Έπονται αλλαγές στο σκηνικό του τομέα των πληρωμών στην Κύπρο, καθώς υπάρχουν επαφές για πώληση της JCC Payment Systems Ltd, στην Euronet. Ο ηγέτης των συναλλαγών της Κύπρου, η JCC Payment Systems, από ό,τι φαίνεται θα αλλάξει «χέρια» και θα περάσει στην εταιρεία Euronet, κάτι αντίστοιχο με τη συμφωνία που είχε γίνει και το 2021 με την Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα, που τότε εξαγόρασε τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring) της Τράπεζας (POS). Επιστρέφοντας στα τα της Κύπρου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», στα μέσα του καλοκαιριού υπήρξαν διαβουλεύσεις για πιθανή πώληση της JCC Payment, με διαδικασία που περιελάμβανε παρουσιάσεις και συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η JCC Payment κέντρισε μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διαδικασία αυτή, καθώς είναι η ηγέτης στον τομέα των συναλλαγών στην Κύπρο. Ιδίως μετά την αλλαγή του καθεστώτος της RCB Bank που είχε ένα μικρό μερίδιο αγοράς στον τομέα των συναλλαγών στην Κύπρο, πρακτικά μονοπωλεί στο κυπριακό «παζάρι». Αναμένεται να διαφανεί, αλλά, όπως έχει πληροφορηθεί η «Κ», η JCC θα περάσει στην Euronet, την εταιρεία που έχει σε πολλά σημεία στην Κύπρο μηχανήματα ATM και δεν είναι άγνωστη επί κυπριακού εδάφους. Η Κύπρος εκπροσωπείται από την Euronet στην Ελλάδα και η εταιρεία μεταφέρει χρήματα με όλους τους σύγχρονους τρόπους που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και επιχειρήσεων και αυτοί οι τρόποι περιλαμβάνουν μεταφορές χρημάτων, επεξεργασία πιστωτικών/χρεωστικών συναλλαγών, δίκτυο ΑΤΜ, σημεία πώλησης, πληρωμές με κωδικό QR/barcode, ψηφιακές δωροκάρτες, υπηρεσίες συναλλάγματος και άλλα. Έχει προϊόντα και υπηρεσίες σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.
Η BOC είχε πει πως θα προχωρούσε σε στρατηγική επανεξέταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή πώληση μέρους ή του συνόλου του μεριδίου της στην JCC.
Αν ολοκληρωθεί η πράξη μεταξύ JCC και Euronet, πάντως, μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank θα είναι η δεύτερη μεγάλη «κρούση» από τον γενικότερο τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας προς τον κυπριακό την τελευταία 5ετία.
Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τίμημα της πώλησης ή πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς είναι μία πολύπλοκη διαδικασία με πολλές παραμέτρους. Μέτοχοι της JCC Payment είναι η Τράπεζα Κύπρου και μία κοινοπραξία τραπεζών που περιλαμβάνει την Ελληνική, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (Κύπρου), AstroBank και Alpha Bank (Κύπρου). Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά 75% η JCC Payment ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου. Όπως βρίσκουμε στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, κατά το α΄ εξάμηνο 2024, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης στις αμοιβές από εργασίες που αφορούν συναλλαγές. «Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύονται από τις προμήθειες συναλλαγών από τη θυγατρική του Συγκροτήματος, JCC Payment Systems Ltd (JCC) που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της επεξεργασίας καρτών και στις μεθόδους πληρωμών», σημείωνε χαρακτηριστικά. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες από την JCC κατά το α΄ εξάμηνο 2024 για την Τράπεζα Κύπρου αποτελούν το 11% των μη επιτοκιακών εσόδων της Τράπεζας Κύπρου και ανέρχονται σε περίπου 14 εκατ., αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από τον όγκο συναλλαγών.
Υπήρχε ένδειξη για πώληση
Η Τράπεζα Κύπρου, πάντως, στα οικονομικά της αποτελέσματα είχε δώσει μία μικρή «γεύση» για το ότι μπορεί να υπήρχε διαδικασία πώλησης της JCC Payment Systems.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής αξιολόγησής του, το Συγκρότημα προβαίνει σε στρατηγική επανεξέταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή πώληση μέρους ή του συνόλου του μεριδίου του στην JCC, αν και δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε αυτό το στάδιο».
Θα επενδύσει σε τεχνολογία;
Αν και δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες στο παρόν στάδιο, ο κύριος μέτοχος της JCC, δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου, πιθανώς να έχει ήδη στα πλάνα της την επόμενη κίνηση. Για να αποφασίσει να προχωρήσει σε διαδικασία πώλησης μίας εταιρείας που της φέρνει καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες κατά το α΄ εξάμηνο 2024 του 11% των μη επιτοκιακών εσόδων της –όπως καταγράφηκε πιο πάνω στα αποτελέσματα– προκύπτουν δύο τινά. Πρώτον θα λάβει πολλά εκατομμύρια από τη συναλλαγή και δεύτερον θα έχει πλάνα να επενδύσει σε κάτι που πιθανώς θα φέρει περισσότερη προστιθέμενη αξία στην Τράπεζα (added value) στον τομέα της τεχνολογίας. Μην ξεχνάμε δήλωση του CEO της Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκου Νικολάου πριν 1 – 2 χρόνια, ότι η Τράπεζα Κύπρου πλέον θεωρείται «εταιρεία τεχνολογίας».
Ποια είναι η JCC
Η JCC ιδρύθηκε το 1989 μετά από σχετική απόφαση συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών για τη διεκπεραίωση και εκκαθάριση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Η JCC ενεργεί ως αποδέκτης και επεξεργαστής καρτών για δικό της λογαριασμό εκπροσωπώντας τις κάρτες VISA και Master Card και ως επεξεργαστής καρτών εκ μέρους των American Express και Diners. Στην JCC Smart, δηλαδή στη διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική διενέργεια πληρωμών σε πραγματικό χρόνο της JCC Payments, είναι εγγεγραμμένοι περίπου 200.000 χρήστες και μέσω της συγκεκριμένης πύλης πραγματοποιούνται καθημερινά, κατά μέσο όρο, γύρω στις 10.000 πράξεις εξόφλησης λογαριασμών από εγγεγραμμένους χρήστες. Έχει πιστοποιηθεί για το διεθνές Πρότυπο Ασφάλειας Δεδομένων PCI DSS καθώς και το ISO 27001, το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης της Ασφάλειας των Πληροφοριών.
Ποια είναι η Euronet
Η Euronet Worldwide Inc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο NASDAQ (EEFT) ασχολείται με τον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και της επεξεργασίας συναλλαγών παγκοσμίως. Με κεντρικά γραφεία στο Leawood, Kansas (USA), προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πληρωμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, παρόχους υπηρεσιών καθώς και καταναλωτές, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών για εμπόρους (Merchant Acquiring), διαχείριση ATM και POS δικτύων, outsourcing υπηρεσίες διαχείρισης καρτών, υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και ηλεκτρονική διανομή ψηφιακού περιεχομένου. Στην Ελλάδα η Εuronet έχει παρουσία πλέον των 20 ετών και είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα πληρωμών στη χώρα.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.