συλλήψεων και διώξεων ατόμων που εμπλέκονται στη σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Αυτό το θέμα θα τεθεί απευθείας στον Γενικό Γραμματέα, με την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να το παρουσιάσει ως πρόβλημα που υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον ΟΗΕ αποδίδονται εν μέρει στην αναφορά που περιέχεται στην πρόσφατη έκθεση Γκουτέρες, η οποία – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – φέρει εμφανώς το αποτύπωμα του Κόλιν Στιούαρτ.

Παρότι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στελέχη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν πως οι διώξεις συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική των δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία, η πίεση παραμένει υπαρκτή, ενισχύοντας την ανάγκη η Λευκωσία να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Πέμπτη 30/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Νεόφυτος Ζαμπάς (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Δημήτρης Παπαδημήτρης (ΕΛΑΜ, Πάφος) και Θέα Νικολάου (ΔΗΠΑ, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση.
• Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς στην Κύπρο, με αφορμή και τις αποκαλύψεις του Μακάριου Δρουσιώτη για την υπόθεση Σαντή. Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν ως προς το κατά πόσο οι χειρισμοί έγιναν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον ή επηρεάστηκαν από πολιτικές σκοπιμότητες.
• Τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Κύπρο, καθώς και το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, με αναφορές στο τεκμήριο της αθωότητας και στη σημασία της διασφάλισής του.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο των ΜΜΕ, με τους συμμετέχοντες να σχολιάζουν κατά πόσο συμβάλλουν σε ένα κλίμα τοξικότητας και υπερβολής, επηρεάζοντας τη δημόσια αντίληψη και οδηγώντας σε ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.
• Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της παρουσίας του FBI στην Κύπρο, με τους καλεσμένους να εκφράζουν απόψεις για το αν αυτό συνιστά ένδειξη αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί ευαίσθητες υποθέσεις.
• Το μεταναστευτικό αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα, με τους υποψηφίους να εκφράζουν τις θέσεις τους, καταγράφοντας τόσο συγκλίσεις όσο και διαφοροποιήσεις στις προσεγγίσεις τους.
• Τέλος, αναφορά έγινε σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εξεύρεση στέγης και στη δημιουργία οικογένειας.
Η συζήτηση ανέδειξε τις πολλαπλές προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας, αλλά και το εύρος των πολιτικών προσεγγίσεων ενόψει των εκλογών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιντάν κατά Κύπρου και ΕΕ – Νέες αιχμές από την Άγκυρα για τον ευρωπαϊκό ρόλο της Λευκωσίας

Avatar photo

Published

on

Με σαφείς αιχμές που παραπέμπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε, σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ότι «μια χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου» μπορεί να εμποδίζει μια μεγάλη στρατηγική προοπτική για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Αναντολού”, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αυστριακή ομόλογό του, Μπεάτε Μάινλ-Ράισινγκερ, ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι όταν η Ευρώπη και η Τουρκία έρχονται μαζί, προκύπτει ένας πληθυσμός 500 εκατομμυρίων και ότι αυτός ο πληθυσμός έχει πολλούς τομείς στους οποίους μπορεί να συνεργαστεί.

«Ενώ θα μπορούσε να επιτευχθούν κοινά παραδοτέα σε όλους αυτούς τους τομείς με έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων, μια χώρα με λιγότερο από 1 εκατομμύριο πληθυσμό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να το εμποδίζει αυτό και κανείς να μην μπορεί να πει τίποτα”.

Ανέφερε πως αυτό δημιουργεί “αδιέξοδο” και πως “αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσει η ίδια η Ευρώπη στο εσωτερικό της”.

Ο κ. Φιντάν επανέφερε με έντονο τρόπο το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Όπως υποστήριξε, η Άγκυρα δεν ζητεί ένταξη χωρίς όρους, αλλά –κατά τον ίδιο– το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ΕΕ δεν δηλώνει ξεκάθαρα πως θα αποδεχθεί την Τουρκία ως μέλος εφόσον πληροί τα κριτήρια.

«Δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική βούληση που να υπαγορεύει πως όταν η Τουρκία καλύψει τις προϋποθέσεις, θα γίνει μέλος», ανέφερε.

Έθεσε το ερώτημα «τι άλλο περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση;», επικαλούμενος τον ρόλο της Τουρκίας σε κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο όγκος εμπορίου Τουρκίας–ΕΕ προσεγγίζει τα 250 δισ. δολάρια, εκτιμώντας ότι με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης μπορεί να φτάσει τα 500 δισ. δολάρια.

Υπογράμμισε ότι, παρά τις δυσκολίες σε θεσμικό επίπεδο, οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν ισχυρές σε τομείς όπως ⁠άμυνα, ⁠ασφάλεια, οικονομία και ενέργεια.

Ο Φιντάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις μεταξύ Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και θεωρεί κρίσιμη την παράταση της εκεχειρίας.

Εκτίμησε ότι η επίλυση των διαφορών μέσα σε δύο εβδομάδες «μπορεί να μην είναι εφικτή» και ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες παρατάσεις.

Πρόσθεσε ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, ιδίως σε ό,τι αφορά την παγίωση της εκεχειρίας, ⁠τη βούληση των πλευρών για ειρήνη και ⁠το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Εξέφρασε, επίσης, εμπιστοσύνη στον ρόλο του Πακιστάν ως διαμεσολαβητή, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία.

Ο κ. Φιντάν είπε, ακόμη, ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με σημαντικές υποδομές και δυνατότητες που, όπως ανέφερε, μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Υπάρχει τεράστιο δυναμικό συνεργασίας. Το μόνο που μένει είναι να καθίσουμε, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις της επικαιρότητας και τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την κυπριακή κοινωνία τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια δυναμική πολιτική συζήτηση ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Γιαννάκης Γαβριήλ (ΑΚΕΛ ,Αμμόχωστος), Άννα Κυπριανού (ΔΗΠΑ, Λευκωσία), Δημήτρης Κυριάκου (ΑΛΜΑ, Λευκωσία) και Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Volt, Λευκωσία), καταθέτοντας τις απόψεις τους για καίρια ζητήματα.
• • Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός λόγω του πολέμου στο Ιράν και της ρίψης drone στο Ακρωτήρι, με τους καλεσμένους να σχολιάζουν και να αξιολογούν τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, καθώς και τον βαθμό στον οποίο επηρεάστηκε το αίσθημα ασφάλειας στην Κύπρο.

• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, με έμφαση στην ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ώστε να μην μείνουν στο περιθώριο σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων.
• Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του αφθώδους πυρετού, με τους υποψηφίους να τοποθετούνται για τις ευθύνες σχετικά με την εξάπλωση του ιού και να αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξασφάλιση επαρκών αποζημιώσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα.
• Τέλος, έντονος προβληματισμός εκφράστηκε για τα ζητήματα διαφθοράς και το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, με αφορμή και τις αποκαλύψεις του Μακάριου Δρουσιώτη, ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Η συζήτηση ανέδειξε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, αλλά και τις συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών χώρων από τους οποίους προέρχονται οι καλεσμένοι, αποτυπώνοντας το εύρος των προσεγγίσεων στα κρίσιμα ζητήματα.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia