Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Γενεύη για το Κυπριακό: Εθνικό Συμβούλιο, Διμερείς Συζητήσεις και Προοπτικές Επανέναρξης Διαπραγματεύσεων

Published

on

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφτασε χθες το βράδυ στη Γενεύη για την άτυπη διευρυμένη διάσκεψη, συνοδευόμενος από Υπουργούς και μια μεγάλη ομάδα συμβούλων. Ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να φτάσει σήμερα το μεσημέρι με τη δική του ομάδα και πολιτικούς αρχηγούς.

Η ε/κ πλευρά ξεκινά τη σημερινή μέρα με συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου, 11 τοπική ώρα), ενώ το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ (7 τοπική ώρα). Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συγκαλέσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο αμέσως μετά το δείπνο.

Τέσσερα χρόνια μετά την αποτυχημένη πρώτη διάσκεψη στη Γενεύη, στην οποία ο κ. Τατάρ έθεσε θέμα «κυριαρχικής ισότητας» και προώθησε τη λύση δύο κρατών, και οκτώ χρόνια μετά το Κρανς Μοντανά, το ερώτημα παραμένει: ποιοι είναι οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών και ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα; Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, με τελευταίες τις συναντήσεις με την Τουρκία και την ε/κ πλευρά.

Η πιθανότητα ανακοίνωσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή, εκτός αν υπάρξουν εκπλήξεις. Οι πιθανότερες εξελίξεις περιλαμβάνουν τη συντήρηση της προσπάθειας μέσω ενός οδικού χάρτη που θα αφορά τα οδοφράγματα ή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο. Αυτή η προσπάθεια ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι τις επόμενες εκλογές για την τ/κ ηγεσία και την ενδεχόμενη αλλαγή φρουράς στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στη Γενεύη θα βρίσκονται οι εγγυήτριες δυνάμεις, εκπροσωπούμενες από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Χακάν Φιντάν και Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και τον Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Στίβεν Ντάουτι. Η ΕΕ, αν και δεν θα συμμετάσχει επίσημα στην άτυπη σύνοδο, θα εκπροσωπηθεί μέσω δηλώσεων από εκπροσώπους της Κομισιόν. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Ευρωπαίος «παρατηρητής» θα είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ραφαέλε Φίττο ή άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει με δείπνο στις 8 το βράδυ (ώρα Κύπρου) στο Ξενοδοχείο Intercontinental, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών: Χριστοδουλίδη, Τατάρ, Φιντάν, Γεραπετρίτη και Ντάουτι, καθώς και έναν σύμβουλο από κάθε πλευρά. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συνοδευτεί από τον Ε/κ διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης από τον Τ/κ ειδικό σύμβουλό του, Γκιουνές Ονάρ.

Το δείπνο θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τις πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις, δίνοντας στον ΓΓ του ΟΗΕ το έναυσμα για τις διμερείς συναντήσεις που θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τόσο πριν όσο και μετά το δείπνο. Στη Γενεύη θα βρίσκονται σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από το ΕΛΑΜ, καθώς και ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Την Τρίτη, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10:20 το πρωί (9:20 τοπική ώρα) με διαδοχικές διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με κάθε αντιπροσωπεία. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν γύρω στις 11 τοπική ώρα.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν με τον Βρετανό Υφυπουργό, θα συνεχιστούν με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ακολουθούμενες από τον Τ/κ ηγέτη και θα ολοκληρωθούν πρώτα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς.

Η Ολομέλεια της συνάντησης θα ξεκινήσει στις 1 το μεσημέρι (12 τοπική ώρα) στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 το απόγευμα (3 τοπική ώρα). Κάθε αντιπροσωπεία θα καταθέσει τις θέσεις της σε αρχική τοποθέτηση, και ακολουθεί συζήτηση.

Από την ε/κ πλευρά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην αίθουσα θα βρίσκονται οι Μενελάου, Λετυμπιώτης και Ραουνά, καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και Μαίρη-Ανν Σταυρινίδου.

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading
Advertisement
Βουλευτικές Εκλογές 20261 day ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

Podcast Therapy1 day ago

«Μαρία Κρίδη: Από την Παιδεία στην Πολιτική» | Podcast Therapy S2 E18

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

EKLOGES20262 days ago

EKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

Off the Record2 days ago

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Off the Record2 days ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ2 days ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ανησυχία για «δραματική κατάσταση» στο Λίβανο εκφράζουν ΥΠΕΞ 17 ευρωπαϊκών κρατών περιλαμβανομένης της Κύπρου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ2 days ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά – Anka Moraru, Πέμπτη 02/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia